Foto: Shutterstock

Pamukale (Pamukkale) Turcijā ir kā pašas Dabas mātes personīgais plazmas ekrāns vai pat kinozāle – dabīgi veidojušies, karstie avoti un baseini Denizili provincē, Turcijas dienvidrietumos, kas pārsteidz un apbur ceļotājus gan ar savu krāsu, gan novietojumu, neparasto izskatu un, protams, relaksāciju to siltajos ūdeņos, kas iepriecinās ikvienu, kam mūsu jūrā un ezeros ūdens šķiet par vēsu.

Baseini izvietojušies uz terasēm jeb travertīnām, bet to tirkīzzilais ūdens ir bagāts ar minerālvielām, īpaši kalciju, un tam ir ne vien veldzējošas, bet arī ārstnieciskas īpašības.
Īpašu noskaņu šai vietai piešķir arī turpat blakus esošais, ar ārstniecisko termālā avota ūdeni piepildītais Kleopatras baseins un antīkās pilsētas Hieropolis drupas, starp kurām atrodas arī labi saglabājies amfiteātris un senā romiešu pirts, kas Bizantijas laikā tika pārvērsta par baznīcu, bet mūsdienās restaurēta un pilda muzeja funkcijas. Termālie avoti spēku atgūšanai un relaksācijai izmantoti jau tūkstošiem gadu, un šī vieta kopš 20. gadsimta 80. gadiem iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Foto: Shutterstock

Pamukale turku valodā nozīmē "kokvilnas pils", jo to sniegbaltais gaisīgums patiešām atgādina kokvilnas šķipsnas vai vates pūkas. Tāpat šis reģions ir slavens ar tajā audzēto kokvilnu, tāpēc kā suvenīrus no Pamukales ir vērts atvest kādus no vietējiem audumiem un tekstilizstrādājumiem.

Pamukales avotus var apmeklēt visu gadu, bet īpaši iespaidīgi tie ir ziemā, kad no siltajiem baseiniem ceļas tvaiki un šķiet, ka atrodies bezgalīgi lielā un pasakainā brīvdabas spa. Avotu ūdens ir aptuveni 32 grādus silts, un atpūta tajos ir iespaidīga gan dienā, gan vēl jo vairāk – saulrietā.

Nokļūt avotos visērtāk ir, ar autobusu vai lidmašīnu dodoties uz Denizili – Kardakas (Denizli – Cardak) lidostu, no kuras uz Pamukali ved autobuss – ceļš ir aptuveni 20 kilometrus garš.

Atceries! Paņemt līdzi arī somu ikdienas kurpēm un peldēšanas čības, ko pārvilkt, kā arī pelddrēbes, kas nepieciešamas, lai ieietu travertīnās, jo, jau ieraugot brīnišķīgos baseinus, nespēsi atturēties no vēlmes tajos pavadīt ilgāku laiku.

Foto: Shutterstock

Ar naktsmājām arī nevajadzētu būt problēmām, jo apkārtnes galvenais ienākumu avots ir tūrisms un tur netrūkst ne viesnīcu, ne labu kafejnīcu un restorānu. Iespējams, šī vieta kādam var šķist pat par daudz tūristiska, un tiem, kas vēlas vairāk vientulības, turp jādodas ziemā.

Raksta tapšanā izmantota informācija no: tourismontheedge.com, huffingtonpost.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!