Foto: PantherMedia/Scanpix
Ceļojot pa svešām zemēm, vietējās kultūras izpratne un zināšanas var lieti noderēt. Tās ļauj iejusties vietējo ādā un jūsu apmeklēto valsti izjust vēl dziļāk. Bet ko darīt, ja vēlaties uzsaukt tostu un saskandināt glāzi ar vietējiem? "Delfi Ceļojumi" piedāvā ieskatu alkoholisko dzērienu lietošanas kultūrā un paražās Eiropā.

Dienvideiropā alkoholisko dzērienu lietošana nelielos apjomos ir vispārpieņemta un normāla ikdienas parādība un kultūras sastāvdaļa. Itālijā, Spānijā, Francijā un Grieķijā iedzeršana lielākoties notiek, lai socializētos ar saviem draugiem un ģimeni un jauki pavadītu laiku; pārmērīga dzeršana un uzdzīve nav tik ļoti izplatīta. Tieši tādēļ arī bāri un kafejnīcas ir viegli pamanāmas un atvērtas iestādes, kas neslēpjas aiz slēgtām durvīm un tumšiem logiem. Alkoholiskie dzērieni galvenokārt tiek lietoti ēdienreizēs, un tieši vīns ir viens no populārākajiem dzērieniem, kas ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa. Francijā vīna kultūra ir īpaši izsmalcināta, tādēļ jāatceras, ka, piemēram, šeit nav pieņemts vīna glāzi piepildīt vairāk par pusi, nav pieņemts piepildīt pašam savu glāzi, un iedzert drīkst tikai tad, kad vīns ir ieliets visām pie galda sēdošajām personām. Dienvideiropā alkohols ir domāts baudīšanai, ne vienkāršai slāpju remdēšanai. Tomēr Spānijā jauniešu vidū arvien populārāka kļūst "tusēšana" pilsētu laukumos, kur kopā savācas draugi un visas nakts garumā dzer alu un lētu vīnu.

Kā teikt "priekā!":

Itāļu valodā: Salute! / Cin cin!

Spāņu valodā: Salud!

Franču valodā: Santé!

Grieķu valodā: γεια μας! [jamas]

Ziemeļeiropā attieksme pret iedzeršanu nav tik brīva un nepiespiesta. Alkoholisko dzērienu lietošana tiek saistīta ar uzdzīvi un sociālām problēmām. Tieši tādēļ iedzeršanas vietas ir daudz nemanāmākas un norobežotas no apkārtējās vides. Piemēram, Zviedrijā alkoholu var iegādāties tikai īpašos veikalos "System Bolaget", kas pieder valdībai. Ziemeļeiropā alkoholu pamatā var iegādāties no 18 gadu vecuma, tomēr dažādos naktsklubos vecuma ierobežojums var būt pat līdz 24 gadiem. Tomēr neskatoties uz dažādajiem ierobežojumiem, pārmērīga alkohola lietošana ir visai izteikta problēma jauniešu vidū. Bet ja tomēr dosieties iedzert kopā ar saviem skandināvu draugiem, atcerieties, ka arī šeit glāzes saskandina, skatoties otram cilvēkam acīs. Zviedrijā svētku reizēs bieži vien tiek dzerts arī šņabis, ko sauc par "snaps". Šādās reizēs glāzi pieņemts iztukšot visiem kopā, turklāt tikai tad, kad kopīgi ir nodziedāta kāda no tradicionālajām "snaps" dziesmām.

Kā teikt "priekā!":
Zviedru, dāņu un norvēģu valodā: Skål! [skol]

Lielbritānijā, Īrijā, Vācijā, Beļģijā, Austrijā un Čehijā alkohola lietošanas kultūra nenoliedzami grozās ap alu. Lielbritānijā un Īrijā ikdiena nav iedomājama bez pasēdēšanas krogos un kādas pintes izdzeršanas. Lielbritānijā krogi ir populāra brīvā laika pavadīšanas vieta, kur cilvēki iepazīstas, satiekas ar draugiem un pat noslēdz darījumus. Vācija visā pasaulē ir pazīstama ar saviem Oktoberfest alus svētkiem. Savukārt Čehija ir pirmajā vietā pasaulē alus patēriņa ziņā - vidējais Čehijas iedzīvotājs izdzer vidēji 147 litrus alus gadā. Arī Vācijā un Čehijā glāžu saskandināšanai ir nepieciešams acu kontakts. Šajās zemēs alus kultūra ir balstīta uz senām un pamatīgām tradīcijām. Daudzus iepriecinās tas, ka alus cenas šajās valstīs reizēm var būt zemākas pat par minerālūdens cenām, tomēr tas ir viens no iemesliem, kādēļ alus lietošana ir īpaši izplatīta jauniešu vidū.

Kā teikt "priekā!":
Vācu valodā: Prost!
Franču valodā: Santé!
Čehu valodā: Na zdraví­!
Angļu valodā: Cheers!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!