Cilvēki ir bara būtnes: ja viens kaut ko dara, citi mēģina darīt pakaļ. Ja viens izdara pašnāvību, nolecot, piemēram, no Preses nama 17. stāva, cits ar tādu pat nodomu rāpjas uz to pašu stāvu, ne augstāk, ne zemāk.

Bet nerunāsim šodien par tik bēdīgām lietām, tad jau labāk par bildinājumiem!

Kā bildina Latvijā

Vecos laikos tādas nodarbes nebija populāras – tas, kurš vairāk gribēja, grāba otru pie rokas, aizvilka uz dzimtsarakstu biroju, un lieta darīta. Bet tagad, redz', viss ir sarežģītāk: vispirms jāpacenšas, lai puisis noprot tavu vēlmi precēties. Tad viņš uzmanīgi jāvirza tālāk līdz tādam dvēseles (un maka) stāvoklim, ka puisis grib (un var) iegādāties saderināšanās gredzenu. Protams, bildinājumu drīkst izteikt (un bieži izsaka!) arī sievišķā puse, bet viņai nepiedien gādāt gredzenu.

Arī tas vēl nav viss – ja ir gredzens, jāatrod kāds parciņš, pļaviņa, tiltiņš, tornītis vai kāda cita īpaša vieta, kur, varētu krist uz ceļgala un, bikses lieki nesmērējot, lūgt mīļotās roku.

Šķiet, socioloģiskie pētījumi par šo svarīgo tēmu Latvijā vēl nav veikti. Esmu aptaujājusi paziņas un paziņu paziņas, lasījusi "Privāto Dzīvi" un "Kas Jauns", bet kāda noteikta bildināšanas vieta pagaidām nav izkristalizējusies.

Zinu vienu puisi, kas par īsto vietu bija izraudzījies Eifeļa torni Parīzē, veda savu meiteni uz turieni, bet diemžēl līdz galam neaizveda. Pa ceļam bija gadījies cits piemērots brīdis un vieta, kur to darīt, to tad viņš arī izmantoja. Tornī uzbraukuši vienīgi tāpēc, lai darījumu apslacītu ar šampanieti.

Visi citi pāri darījuši to katrs savā vietiņā, nekādas sistēmas!

Kur bildina Eiropā

Cita lieta – Eiropā. Tur viss jau sasistematizēts un nokārtots. Ja pats nevari neko izdomāt, paņem sarakstiņu ar populārākajām bildināšanas vietām, atrodi tuvāko vai sev piemērotāko, un uz priekšu! Holivudas filmās bildināšana bieži vien notiek kādā krodziņā, taču esmu ievērojusi, ka parasti tie nav veiksmes stāsti. Vai nu līgavas suns to gredzenu, tortes gabalā iebāztu, noceļ no galda un aprij (komēdijās), vai līgava bildinātājam atsaka, pieceļas un dodas prom...

Labi, necentīšos izgudrot savu Ameriku. Labāk lai runā fakti! Un tātad pirms dažiem gadiem (šā gada rezultāti vēl nav apkopoti un tops nav zināms) populārākās bildināšanas vietas Eiropā bija:

  • Eifeļa tornis (Parīze, Francija);
  • gondolā kādā no kanāliem (Venēcija, Itālija);
  • Trevi strūklaka (Roma, Itālija);
  • Mikelandželo laukums (Florence, Itālija);
  • panorāmas rats "London Eye" (Londona, Lielbritānija);
  • Noišvānšteinas pils (Bavārija, Vācija);
  • pilsēta Oia (Santorīni sala, Grieķija);
  • Alhambras pils (Granāda, Spānija);
  • Pilāta kalns (Lucerna, Šveice);
  • Kārļa tilts (Prāga, Čehija).

Kā redzams sarakstiņā un kā jau varēja gaidīt, visvairāk bildināšanas vietu ir Itālijā – veselas trīs! Pieļauju, ka ne visi vācieši liek savām līgavām rāpties Noišvānšteinas pils augstajā kalnā, lai tās bildinātu, ne visi briti tādēļ riņķo ar panorāmas ratu utt. Var taču kaut ko arī pamainīt, piemēram, itāļi var doties uz Londonu, bet spāņi šūpoties gondolās.

Nu, ierosme jums ir dota. Kas zina, varbūt kādreiz noderēs...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!