Foto: DELFI
Līdzsvars, vadāmība un komforts ir galvenās lietas, kuras nepieciešamas, lai saglabātu pozitīvu pieredzi braucot ar velosipēdu. Pareizai velosipēda noregulēšanai ir ļoti liela nozīme gan braukšanas kvalitātes, gan adekvātas ķermeņa slodzes nodrošināšanai.

Sēdekļa pozīcija

Atkarībā no velosipēda, sēdekli var regulēt virzienā uz priekšu un atpakaļ, kā arī uz augšu un leju.
Sēdekļa pozīcijai vēlams būt pēc iespējas horizontālai - tā, lai sēžas kauli stabili turētos uz sēdekļa virsmas un braucot nenāktos slidināties pa sēdekli uz priekšu vai atpakaļ. Iesācēji bieži vien noregulē sēdekli ar nolaistu priekšējo galu, cerot, ka tādējādi samazināsies sāpes cirkšņa rajonā. Patiesībā tā tiek apgrūtināta noturēšanās uz sēdekļa, jo gurni slīd uz priekšu un leju, nost no sēdekļa. Tas, savukārt, rada lielāku slodzi rokām, neatļaujot tām atrasties atbrīvotā pozīcijā, kā arī pasliktinot līdzsvaru un vadāmību.

Sēdekļa regulēšana uz priekšu vai uz aizmuguri nosaka to, cik labā līdzsvarā uz velosipēda, starp sēdekli un stūri atradīsies braucējs. Maksimāli uz priekšu noregulētā sēdekļa stāvoklī lielākā daļa svara tiek vērsta uz sēdekli. Savukārt maksimāli uz aizmuguri atvirzīta sēdekļa pozīcijā pieaug svara daudzums, kuru notur rokas un stūre.

Katra individuāla braucēja svaram un ķermenim atbilstošas sēdekļa pozīcijas iestādīšana palīdzēs nodrošināt pareizu līdzsvaru braukšanas laikā. Vispārējs ķermeņa svara sadalījums ielas velosipēdiem ir 45% uz priekšējo un 55 % uz aizmugurējo riteni.

Pirms sēdekļa noregulēšanas vajadzētu noteikt tā saukto „CPPA" jeb „celis pāri pedāļa asij" pozīciju - pareizā pozīcijā ceļgalam ir jāatrodas tieši virs pedāļa ass brīdī, kad pedālis atrodas maksimāli priekšējā horizontālā stāvoklī.  

Sēdekļa augstums

Ja ir pareizi noregulēts sēdekļa augstums, tad, pedālim atrodoties apakšējā vertikālā stāvoklī, ceļgalam ir jābūt nedaudz saliektam. To var pārbaudīt, sēžot uz velosipēda, kad pedālis atrodas tā zemākajā pedālis pozīcijā. Tad novietojiet kājas pirkstgalus uz pedāļa un raugieties, lai celis būtu nedaudz saliekts. Lai pārliecinātos, ka sēdekļa augstums patiešām ir pareizs, uzlieciet uz pedāļa pilnu pēdu un nolaidiet papēdi uz leju - šādā pozīcijā kājai jābūt pilnībā nostieptai.

Braucot ar pārāk augstu vai pārāk zemu sēdekli, jūsu ķermenis tiks pakļauts nepareizam spēka sadalījumam. Ja sēdeklis būs par zemu, pedāļus nāksies mīt ar lielāku piepūli, kas radīs pārmērīgu slodzi ceļu locītavu saitēm, un kājas ātrāk nogurs. Ja sēdeklis būs par augstu, tad ceļi būs par daudz iestiepti, iegurnis šūposies no vienas sēdekļa puses uz otru, mazinās līdzsvaru un stabilitāti, turklāt nodarīs pāri gan jūsu ceļu, gan gūžas locītavām, jo tām nāksies kustēties nedabiskā - horizontālā virzienā.

Stūres stienis

Velosipēdiem ar regulējamu stūres stieni ir iespējams veikt regulāciju atbilstoši braukšanas vajadzībām un pielāgoties dažādām braukšanas pozīcijām. Nolaižot stūres stieni zemāk, var panākt sportiskāku braukšanas pozīciju. Taču, ja neesat profesionāls velosportists, tad aerodinamiskai braukšanai, it sevišķi, braucot ar ātrumu zem 20 km/h, nav lielas jēgas. Turklāt aerodinamiska (horizontāla braukšanas pozīcija) rada saspringumu kala un plecu rajonā, kā arī pasliktina redzamību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!