Foto: Shutterstock
Kāds kataloniešu uzņēmums Barselonā nule nācis klajā ar ļoti inovatīvu produktu, kam dots nosaukums "Bios Urn". Uzņēmuma "Estudiomoline" speciālisti radījuši īpašu urnu, kas ļauj pēc kremācijas no aizgājēja pelniem izaudzēt koku. Lai gan šī ideja varētu šķist itin dīvaina, tā ir arī pozitīva un zaļi domājoša, ļaujot cilvēkam dzīvot ar domu, ka pēc viņa aiziešanas pasaulē būs par vienu koku vairāk, raksta "Jetsongreen.com".

"Bios Urn" idejas pamatā ir tradicionālo kapsētu pārvēršana mežos, kokiem piešķirot piemiņas plākšņu lomu un atsakoties no kapakmeņiem. Urna filozofiski ir inovatīvs veids, kā nāvi pārvērst atkal par dzīvību un atgriezties pasaulē visdabiskākajā veidā - kā augošam un zaļojošam kokam, atklāj projekta autori.

Bioloģiskās urnas izmantošana ir ārkārtīgi vienkārša - aizgājēja pelni tiek bērti urnā, to noslēdz ar īpaša dizaina kapsulu, kurā pirms aizvēršanas ieber augsni no vietas, kurā urna tiks ierakta, un koka sēklas. Galu galā urnu ierok zemē, piecu centimetru dziļumā.

Protams, lai koks izaugtu, tam nepieciešama rūpīga kopšana un piemēroti augšanas apstākļi - saules gaisma, laistīšana, gaisa mitrums un īstā temperatūra. Bioloģiskās urnas pircējiem iegādes mirklī "Estudiomoline" piedāvā izvēlēties arī koku, kādu plāno audzēt, - šobrīd piedāvājumā ir cipreses, bērzi, ginkkoki, kļavas, priedes un pat ozoli. Urnas cena - 75 eiro, neskaitot piegādes izmaksas. Interesentiem iespējams arī iegādāties īpašu urnu, kurā glabāt sava mājdzīvnieka pelnus.

Godināt savus mīļos, iestādot viņu pelnus zemē kopā ar jaunu koku, ir slavējams veids, kā saglabāt piemiņu par viņiem, uzsver idejas autori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!