Foto: Shutterstock
Lai sadzīvē nepieciešamās mājas ierīces kalpotu ilgi, tās jāizvēlas atbildīgi, pievēršot uzmanību energoefektivitātes marķējumam, kam noteikti ir jābūt redzamam uz dažādām elektroierīcēm, aicina mājas ierīču ražotājs "Electrolux", atgādinot, ka energoefektīvas mājas ierīces ir viens no veidiem, kā samazināt elektroenerģijas patēriņu un izdevumus par to.

Pašreiz Eiropas Komisija ir noteikusi, ka energoefektivitātes marķējumam jābūt uz četrām produktu grupām: veļas mazgāšanas mašīnām, trauku mazgāšanas mašīnām, aukstumiekārtām un televizoriem. Uz tām jāatrodas etiķetei ar energoefektivitātes skalu, kur A klase zaļā krāsā norāda visefektīvākās ierīces, bet G klase sarkanā krāsā vismazāk efektīvās. Savukārt elektroierīces, kuras klasificē kā energoefektīvas A, A+, A++ vai pat A+++ klasē, ne vien patērēs mazāk elektroenerģijas, bet arī kalpos īpašniekiem ilgāk.

"Lai atbildīgs pircējs neapjuktu daudzveidīgajā mājas ierīču klāstā, visā Eiropas Savienības tirgū ir ieviests energoefektivitātes marķējums, kam jābūt skaidri saskatāmam uz katras elektroierīces. Šī etiķete kalpo kā praktisks padomdevējs tiem, kuri vēlas izvēlēties mājas ierīci atbildīgi, rūpējoties ne vien par elektroenerģijas izdevumu taupīšanu, bet arī par vidi un resursu izmantošanu ikdienā kopumā," uzsver "Electrolux" zīmolvedības un tirgvedības vadītāja Baltijas valstīs Inga Ērgle, skaidrojot, ka straujās tehnoloģiju attīstības dēļ, kas sekmējusi mājas ierīču pilnveidošanos, A klasei papildus nākušas arī A+, A++ un pat A+++ klases ierīces.

Tāpat tehnoloģiju attīstība ir sekmējusi to, ka A klase kā minimālā pēdējos gados ir noteikta vairākām ierīcēm. Piemēram, ledusskapjiem un saldēšanas iekārtām, veļas mazgājamām mašīnām un trauku mazgājamām mašīnām ir tikai A+ klase. Turklāt, sākot ar 2014. gada rudeni, energoefektivitātes marķējums būs redzams arī uz putekļusūcējiem, kas ļaus izvēlēties arī energodraudzīgāko risinājumu mājokļa uzkopšanai.

"Ja mēs salīdzinām, piemēram, ledusskapi, tad ledusskapis A+++ būs pat līdz 60% efektīvāks nekā ledusskapis ar A klasi, bet veļas mazgājamā mašīna ar A+++ būs par 32% efektīvāka par parastu A klases šo pašu produktu. Mājsaimniecībās tas nozīmē ne vien gudrākās mājas ierīces, kas pēdējos gados aktīvi attīstās ar viedām funkcijām un kas prātīgi lieto resursus, bet arī ietaupījumu izdevumiem par patērēto elektroenerģiju," skaidro "Electrolux" produktu eksperts Edgars Grieznis, aicinot atcerēties, ka marķējumam jābūt arī tad, ja prece ir iepakojumā; marķējumam jābūt oriģinālam un krāsainam, nevis melnbaltai kopijai; marķējumam jābūt labi saskatāmam, līdz ar to uzlīmi nevar aizklāt cita informācija, un marķējumam jāatrodas uz iekārtas priekšējās vai augšējās daļas, nevis iekšpusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!