Foto: Shutterstock
Lieldienu svinēšana nav iedomājam bez šūpolēm, ja vien negribam gaidāmo vasaru cīnīties ar odu nevēlamo klātbūtni. Ja pagalmā nav šūpoles, tas nenozīmē, ka tās nevar pašrocīgi izveidot. Šī pamācība ļaus īstenot iecerēto aptuveni stundas laikā, turklāt procesā itin viegli ir iesaistīt bērnus, kam par rezultātu būs divtik liels prieks.

Nepieciešamais:

  • Koka dēlis (vēlams gluds, bez skabargām)
  • Līme, kas spēj salīmēt koku (meklē būvniecības veikalos)
  • Plastmasas špaktele
  • Slīpmašīna vai raupjš smilšpapīrs
  • Urbjmašīna ar uzgali striķa biezuma izmērā
  • Biezi striķi (meklē būvniecības veikalos)

Vispirms no garā dēļa jāizzāģē divi mazāka izmēra dēļi, abi vienādā garumā (55-60 cm).

Pēc tam uz viena no koka dēļiem uzzied līmi un ar špakteles palīdzību vienmērīgi izsmērē to pa visu laukumu.

Liec pa virsu līmei otru dēli un rūpīgi novieto to tā, lai visas malas būtu precīzi viena virs otras. Lai līme labāk salīmētu dēļus, uzliec tiem virsū kādu slogu, piemēram, vairākas smagas grāmatas vai ķieģeļus. Ja mājās atrodas speciālie stiprinājumi, kas ļauj saspiest, tad izmanto tos. Atstāj dēļus saspiesties uz vismaz 20 minūtēm.

Ja mājās ir slīpmašīna, tad ar to var noslīpēt dēļu malas, lai zāģētās vietas būtu gludas un maigas. Šim nolūkam var izmantot arī smilšpapīru.

Nākamais solis ir caurumu izveidošana, lai šūpoles varētu tikt iekārtas ar striķiem. Caurumiem ir jābūt tik lieliem, lai tajos varētu ievērt striķus, tāpēc nepieciešams pietiekami liels uzgalis. Katrā šūpoles pamatnes pusē jāizdur divi caurumi, bet tā, lai tie nav pārāk tuvu malai vai vidum – aptuveni 1-1,5 cm no sānu malām. Kad tas izdarīts, vēlreiz ar slīpmašīnu vai smilšpapīru nogludini virsmu, lai no urbšanas nepaliktu negludas vietas.

Kad šūpoles pamatne ir izveidota, var ķerties pie striķu sagatavošanas. Nepieciešams sagatavot tik garus striķus, kādu pieļauj vieta šūpoļu iekarināšanai. To vislabāk var pārbaudīt, iepriekš dzīvē pārliecinoties, cik garš striķis būs pietiekams. Kad striķi ir nogriezti nepieciešamajos garumos, katru galu apdedzini, lai tas neizirtu.

Pēc tam seko dažādu jūrnieku mezglu siešanas metodes, lai šūpoles stabili turētos un būtu viegli iekarināmas. Katra striķa galā jāizveido cilpa, lai ar tās palīdzību varētu šūpoles iekārt kokā. Tad seko brīvo galu ievēršana šūpoles pamatnē. Lai pamatne būtu stabilāka, striķus vislabāk ievērt horizontālā veidā no viena gala uz otru. Pēc tam katru galu sasien ar mezglu, kas nostiprinās otru striķa galu.

Video pamācība, kur atspoguļoti arī mezglu siešanas paņēmieni:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!