Foto: Publicitātes foto
Divi ekologi, kas ceļojuši pa Kostjuško nacionālo parku Austrālijā, kļuvuši par šokējošu skatu lieciniekiem – viņi savām acīm redzējuši, kā zirgi apēd savu ciltsbrāli.

Kā vēsta vietējie mediji, Dons Driskols un Sems Benkss no Kanberas universitātes veikuši pētījumus Austrālijas Alpos, kad pēkšņi uzgājuši Austrālijas savvaļas zirga - brambija - līķi.

Viņi ievēroja milzīgu atplēstu atveri zirga vēderā, taču uzreiz nespēja saprast, kad nelaiķim izdarījis tik nopietnus miesas bojājumus.

"Man nebija ne jausmas, kurš zvērs būtu varējis izēst tādu caurumu. Tas bija šausminošs skats - brambija zarnu trakts bija pilnībā izgrauzts," vēlāk atcerējās Driskols.

Tikai nākamajā dienā viņiem izdevās noskaidrot, kas ir šī slaktiņa vaininieks - viņi ieraudzīja trīs novārdzinātus zirgus, no kuriem divi bija savus purnus iegremdējuši kritušā sugas brāļa vēderā.

"Brambiji tiešām ēda līķa gremošanas trakta saturu. Mēs to redzējām savām acīm: viņi gabaliem rāva nost to, kas bija palicis no miroņa iekšām," stāstīja Benkss.

Vēlāk noskaidrojies, ka līdz šim zinātniskajā literatūrā nekad nav dokumentēts zirgu kanibālisma gadījums, un pētnieki sliecas domāt, ka šādu rīcību diktējis bads, ko savukārt izraisījusi sugas pārāk lielā brambiju populācija reģionā.

Ekologi secinājuši, ka, par nožēlu, humānākais risinājums šajā situācijā ir mežonīgu zirgu nošaušana no helikoptera.

"Briesmīgi to apzināties, bet slepkavība, šķiet, ir vienīgais variants. Taču, ja to neizdarīsim, tuvāko desmit gadu laikā sagaidāma tāda pārapdzīvotība, ka nobada bojā ies vēl lielāks zirgu skaits," secinājuši ekologi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!