Foto: stock.xchng
Laikmetā, kad grāmatas, avīzes, žurnāli un faktiski visa veida papīrs arvien vairāk tiek aizstāts ar elektroniskām ierīcēm, pēdējā stunda drīz būs situsi arī ceļojumu bagāžas papīra etiķetēm.

Aviokompānija British Airways ir paziņojusi, ka sadarbībā ar kompāniju Designworks ir uzsākusi elektronisko bagāžas identifikācijas etiķešu izmēģināšanu, kas nākotnē varētu pilnībā aizstāt novecojušās un lipīgās papīra birkas. Vairākkārt izmantojamās elektroniskās etiķetes ir veidotas no plastmasas un satur nelielu mikroshēmu, kas saņem nepieciešamos datus par lidojumu, kā arī elektronisko papīru, kas atbilstoši saņemtajai informācijai nomaina svītru kodu, kas redzams uz etiķetes.

Ikviens ceļotājs lidojumam varēs reģistrēties elektroniski, izmantojot īpašu British Airways mobilo aplikāciju. Tā automātiski uz e-etiķeti nosūtīs nepieciešamo informāciju par paredzēto lidojumu - datus par pasažieri, galamērķi un citas detaļas, kas parādīsies uz etiķetes ekrāna. Šī informācija saglabāsies redzama līdz nākamajam lidojumam, kad reģistrējoties tiks saņemti jauni dati.

Lai arī jaunās etiķetes izmaksās dārgāk kā vecās papīra alternatīvas, elektroniskās birkas būs izmantojamas vairakkārt. British Airways pārstāvji apgalvo, ka šādas e-etiķetes mūžs varētu būt aptuveni 5 gadi.

Šāds jauninājums varētu ietaupīt ļoti daudz laika, kas tiek patērēts printējot un pielīmējot pašreizējās papīra etiķetes. Tādēļ ievērojami samazināsies laiks, ko pasažieri pavada stāvot rindās uz reģistrāciju lidojumiem un bagāžas nodošanu, kā arī kopējā pasažieru plūsma kļūs raitāka. E-etiķete viedtelefonu lietotājiem ļaus arī sekot līdzi savas koferu un somu atrašanās vietai, tādēļ ievērojami samazināsies iespēja bagāžu nozaudēt.

Ja pašreizējie izmēģinājumi būs veiksmīgi, elektroniskās etiķetes varētu tikt ieviestas jau nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!