Foto: Ekrānuzņēmums

Latvijas tūrisma portālā Latvia.travel izveidots bezmaksas interaktīvs maršrutu plānotājs, kas noderēs visiem, kuri vēlas apceļot mūsu valsti, informē viens no izstrādātājiem SIA "Softikom".

Tas tapis, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Tūrisma departamentam sadarbojoties ar IT uzņēmumu SIA "Softikom".

Maršrutu plānošanai var izmantot vairāk nekā 1200 portāla datubāzē iekļautu tūrisma objektu un apmēram 700 naktsmītņu. Ceļotājiem tiek piedāvāti gan populāri tūrisma objekti, gan tādi, kas ir mazāk zināmi ar aprakstiem un kontaktiem. Maršrutu plānotājs būs noderīgs ne tikai tiem lietotājiem, kas zina, kurp grib doties, bet arī tiem, kuri interesantu galamērķi vēlēsies atrast. Maršrutu plānotājs pieejams četrās valodās – latviski, angliski, krieviski un vāciski. Iespējams kartē izvēlēties interesējošo apgabalu un atlasīt interesējošos objektus. Pēc tam maršrutu iespējams saglabāt un izdrukāt.

SIA "Softikom" WEB izstrādes nodaļas vadītājs Mārtiņš Jakubovskis stāsta: "Maršrutu plānotāju izstrādājām pirmo reizi, tāpēc strādāt bija ļoti interesanti. Bija gan tehnoloģiski daudz jauna, gan šā projekta vadīšanā ieguvām vērtīgu pieredzi."

Maršrutu plānotājs vietnē kļuvis par nozīmīgu Latvijas nacionālā tūrisma portāla www.latvia.travel sastāvdaļu. Portāla šķirklī "plāno" jāizvēlas sadaļu "Maršruta plānotājs", un ceļojuma plānošana var sākties, stāsta Jakubovskis.

LIAA Tūrisma departamenta Tūrisma produktu attīstības nodaļas vecākais eksperts Jānis Bautra uzsver: "Par maršrutiem vienmēr ir liela interese. Vai tās ir ģimenes ar bērniem, skolēnu ekskursijas, individuāli tūristi vai citi ceļotāji. Gribas cerēt, ka jaunais maršrutu plānotājs būs noderīgs visiem Latvijas apceļotājiem un vietējā tūrisma popularizēšanas sauklis "Atklāj Latviju no jauna!" iegūs papildspēku".

No ieceres izveidot maršrutu plānotāju līdz tā pabeigšanai pagājis apmēram gads. Ne mazumu darba IT uzņēmumam prasījusi, piemēram, maršrutētāja radīšana. Tā pamatā izmantoti bezmaksas maršrutētāji, kas praksē nereti izrādījušies nepilnīgi un bijuši jāpielāgo dažādu ceļotāju (velobraucēji, autobraucēji u. c.) vajadzībām.

"Maršrutu plānotāja izveidē ir ielikts daudz pūļu, taču arī tagad, kad tas ir ceļotājiem jau pieejams, darbs tiks turpināts. It īpaši – portāla datubāze, kura tiek izmantota maršrutu plānotājā, ir jāatjaunina un jāpilnīgo," atzīst Jānis Bautra.

Šobrīd maršrutu var izdrukāt PDF dokumenta veidā, bet jau tuvākajā laikā plānots panākt, lai maršrutu varētu eksportēt uz navigācijas ierīcēm. Tas ceļošanu padarīs vēl ērtāku. Ir arī citas ieceres, bet to īstenošana, pēc Mārtiņa Jakubovska vārdiem, pagaidām ir nākotnē.

Reizē ar pavasari atnācis Latvijas aktīvākais apceļošanas laiks. Maršruta plānotāja radītāji aicina savos brīvdienu ceļojumos izmantot maršrutu plānotāju un dalīties ar saviem izveidotajiem maršrutiem sociālajos tīklos, lietojot mirkļbirku #AtklājLatvijuNoJauna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!