Rīgas, Kurzemes un Vidzemes plānošanas reģioni kopā ar 39 Latvijas un Igaunijas partneriem vasaras beigās uzsākuši jaunu projektu "Ūdenstūrisma kā dabas un aktīva tūrisma komponentes attīstība Latvijā un Igaunijā" jeb "Riverways".

Projekta mērķis ir uzlabot apstākļus ūdenstūrisma attīstībai un paaugstināt ūdenstūrisma konkurētspēju Latvijā un Igaunijā, izstrādāt jaunus tūrisma produktus, nodrošināt atpazīstamību esošajiem, attīstīt atpūtas vietas ūdenstilpņu krastos.

Oktobra sākumā Vidzemes pusē viesojās Igaunijas ūdenstūrisma uzņēmēji, kā arī projekta ārvalstu partneri. Dalībnieki ieradās Latvijā, lai iepazītos ar labās prakses piemēriem pie mums un gūtu ieskatu par to, kā ūdenstūrisms tiek attīstīts Latvijā.

Pieredzes apmaiņas brauciena pirmais pieturas punkts Vidzemē bija starptautiskā plostnieku galvaspilsēta Strenči, kur viņi iepazinās ar Latvijas plostnieku tradīcijām un to saglabāšanu.

Pēc tam Igaunijas uzņēmēji, vizinoties Gaujas tramvajā Valmierā, iepazinās ar aktīvā tūrisma centra "Eži" darbības principiem, par kuriem atraktīvā veidā pastāstīja gan uzņēmuma vadītājs, gan arī pats Gaujas tramvaja kapteinis. Gaujas tramvajs ir unikāls ūdenstūrisma objekts, kas piesaista daudzu vietējo un ārvalstu tūristu uzmanību.
Vienlaikus ar ūdenstūrismu "Eži" jau 12 gadus veiksmīgi darbojas arī aktīvā tūrisma jomā, rīko dažādus atpūtas un sporta pasākumus.

Vēlāk pieredzes apmaiņas dalībnieki devās uz "Skaļupēm" Līgatnes novadā, kur apskatīja uz pontoniem būvētus plostus, kas darbojas bez motora palīdzības. "Makara tūrisma birojs" savas laivas un plostus piedāvā daudzās Latvijas upēs, tāpēc uzskatāms par nozīmīgu ūdenstūrisma uzņēmēju Vidzemē un visā Latvijā.

Tagad igauņu ūdenstūrisma uzņēmēji iepazīstas ar Rīgas un Kurzemes plānošanas reģionu labās prakses piemēriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!