Cilvēka dabā ir pārspēt uzstādītos rekordus, un tas attiecas uz ēkām. Katra valsts cenšas padižoties ar augstāko, senāko, modernāko vai leģendām apvītāko ēku. "Delfi ceļojumi" apkopoja pasaules slavenākās augstceltnes, bez kurām pilsētu ainavas vairs nebūtu iedomājamas.

Empire State building Ņujorkā


Pavisam noteikti šī ir pirmā ēka, kas iešaujas prātā, domājot par pasaules debesskrāpju ikonām. Trīsdesmito gadu ekonomiskās krīzes laikā celtā ēka 40 gadus lepojās ar pasaules augstākās celtnes titulu. Ēka, kurā uzrāpies King Kongs, 70 gadu laikā ir kļuvusi par Amerikas simbolu. Debesskrāpim ir 102 stāvi, augstums līdz jumtam ir 381 metrs, bet kopā ar spici, kas atrodas uz jumta, celtnes augstums sasniedz 443,2 metrus.

Petronas dvīņu torņi Kualalumpurā


Petronas torņus var uzskatīt par Kualalumpuras simbolu. Ēkas projektējis argentīniešu arhitekts Sesars Pelli, to celtniecība ilgusi sešus gadus un kopējās būvniecības izmaksas bijušas 1,6 miljardi ASV dolāri. Torņiem ir 88 stāvi virs zemes un pieci – zem, 41. un 42. Stāvā abus torņus savieno tilts.

Burj Al Arab viesnīcas ēka Dubaijā

Foto: DELFI

Ar šo ēku saistās vārdi "vis vis". Tā ir ceturtā augstākā viesnīca pasaulē, celta uz mākslīgi izveidotas salas un tajā atrodas pasaulē vienīgā septiņu zvaigžņu viesnīca ar privātu pludmali, tiltu un pat helikoptera nolaišanās laukumu. Ēka ir veidot kuģa buras formā tā ir 321 metru augsta un viesnīcas celtniecība izmaksāja 650 miljonus dolāru.

Chrysler building Ņujorkā


Chrysler building ir Art Deco stilā celts debesskrāpis, kas atrodas Manhetenā. Debeskrāpim ir 77 stāvi, augstums līdz jumtam 282 metri, bet kopā ar spici, kas atrodas uz jumta, celtnes augstums sasniedz 319 metrus. Izsmalcināto arhitektūras elementu dēļ tā ir tik apbrīnota un mīlēta ēka. Daudzi nozares speciālisti to atzīst par skaistāko ēku Ņujorkā.

30 St Mary Axe ēka Londonā


Par Londonas finansiālā centra kodolu kļuvusī ēka simbolizē lielo jaunās arhitektūras konstrukciju perioda sākumu, kā arī ir kļuvusi par mūsdienu modernās arhitektūras pasaules piemēru. Ēkas augstums ir "tikai" 180 metri, kurā izvietojies 41 stāvs, bet būvniecības izmaksas - 138 miljoni angļu mārciņas.

Ķīnas bankas tornis Honkongā


Strukturālā ekspresionismā būvētais tornis atgādina bambusa dzinumus, kas simbolizē iztiku un pārticību. Augstceltne lepojusies ar augstākās ēkas titulu Honkongā un Āzijā 3 gadus. Nakts apgaismojums ēku padara unikālu un atšķirīgu no pārējās pilsētas ainavas. Tā kā Feng Shui mācības pārstāvji bankas torņa sākotnējo plānojumu kritizējuši daudzo konstrukcijā saskatāmo "X" dēļ, ēka tikusi pārplānota. Ēkas 43.stāvā atrodas platforma, kura ir pieejama publiskai apskatei. Tornis ir 305 metrus augsts, bet būvniecība izmaksas sabiedrībai nav atklātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!