Lai cik skumji siltā laika baudītājiem tas neliktos, virši ir vasaras beigu sludinātāji, kuri drīz vien sāks ziedēt. Par viršu mēnesi gan mēdz dēvēt septembri vai reizēm arī augustu, taču novērojumi liecina, ka virši savu ziedēšanu sāk pat jūlijā. Arī portāls Māja&Dārzs.lv aicina ziņot par viršu ziedēšanu portālā Dabasdati.lv.

Latvijā savvaļā aug sila virsis (Calluna vulgaris), kas sastopams plašās teritorijās. Viršu krūmi ir nelieli, aptuveni 20-60 centimetrus augsti, bet to violetie ziedi izkārtoti zariņu galos blīvos ķekaros. Nav noslēpums, ka viršiem varam pateikties par saldu un smaržīgu medu, kuru bites vāc no nektāra, kas atrodams viršu ziedos. To medu pat sauc par medus karali, jo tas ir minerālvielām, olbaltumvielām un vitamīniem bagātīgāks nekā citi. Tāpēc arī pašiem biteniekiem virši ir svarīgi, jo ir pēdējie ziedi, no kuriem bites ievāc medum nepieciešamo.

Pēdējo 40 gadu dati vēsta, ka viršu ziedēšana sākas aptuveni 4. augustā, bet to ziedēšanas sākums Latvijas teritorijā reģionāli atšķiras. Spilgtākais piemērs meklējams pēdējo piecu gadu datos – 2013. gadā virši Lazdonā sākuši ziedēt jau 9. jūlijā, bet 2010. gadā vien 20 dienas vēlāk. Lai palīdzētu zinātniekiem viršu ziedēšanas izpētē un papildinātu fenoloģiskos datus, ikviens Latvijas iedzīvotājs aicināt ziņot par viršu ziedēšanas laiku un vietu Dabasdati.lv mājaslapā sadaļā "Pievienot novērojumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!