Foto: Shutterstock

Kad tad vēl, ja ne vasarā baudīt aromātisko ziedu burvību un valdzinošo krāšņumu? Ja nevari izšķirties par labu kādiem ziediem, ņem vērā portāla housebeautiful.com apkopojumu par vasaras mēnešu iecienītākajām un populārākajām puķēm, kas joprojām nav zaudējušas savu aktualitāti. Ievēro padomus ziedu uzglabāšanā, lai tie pēc iespēja ilgāk uzglabātu savu krāšņumu vāzē.

Āzijas gundegas

Vasaras pirmajā mēnesī uz visu krāšņo plaukumu ziedu veikalos īpaši izceļas Āzijas gundegas (Ranunculus asiaticus), kas tautā dēvētas arī par rununkuļiem. Šie ziedi tiek izvēlēti kāzu pušķos, kristībās, izlaidumos un citos svinīgos notikumos, jo ziedi izskatās ļoti eleganti un graciozi, tāpēc tie patīk teju katrai sievietei.

Āzijas gundegas sasniedz 30 – 45 cm augstumu un to ziedi var būt gan vienkārši, gan pildīti un bagātīgā krāsu paletē – balti, dzelteni, sārti, sārti lillā, koraļsarkani, oranži un pat divkrāsu. Interesanti, ka šīm puķēm lapas ir zilganzaļas.

Magones

Jūnija mēnesis nav iedomājams arī bez kaislīgās krāsas apveltītajām magonēm. Smalkās un zīdainās magoņu ziedlapas izskatās kā no kreppapīra. Krokotās ziedlapas spraucas no apaļajiem pumpuriem, lai atvērtos greznā ziedā. Lai arī šie ziedi izskatās ļoti trausli, tie tiek izvēlēti arī dekorācijas veidošanai puķu vāzēs, taču šādos gadījumos jārēķinās ar to, ka ziedi ilgstoši tā neuzglabāsies.

Izkārtojot magoņu ziedus vāzēs, tad tie vislabāk uzglabāsies tad, ja kāti tiks nogriezti tad, kad pumpuri sāk krāsoties. Ja augs izdala piensulu, vēlams kātiņu uz brīdi iemērkt verdošā ūdenī vai apdedzināt. Lielie un greznie magoņu ziedi lieliski sader ar smalkajiem graudzāļu ziediem. Vērts atcerēties, ka magones izceļas ar to, ka skaisti ir ne tikai ziedi, bet arī ziedpumpurs un sēklenīca, kas savu dekorativitāti nezaudē pat izkaltušā veidā.

Peonijas

Foto: Shutterstock

Kas gan būtu vasaras sākums bez peonijām? Jūnija mēnesī peonijas piedzīvo savu uzvaras gājienu, un ar krāšņo ziedu plaukumu tās savaldzina ikvienu, tāpēc tās ir visai bieži sastopama izvēle ziedu dāvināšanā tieši vasaras sākumā, jo peonijas nav ilgi ziedošas puķes. Kamēr vien ir iespēja, jābauda šo ziedu burvība, jo nākamā reize gaidāma vien pēc gada. Grieztie peoniju ziedi savu izskatu saglabā pat veselu nedēļu, taču, lai tie saglabātos svaigi pēc iespējas ilgāk, ziedi jāgriež tad, kad ziedpumpurs vēl ir nedaudz stingrs un neizplaucis.

Tā kā peoniju šķirnes ir ļoti dažādas, tad ir vērts uzlūkot dažādas krāsas un šķirnes dažādības. Peoniju izkārtošanai vāzēs, ņem vērā ka tās izskatīsies labi augstākās vāzēs, lai ziedi daudz nenoliektos, taču ziedkātiņ nedrīkst būt arī cieši saspiesti. Ja vēlaties izbaudīt pumpura atvēršanās brīnumu acu priekšā, ielieciet ziedus karstā ūdenī!

Kallas

Kallas (Zantedeschia albomaculata) vienmēr asociējušās ar klasiku un eleganci, jo ziedu noformējums ir ļoti atšķirīgs no citiem, tāpēc tās tiek apbrīnotas ar neprasto skaistumu. To tīrās un vienkāršās formas dēļ kallas tiek asociētas ar iejūtību, bet zieda lakoniskums un aristokrātiskums rada ļoti elegantu un cēlu iespaidu. Kāzu ziedu izvēlē kallas arvien stingrāk iekaro savu vietu, un tās kļuvušas tikpat nozīmīgas kā baltas rozes, tāpēc vislielāko pieprasījumu kallas gūst tieši aktīvākajā kāzu sezonā – jūlijā un augustā.

Ievietojot kallas vāzē, jāņem vērā, ka no dobes zieds ir jāizvelk ar visu ziedkātu. Ziedu pušķi lieliski papildinās arī kallas lapas.

Hortenzijas

Hortenzijas (Hydrangea) ir īpaši ziedi, jo to raksturīgā ziedu kupena rada ļoti svinīgu noskaņu, tāpēc tās bieži tiek izvēlētas svētku dekorēšanā. Šie ziedi īpaši arī ar to, ka tie labi izskatās gan pa vienam, gan kuplākā pušķī. Interesants ir fakts, ka hortenzijas tiek uzskatītas par brīnumainiem augiem, jo tās nebojā kaitēkļi un slimības.
Hortenziju ziedi ir iecienīti floristikā.

Tos izmanto gan ziedu laikā, gan nogrieztus un izkaltētus sauso augu kompozīcijām. Lai hortenzijas ilgāk saglabātu ziedu krāšņumu, ievieto tās aukstā ūdenī uz desmit minūtēm, pēc tam nogriez kāta galiņu un tad liec vāzē ar ūdeni, kas ir istabas temperatūrā. Eleganti izskatīsies vairāku krāsu apvienojums vienā vāzē, taču šīs ir vienas no retajām puķēm, kas sastopamas zilā krāsā.

Gerberas

Gerberām piedēvēts skaistuma un sapņotāju simbols, tāpēc šie ziedi tiek izvēlēti visai bieži apdāvināšanai. Varētu pat teikt, ka gerberas ir ļoti universālas puķes, jo katra tās krāsa pielāgojama saviem svētkiem un notikumam. Piemēram, dzeltenās gerberas rada asociāciju ar sauli un romantismu, bet sarkanās gerberas radīs nozīmīgu iespaidu.

Gerberu izkārtošanai vāzēs, jāņem vērā priekšnoteikums ar garām vāzēm, citādi ziedi nolieksies un kāts var ielūzt. Gerberām nepieciešams salīdzinoši auksts ūdens, aptuveni +5 grādu temperatūrā. Turklāt vāzē ūdeni nevajag liet daudz, tam jābūt vien tik daudz, lai kāts tiktu nosegts 4-5 cm garumā ar ūdeni. Kāta griezuma vietu var ierīvēt ar sāli, tad ziedi ilgāk uzglabāsies svaigi. Tad, kad ziedi ir jau noliekušies, un vāzē tie vairs skaisti neizskatās, nogriez garos kātus un ieliec ziedus kādā traukā ar ūdeni, lai ziedi tajā peld. Šādi ziedi uzglabāsies vēl ilgi, jo tie tiek nodrošināti ar ūdeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!