Foto: stock.xchng
Lielajā priekā par gaidāmo ceļojumu un ideālā maršruta plānošanā garām var paskriet arī pāris visai pašsaprotami sagatavošanās darbi pirms došanās ārpus Latvijas. "Delfi Ceļojumi" atgādina par pāris svarīgām lietām, ko nedrīkst aizmirst izdarīt pirms došanās ceļojumā.

Pases derīguma termiņš

Foto: DELFI

Gatavošanās ceļojumam, protams, jāsāk ar savas pases derīguma termiņa pārbaudi. Lielākoties pasei ir jābūt derīgai vismaz 3, 6 vai pat 12 mēnešus pēc ceļojuma pēdējās dienas. Pirms brauciena ārpus Latvijas noteikti ir jānoskaidro kādas ir pases derīguma termiņa prasības valstī, uz kuru plānojat doties, jo šie noteikumi dažādās valstīs var atšķirties. Svarīgi ir zināt arī to, ka ceļošanai nav derīgas pases, kas izsniegtas līdz 2002. gada 1. jūlijam un ir ar ielīmētu fotokartīti, kā arī ceļošanai ārpus Šengenas zonas valstīm nevar izmantot pases, kas izsniegtas ar 50 gadu derīguma termiņu.

Šengenas zonā ietilpst Austrija, Beļģija, Čehija, Dānija, Francija, Grieķija, Igaunija, Itālija, Īslande, Latvija, Lietuva, Lihtenšteina, Luksemburga, Malta, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Portugāle, Slovākija, Slovēnija, Spānija, Somija, Šveice, Ungārija, Vācija, Zviedrija.

Latvijas pilsoņi kā personu apliecinošu dokumentu var izmantot arī elektronisko identifikācijas kaŗti (eID).

Vīzas

Foto: DELFI

Laicīgi ir jānoskaidro arī visa informācija par vīzām. Ārlietu ministrijas
mājaslapā
var apskatīt to valstu sarakstu, uz kurām var doties bez vīzas. Ja savu plānoto galamērķi šajā sarakstā neatrodat, vai arī plānojat tur uzturēties ilgāk par pieļaujamo uzturēšanās laiku bez vīzas, savlaicīgi sāciet vīzu nokārtošanas procesu, jo ne viss vienmēr iet "kā smērēts".

Apdrošināšana


Padomājiet arī par apdrošināšanu, kas ceļojuma laikā sniegs lielāku drošības sajūtu. Ceļojot pa Eiropas Savienības valstīm, kā arī Norvēģiju, Īslandi, Lihtenšteinu vai Šveici, lieti noderēs arī Eiropas veselības apdrošināšanas karte (EVAK). Uzrādot šo karti, jūs varat saņemt valsts apmaksātu neatliekamo un nepieciešamo veselības aprūpi tādā pašā apjomā, kādā tā tiek sniegta attiecīgās valsts iedzīvotājiem. EVAK karti var saņemt Nacionālajā veselības dienestā. Par kartes saņemšanu jāsamaksā Ls 2,20 un tā ir derīga trīs gadus.

Medikamenti

Foto: F64

Vakcīnas

Foto: F64

Laicīgi noskaidrojiet arī to, vai jums ir nepieciešamas kādas īpašas vakcīnas. Tas ir īpaši svarīgi, ja plānojat doties uz eksotiskajām zemēm. Nepieciešamo informāciju atradīsiet Latvijas Infektoloģijas centrā vai mājaslapā
potes.lv
. Reizēm potes ir jāveic vairākas nedēļas pirms došanās ceļā, tādēļ labāk nenovilciniet šo jautājumu.

Reģistrēšanās Konsulārajā reģistrā

Foto: DELFI

Par sliktu nenāks arī reģistrēšanās Konsulārajā reģistrā. Tādā veidā Ārlietu ministrijai tiks darīts zināms, ka atrodaties ārzemēs. Ja ceļojuma laikā notiks kas neparedzēts un ārkārtējs, piemēram, dabas katastrofa vai politiskie nemieri, valsts spēs jums daudz operatīvāk palīdzēt. Reģistrēšanās notiek elektronisku un bez maksas
mājaslapā
.

Ledusskapis un atkritumi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!