Foto: Vida Press

Slavenais alpīnists Reinholds Mesners, kas pieveicis arī Everestu un 13 citus "astoņtūkstošniekus", nu atklājis savu sesto un, kā pats saka, pēdējo Mesnera kalnu muzeju (Messner Mountain Museum jeb MMM) – 2275 metru augstumā virs jūras līmeņa, Kronplacas kalnā Dienvidtirolē, Itālijā.

Futūristiskā stila ēkā kalna virsotnē ir apskatāmas fotogrāfijas un objekti no piedzīvojumu meklētāja dzīves, kāpjot kalnos. 

Mesners, kas bija pirmais alpīnists, kas bez skābekļa papildus lietošanas pieveica Everestu, sadarbojoties ar irākiešu un britu izcelsmes arhitektu Zahu Hadidu, izveidojot unikālu muzeju – "kapsulu", kurā apmeklētāji var izbaudīt jaunas izjūtas un atklājumus augstu kalnos. Unikālajai celtnei ir vairāki līmeņi, liela tās daļa atrodas kalna iekšienē, tādējādi tā ir energoefektīva un ar konstantu temperatūru gan ziemā, gan vasarā. Tomēr pats brīnišķīgākais šajā muzejā ir elpu aizraujošā apkārtne un skati, turklāt tos var baudīt, arī esot muzejā, jo tam ir 240 grādu panorāmas logi, pa kuriem paveras skati uz krāšņajiem Dolomītu Alpiem

"Šī muzeja īpašā lieta ir tā atrašanās vieta, skati un arhitektūra. Tā tematika ir klintis un to brīnišķīgā "seja" – tradicionālajai kalnos kāpšanai ir atkal jāatdzimst un jātop godinātai," laikrakstam "The Daly Telegraph" uzsvēris Mesners. 

Foto: Vida Press

Muzejam ir arī stikla terase, kinoteātris ar 20 vietām, kā arī neliels veikaliņš. Apskatāmi arī lieli, ar klinšu tēmu saistīti eksponāti, kā arī priekšmeti, kas vēsta par alpīnisma vēsturi tieši šajā reģionā, kalnu slēpošanas paražām, piemēram, vēsturiskajiem pacēlājiem un daudz ko citu, jo Kronplaca jau izsenis ir viens no Dienvidtiroles iecienītākajiem slēpošanas kūrortiem. "Kronplacā es gribu parādīt modernā alpīnisma vēsturi un 250 gados notikušās ekipējuma izmaiņas," Mesners stāsta "Vida Press".

Everesta pieveicējam ir vēl pieci citi līdzīga veida muzeji – "MMM Ripa", "MMM Firmian", "MMM Ortles ", "MMM Dolomites" un "MMM Juval". To ģeogrāfiskā atrašanās vieta, apskatāmās relikvijas un mākslas darbi padara katru no tiem unikālu, raksta "Vida Press". Jaunā muzeja oficiālais nosaukums ir "MMM Corones"

"Dienvidtiroles slavenais kalns tagad ir mājvieta mana kalnu muzeju projekta kronim – vieta, kur cilvēki var apstāties un izbaudīt neaizmirstamus skatus," piebilst Mesners. 

Muzejs būs atvērts līdz pat oktobra beigām katru dienu no pulksten 10 līdz 16 (pēdējā ekskursija sākas pulksten 15.30) . Ziemas sezonā tā darba laiks būs atkarīgs no laika apstākļiem un pacēlāja darba laika, teikts muzeja mājaslapā. No jauna pilnā režīmā tas darbu atsāks pirmajā jūnija svētdienā.

Pieaugušajiem ieejas biļete muzejā izmaksās septiņus eiro, bērniem – četrus, bet ģimenes biļete maksā 16 eiro.

Reinholds Mesners dzimis 1944. gadā Dienvidtirolē, Itālijā. Viņš  bijis Eiroparlamenta deputāts (1999), ekstrēmu ceļu gājējs un rakstnieks. Mesners ir mūsdienu slavenākais alpīnists. 1970. gadā, 26 gadu vecumā, viņš sasniedza savu pirmo "astoņtūkstošnieka" virsotni – Nangaparbatu (8125 metri). Līdz tam laikam jau veicis grūtus maršrutus Rietumalpos, Austrumalpos un Andos. 1978. gada maijā kopā ar Pēteru Hābeleru veica pirmo uzgājienu Everestā bez skābekļa lietošanas. Trīs mēnešus vēlāk veica pirmo absolūto solo kāpienu astoņtūkstošniekā, un īstenoja vēl 1970. gadā radušos ideju – vienatnē sasniedza Nangaparbata virsotni. 1986. gadā pēc Lodzes sasniegšanas Mesners kļuva par pirmo cilvēku, kas uzkāpis visos četrpadsmit pasaules astoņtūkstošniekos. 1990. gadā kopā ar Arvedu Fuksu šķērsojis Antarktīdu. Viņš ir vairāk nekā 35 grāmatu autors.

themecircle

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!