Foto: Vida Press
Stounhendža ir viens no populārākajiem tūristu apskates objektiem Anglijā, taču nesen britu arheologi veikuši unikālu un sensacionālu atklājumu, par kuru pasaulei pavēstīts šonedēļ – netālu no izdaudzinātā akmeņu krāvuma uziets līdzīgs, vēl grandiozāks veidojums.

Kā vēsta britu raidsabiedrība BBC, Viltšīras grāfistē pētnieki uzgājuši lielu, no akmens blokiem veidotu arēnu, kuras vecums tiek lēsts ap 4500 gadu. Bluķi atklājušies, atrokot aptuveni 90 centimetrus no zemes virskārtas. Arheologi veidojumu nosaukuši par Superhenge jeb "Superhendžu".

No akmeņiem veidotais piemineklis, kurš pēc zinātnieku domām bijusi īpaša rituālu vieta, atrodas vien aptuveni trīs kilometru attālumā no slavenā Stounhendžas akmeņu krāvuma.

Pagaidām akmens bluķus sedz zemes un zāles kārta, taču arheologi gatavojas uzsākt vērienīgu vietas izpēti. Zinātnieki paziņojuši, ka Superhendža, iespējams, sastāv no aptuveni 90 dižakmeņiem, kas izvietoti puslokā pret Eivonas upi.

Eksperti, kuri pārstāv projektu Stonehenge Hidden Landscape un veikuši atklājumu, raidsabiedrībai BBC pavēstījuši, ka akmens bluķi varētu būt aptuveni 4,5 metrus augsti.

Pagaidām aina, kā Superhendža varētu izskatīties, izveidota tikai digitālā formātā, taču nākotnē pētnieki ieplānojuši atklāt šīs mistiskās vietas lielākās mīklas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!