Foto: LETA
Vairumam gladiolas asociējas ar vasaras beigām un 1. septembri, kad šie cēlie un graciozie ziedi tika pasniegti skolotājai pirmajā skolas dienā, ko var atsaukt atmiņā, apmeklējot Latvijas Dabas muzejā eksponēto izstādi ''Gladiolas 2015''.

Latvijas Dabas muzejā no 12. līdz 16. augustam izstādē ''Gladiolas 2015'' apskatāmas vairāk nekā 150 dažādas gladiolu šķirnes, kuras apmeklētāju vērtējumam sniedz Latvijas gladiolu selekcionāri un audzētāji.

Kā informē muzeja pārstāvji, tad šajā izstādē eksponētas pārsvarā agrās un vidēji agrās gladiolu šķirnes, jo vasara nav lutinājusi ar pietiekami siltu laiku. Audzētāji stāsta, ka gladiolas šobrīd viskrāšņāk zied Lietuves pierobežā, savukārt Kurzemes dārzos pumpuru atvēršanās vēl tikai gaida īsto brīdi. Spītējot laika apstākļiem, Latvijas Dabas muzejs piedāvā aplūkot aptuveni 150 dažādas gladiolu šķirnes. Gladiolu krāšņumu izrādīs Juris Bāze, Laimonis Zaķis, Visvaldis Viņķelis, Aija Stūrīte, Ancānu ģimene, Raimonds Cīrulis, Raimonds Puriņš, Ērika Ozere un citi dārza entuziasti. 

Ja arī pašiem mājās zied skaistās gladiolas un ir vēlēšanās pēc iespējas ilgāk saglabāt ziedu dekorativitāti vāzē pašu mājās, tad regulāri ir jānoņem vecie ziedi un jāsaīsina ziedvārpas, jo tas ļaus ziedus uzglabāt pat nedēļu un vēl ilgāk, iesaka eksperti.

Starp citu, tiem, kurus interesē gladiolu audzēšana, varēs iegūt lietpretēju konsultācijas gan par audzēšanu, gan piemērotāko šķirņu izvēli, tāpēc ir vērts doties uz izstādi ne tikai aplūkot ziedus, bet arī uzzināt ko jaunu.

Padomus, kā audzēt gladiolas un kādas šķirnes izvēlēties, vari iepazīt arī šeit.

Izstādes darba laiks:
C. – no pulksten 10 līdz 19
Pk., S., Sv. – no pulksten 10 līdz 17

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!