2013. gada Rubika kuba ātrlikšanas pasaules čempionātā uzvarējis Austrālijas latvietis Fēlikss Zemdegs (attēlā), saliekot klasisko "3x3" kubu 7,36 sekundēs.

17 gadus vecais Zemdegs uzvarēja trīs dienas ilgās sacensībās, kas norisinājās Lasvegasā. Tajās piedalījās 575 dalībnieki no 37 valstīm.

Dalībniekiem bija sagatavoti 15 dažādi Rubika kuba ātrlikšanas uzdevumi, tostarp ar aizsietām acīm, vienu roku un pat pēdu.

Zemdegs uzvarēja "3x3", "4x4" un "One Handed 3x3" disciplīnā. (Viņa vidējais "3x3" kuba salikšanas laiks bija 8,18 sekundes.)

Amerikāņu Rubika kuba licēji pavisam ieguva 14 medaļas, kamēr Austrālija un Polija baudīja tikai nedaudz pieticīgākus rezultātus.

Latviešu izcelsmes zēns dzimis 1995. gadā Melburnā, bet ar Rubika kuba likšanu aizrāvies kopš 2008. gada - puisēns šo prasmi iemācījies, sekojot video krātuvē YouTube publicētajām pamācībām.

Savu pirmo neoficiālo rekordu viņš uzstādījis neilgi pēc tam, kad bija apguvis šo prasmi, saliekot kubiku 19,73 sekundēs.

Pāris gadu laikā zēns savas Rubika kuba likšanas prasmes pamatīgi noslīpējis, un DELFI Izklaide pirms trim gadiem jau vēstīja, ka Austrālijas medijos viņš atzīts par šīs aizraujošās nodarbes ģēniju, kura ātrumu kā neparastu vērtējuši pat pasaules vadošie Rubika kuba likšanas speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!