Foto: AP/Scanpix
Kamēr daudzviet pasaulē notiek cīņa par homoseksuāli orientētu cilvēku līdztiesību un sabiedrība kļūst arvien tolerantāka pret gejiem un lesbietēm, ir valstis, kurās, visticamāk, neiecietīgā attieksme pret netradicionāli orientētajiem tik drīz nemainīsies.

Ārvalstu mediji apkopojuši astoņas valstis, kuras uz pārējo fona izceļas arī īpašu nepatiku pret homoseksuāliem cilvēkiem - visās minētajās valstīs ir ne tikai aizliegtas viendzimuma laulības un bērnu adopcija homoseksuāliem pāriem, bet par sava dzimuma pārstāvju fizisku mīlēšanu paredzēti arī bargi sodi.  

Sudāna - ar pletni pret vīriešiem kleitās

Islāma tiesību sistēmas jeb šariata normas, uz kurām balstīta šīs Ziemeļāfrikas valsts likumdošana, ne tikai aizliedz homoseksuālas attiecības, bet arī paredz stingrus sodus vīriešiem, kuriem patīk ģērbties sieviešu kleitās.

Sudānas tiesībsargu bargo attieksmi pret vīriešiem sieviešu drēbēs apliecina kāda tiesas prāva, kad likuma priekšā stājās 19 puiši, kuri kādā ballītē bija pārģērbušies pretējā dzimuma tērpos. Toreiz katram no viņiem tika piespriesti 30 sitieni ar pletni, kā arī 400 dolāru liels naudas sods, kas Sudānā uzskatāms par ļoti lielu naudas summu.

Ja tiesā būtu pierādīts, ka pārģērbšanās ballītes viesi ne tikai uzposušies sieviešu drēbēs, bet arī stājušies dzimumattiecībās, sods būtu bijis daudz bargāks - no ieslodzījuma līdz pat nāvessodam.

Tanzānija - gejus nemīl pat naudas dēļ

Tanzānijā par homoseksuāliem sakariem draud mūža ieslodzījums, bet par valsts politiskās elites nepatiku pret gejiem liecina 2010. gada notikums, kad valsts prezidents Džakaja Kikvete atteica akreditāciju kādam Rietumeiropas diplomātam. Atteikuma iemesls tika pamatots ar vīrieša netradicionālo seksuālo orientāciju.

Arī britu premjera Deivida Kamerona draudi liegt Tanzānijai finansiālu atbalstu, ja netiks pārtraukta seksuālo minoritāšu tiesību aizskaršana, šīs Āfrikas valsts vadību nespēj ietekmēt.

"Mēs negrasāmies šo muļķību padarīt likumīgu tikai tāpēc, lai saņemtu palīdzību un naudu," paziņojis valsts ārlietu ministrs Bernards Membe.

Barbadosa - ceļojošiem gejiem jāmet līkums

Arī šajā valstī par seksuālu sakaru ar sava dzimuma pārstāvi draud nopietni sodi, tāpēc gejiem šai valstij vajadzētu mest lielu līkumu.

To, ka barbadosieši ar šādām lietām nejoko, apliecina arī fakts, ka neviena no ceļojumu aģentūrām, kas specializējas viendzimuma mīlas pāru braucienu organizēšanā, Barbadosu galamērķu sarakstā nav iekļāvusi.

Arī individuālie ceļotāji, kuri braucienā grib doties ar sava dzimuma mīļoto, tiek brīdināti nebraukt uz šo salu - ja sakars tiks pamanīts, mīlniekus var piekaut, bet pēc tam vēl ielikt cietumā. Maksimālais soda mērs Barbadosā par homoseksuāliem sakariem ir mūža ieslodzījums.

Saūda Arābija - galvas nociršana

Šajā islāma valstī par homoseksuāliem sakariem paredzēts bargākais iespējamais sods - nāve. To, ka tas nav tikai rakstīts vārds, bet tiek īstenots arī reālajā dzīvē, apliecina 2000. gada notikumi, kad trim par sodomiju notiesātiem vīriešiem publiski tika nocirstas galvas.

Lai gan toreiz šis notikums guva plašu starptautisku rezonansi un izraisīja sašutuma pilnu reakciju no geju un lesbiešu tiesību aizstāvjiem, situāciju Saūda Arābijā tas mainījis nav.

Apvienotie Arābu Emirāti - bīstami arī lesbietēm

Apvienotajos Arābu Emirātos par ielaišanos viendzimuma sakaros draud nāvessods, un tur vienlīdz naidīga attieksme ir gan pret gejiem, gan lesbietēm.

To, ka šajā valstī pasargāti nav arī iebraucēji, pierāda divu ceļotāju - bulgārietes un libānietes - pieredze. Sievietes, pavadot laiku Apvienotajos Arābu Emirātos, bija publiski apskāvušās un skūpstījušās, bet šīs maiguma izpausmes draudzenēm beigušās ar mēnesi cietumā.

Tiesa, šīm dāmām paveicās, jo ieslodzītās drīz vien tika izdotas savām valstīm, bet vietējām lesbietēm publiska maigošanās varētu beigties ar galvas nociršanu.

Irāna - pret slimību ar nāvi

Arī Irāna ne reizi vien izpelnījusies seksuālo minoritāšu tiesību aizstāvju sašutumu. Viens no skaļākajiem notikumiem šajā sakarā bija 2005. gadā diviem jauniešiem piespriestais nāvessods - puiši bija apsūdzēti par viendzimuma mīlestību, un nāvessods tika izpildīts, neraugoties uz protestiem un oficiālajiem lūgumiem no vairuma "attīstīto" pasaules valstu.

Arī pēdējo gadu laikā Irānas valdības attieksme pret homoseksuāli orientētu cilvēku sodīšanu nav mainījusies - uz vairākkārtējiem ieteikumiem, lūgumiem un prasībām mainīt likumdošanu politiķi nav reaģējuši.

Noskaņojumu šajā valstī raksturo Irānas Cilvēktiesību augstākās padomes vadītāja Džavada Laridžani pērn izteiktais atzinums, ka homoseksuālismu šīs valsts vara uzskata par "amoralitātes  un slimības izpausmi".

Pakistāna - sabiedrības pabiras uz mūžu cietumā

Lai gan Pakistānas konstitūcija tiešā veidā sevī neietver aizliegumu stāties viendzimuma sakaros, šajā valstī tas tomēr tiek uzskatīts par krimināli sodāmu nodarbi un paredz mūža ieslodzījumu - to nosaka šariata normas, kas valstī darbojas kopš 1990. gada.

Arī valsts politiķi nav slēpuši savu naidīgo nostāju pret gejiem, atzīstot, ka homoseksuāli orientēti cilvēki uzskatāmi par "lāstu un sabiedrības pabirām" un nav pelnījuši tiesības sevi dēvēt par pakistāniešiem.

Malaizija - līdz 20 gadiem cietumā

Malaizijā par homoseksuāliem sakariem sods ir salīdzinoši maigs - par šādu nodarbi draud līdz 20 gadiem cietumā.

Pasargāts no soda par sava dzimuma pārstāvju mīlēšanu nav neviens, un likuma pants skar arī augsti stāvošas politiskas personas, ko apliecina jezga ap bijušo valsts vicepremjeru, opozīcijas kustības līderi Anvaru Ibragimu.

Viņš par viendzimuma sakariem tiesas priekšā pirmo reizi stājās 1998. gadā. Toreiz viņam par šo pārkāpumu un korupciju tika piespriesti 15 gadi cietumā, bet 2004. gadā spriedums tika pārskatīts un visas apsūdzības atceltas. Četrus gadus vēlāk viņš atkal nonāca tiesas priekšā, bet pērnā gada janvārī lieta atkal beidzās ar politiķa attaisnošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!