Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Dziedātāja Alīsija Kīsa ir apveltīta ne vien ar brīnišķīgu balsi un veikliem pirkstiem, kas raiti slīd pār klavieru taustiņiem, bet arī spēju būt patiesai – to pierāda gan viņas atklātās dziesmu rindas, gan atklāsmes par mātes lomu, gan arī neraksturīga izvēle šovbiznesa lēdijām, proti, nelietot grimu.

Alīsija dzimusi 1981. gada 25. janvārī Ņujorkā, ASV. Savu mīlestību pret mūziku Alīsija attīstīja jau samērā agri – septiņu gadu vecumā klaviernodarbības bija neatņemama viņas dzīves sastāvdaļa. Mātes nostāja, ka meitai jāpieturas pie iesāktā, rezultējās tajā, ka meitene devās uz prestižu skolu ar mākslas novirzienu, kur savu talantus izkopa vēl perfektāk.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Alīsijas talants tika novērots jau skolas gados, tāpēc nebija nekāds brīnums, ka drīz vien viņa jau pilnībā pievērsās mūzikai. Izdodot debijas albumu "Songs in a Minor" (2001), Alīsija, šķiet, pārspēja pati sevi, jo to klausīties steidza neprātīgi daudz ļaužu, turklāt bija arī atzinīgi vērtēts no kritiķu puses – ne vien par skanējumu, bet arī par dziesmu vārdu jēgu. 2002. gada "Grammy" balvas pasniegšanas ceremonijā Alīsija mājās devās ar piecām balvām, kas ir vērā ņemams daudzums.

Tomēr, izdodot otro albumu "The Diary of Alicia Keys" (2003), viņa pierādīja, ka tā nebija vien iesācēja veiksme un par viņu neviens tik ātri neaizmirsīs. Jau atkal Alīsija plūca laurus un uz mājām devās ar ievērojamu balvu pulku. Līdzīgs scenārijs bija arī tad, kad dziedātāja nodeva klausītājiem savu trešo studijas albumu, pirmajā nedēļā pārdodot rekordlielu daudzumu ierakstu. Ap šo laiku talantīgā sieviete sāka sadarboties ar dažādiem populāriem mūziķiem, radot tādus hitus kā, piemēram, "Empire State of Mind".

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lai arī nākamais dziesmu izdevums nebija tik veiksmīgs, jau ar sesto albumu "Girl on Fire" (2012), viņa burtiski bija "atpakaļ zirgā". 2016. gadā no apburošās dziedātājas klausītāji sagaidīja vēl vienu albumu.

Alīsija ieguldījums mūzikā ir patiešām vērā ņemams, līdz šim viņa ieguvusi 15 "Grammy" balvas, kas ierindo viņu pirmajā pieciniekā sieviešu kategorijā. "Neizdošanās nav pieļaujama. Es esmu izdzēsusi vārdu "bailes" no savas vārdnīcas, un es uzskatu – kad tu liec bailēm izgaist, tu nevari piedzīvot neveiksmi," teikusi Alīsija.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tiesa, mūzika vien nav viss, kas saista Alīsiju. Savas karjeras laikā viņa darbojusies kā aktrise, producente, žūrijas locekle šovos, kā arī sarakstījusi pat grāmatas. Noteikti vērts piebilst, ka viņa ir aktīviste un iestājas par labākas pasaules veidošanu, kurā ikviens tiks sadzirdēts un cienīts.

No īstas vētras miermīlīgā ģimenes dzīvē

Foto: AP/Scanpix/LETA

Gluži tāpat kā karjeru, arī privāto dzīvi talantīgā māksliniece var dēvēt par izdevušos. Nevarētu teikt, ka šobrīd Alīsija daudz un dikti runātu par savām attiecībām, izķidājot publiski visas nianses, tomēr paši pirmsākumi ar viņas tagadējo vīru, hiphopa mākslinieku "Swizz Beatz" bijuši visai vētraini.

Abi pazīstami jau krietni laiku, pirms vispār uzšķīlās romantiskā dzirksts. Kad pienāca laiks abiem kopā strādāt, acīmredzot, uzlabojās ne vien profesionālās attiecībās, bet arī veidojās draudzīga partnerība. Lai arī izskanēja baumas, īsts apstiprinājums abu attiecībām nebija, turklāt hiphopa mākslinieks tolaik bija precējies. Pamazām gan pasaule sāka nojaust par radušos pāri, un līdz ar to – mīlas trijstūri. Lai gan Alīsija intervijās teikusi, ka "Swizz Beatz" jau bija pašķīries no savas sievas, bijusī kunga mīļotā gan medijiem centās apgalvot ko citu, saceļot īstu vētru.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lai vai kā – abu savienība bija nesalaužama, un 2010. gadā pāris apprecējās. Tiesa, tie gan nebija vienīgie patīkamie jaunumi, jo pāris neilgu laiciņu pirms precībām paziņoja, ka drīzumā plānojams ģimenes pieaugums. Arī 2014. gads šajā ģimenē bija prieka pilns – Alīsija pasaulē laida vēl vienu dēlu.

Vērts izcelt, ka pagājušajā vasarā pāris nosvinēja savu septīto kāzu jubileju, sociālajos tīklos daloties ar sirsnīgu mirkli no kāzu dienas, turklāt piebilstot, ka šobrīd viens otrā ir iemīlējušies kā vēl nekad.

A post shared by Alicia Keys (@aliciakeys) on Jul 31, 2017 at 11:16am PDT

Nevar noliegt, ka Alīsijas ikdiena ir aizņemta, bet, kā atklājusi pati, viltība, lai visu paspētu un padarītu, ir vienkārši fakta pieņemšana, ka tas būs grūti, neraugoties uz it neko.

Dziedātāja un divu bērnu māte atklājusi, ka šobrīd par vislielāko problēmu viņa uzskata tieši ceļošanu, kas nereti sagādājot galvassāpes, lai izplānotu visu loģiski un pabūtu kopā ar mīļajiem. Tomēr par spīti visam, viņa cenšas būt mamma, kas iesaistās visos bērnu zīmīgajos un ikdienas dzīves notikumos. Taču, cenšoties ieturēt līdzsvaru starp mammas lomu un karjeru, viņa citiem iesaka, ka nevar aizmirst arī par sevi. "Mums ir jābūt labām arī pret sevi. Mēs darām visu, ko varam, un pieņemam labākos lēmumus, kādus spējam," rezumējusi Alīsija .

Dzīve bez meikapa: es vairs neko negribu slēpt

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Noteikti vērts izcelt arī kādu visai neierastu izvēli šovbiznesa lēdijām – Alīsija jau kādu laiku izvēlas savu seju nerotāt ar dekoratīvo kosmētiku, cildinot dabisko skaistumu.

Atklātā vēstulē populārā feministu blogā viņa rakstījusi: "Sievietēm ir "izskalotas" smadzenes, liekot domāt, ka mums jābūt tievām, seksīgām, iekārojamām vai perfektām. Viena no lietām, no kā es biju nogurusi, bija nemitīga nosodīšana no citu sieviešu puses."

Foto: AP/Scanpix/LETA

"Katru reizi, kad es izgāju no mājas neuzkrāsojusies, es uztraucos. Ja nu kāds gribētu nofotografēt mani? Ja nu kāds šo bildi publicē? Tās bija nedrošas, virspusējas, taču patiesas domas. Un tas viss lielākā vai mazākā mērā bija pārāk daudz balstīts uz to, ko citi cilvēki par mani domā."

Tomēr pārdomas pārvērtās darbos tad, kad Alīsijai bija ieplānota fotosesija jaunajam albumam. Tā bija paredzēta pēc treniņa. Ienākusi studijā ērtās drēbes, neuzkrāsojusies, neieveidotu frizūru un gatava pārvērtībām pirms foto uzņemšanas, fotogrāfe ierosinājusi uzņemt pāris bildes šādā izskatā. Viņas arguments – "mūzika ir patiesa un īsta, tādam jābūt arī fotogrāfijām". Kā atminas pati mūziķe, sākotnēji viņa bijuši šokēta, baidoties no tā, ka uzņemtie attēli varētu būt "pārāk īsti", tomēr drīz vien neērtums pagaisis un viņa tiešām beidzot jutusies ērti savā ādā. "Es zvēru, es jutos spēcīgāk, enerģiskāk, atbrīvotāk un, godīgi sakot, skaistāk, nekā es jebkad esmu jutusies."

"Es vairs neko negribu slēpt. Ne savu seju, ne prātu, ne dvēseli, ne domas, ne savu sapņus un pārdzīvojumus, ne savu emocionālo izaugsmi. Neko," rezumē Alīsija .

Raksta tapšanā izmantota informācija no "Biography", "Imdb", "Alicia Keys", "Bustle", "People", "Lenny Letter", "USmagazine".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!