Foto: Publicitātes foto
Tallinā atklāts pilnībā restaurēts un atjaunots zinātnes centrs "Energia", kurā iespējams uzzināt visu par elektroenerģijas iegūšanu un nozares vēsturi. Iespaidīgākais centra eksponāts ir Eiropā unikāls zibens ģenerators, kas ļauj radīt līdz pat trīs metrus garu zibens lādiņu, portālu "Delfi" informē projekta pārstāvji.

Par zinātnes centra "Energia" mājvietu kļuvusi restaurēta 101 gadu veca spēkstacijas ēka Tallinas centrā. Tajā pieejama plaša izstāžu un dažādu izklaidējošu un izzinošu aktivitāšu programma visai ģimenei, kas galvenokārt fokusējas uz dabaszinātnes, tehnoloģiju, inženierzinātņu un matemātikas tēmām. 

Centra kopējā platība ir vairāk nekā 3000 kvadrātmetru un tajā ir apskatāmas septiņas pastāvīgās izstādes par enerģijas vēsturi un elektroenerģijas ražošanu, kā arī par citām tēmām, kas saistītas ar klasisko fiziku - skaņu, gaismu, optiku, atjaunojamo un atomenerģiju.

Zinātnes centra vadītāja Kertu Saks sola, ka centrā aizraujoši laiku pavadīt varēs ikviens apmeklētājs, neatkarīgi no vecuma: "Mēs esam radījuši unikālu vietu, kurā visa ģimene var iepazīt zinātni, gūstot praktisku pieredzi. Neskaitot oriģinālo aprīkojumu, kas centra telpās saglabājies vēl no spēkstacijas darbības laikiem, apmeklētājiem pieejami 130 interaktīvi eksponāti. Tāpat arī centrā notiek regulāri zinātnes teātra paraugdemonstrējumi un  ir iespēja iepazīt kosmosu pilna izmēra planetārijā. Centra nozīmīgākais eksponāts ir unikāls Tesla ģenerators, kas izvietots Faradeja būrī un ļauj demonstrēt iespaidīgu zibens lādiņu."

Zinātnes centra pastāvīgās izstādes regulāri papildinās dažādas sezonālās ekspozīcijas, no kurām pirmā būs veltīta matemātikas tēmām, kas saistītas ar ģeometriju. Centrā ir atvērtas arī īpašas Samsung skolas-laboratorijas klases, semināru telpas un zāle dzimšanas dienu svinībām.

Zinātnes centra Energia izveidotāja, energouzņēmuma Eesti Energia valdes priekšsēdētājs Sandors Līve cer, ka tādējādi tiks veicināta jauniešu interese par dabaszinātņu apguvi: "Ticu, ka šajā centrā piedāvātās izzinošās izklaides iespējas spēs rosināt arī jaunāko apmeklētāju interesi par dažādām zinātnes jomām. Centra ekspozīcija veidota tā, lai eksponātus varētu iepazīt arī tiem pieskaroties, izmēģinot un gūstot jaunu pieredzi - vienlaikus interesanti un lietderīgi pavadot laiku ar visu ģimeni."

Zinātnes centrs izveidots ar Uzņēmējdarbības attīstības fonda un energouzņēmuma Eesti Energia atbalstu, kopumā telpu rekonstrukcijā un ekspozīciju izveidē investējot 3,7 miljonus eiro.

Plašāka informācija par zinātnes centru Energia pieejama mājas lapā www.energiakeskus.ee.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!