Foto: Shutterstock
Ja ģimene turas kopā un nav izjukusi, patīk jums tas vai nē, bet jums ir vai nu salda dzīve, vai skāba, vai rūgta. Nekas cits dabā neeksistē.
Dzīve ir dzīve un noslēgtos rāmjos to ielikt nav iespējams, tāpat kā shēmās un grafikos. Laulāto uzticībai un neuzticībai ir milzum daudz variantu, ka vieglāk ir uzskaitīt lietus lāses, nekā uzskaitīt visas iespējamās situācijas. Un tomēr... likumi, cilvēcisko attiecību principi nāk līdzi no dzimšanas līdz pat miršanas brīdim, līdzīgi diegiem, un kā pērlītes uz tiem tiek savērti strīdi, skandāli, samierināšanās, precības un šķiršanās. Tāpēc ir nepieciešams zināt šo "diedziņu" virzienu zināmā laika posmā - likumus un principus.

Tam, kuram ir izveidojies mezgls, ātrāk spēs to atšķetināt. Tas, kurš saudzē savu "diedziņu", nekad pat vismazākā mezgliņa izveidošanos nepieļaus. Izprotot likumus, pēc kuriem veidojas ģimene, mēs vienmēr spēsim palīdzēt sev un tuvākajiem izdarīt tā saucamo kapitālo remontu savam ģimenes kuģim.

"Saldais pārītis"
Saldā garša ir visspēcīgākā, un šī laulību forma ir visnoturīgākā. Laika gaitā šī pāra attiecībās nekas nemainās, un nav jau arī iemesla. Seksuālās vajadzības, līdzīgi kā pretenzijas šajā jautājumā nav apgrūtinājums vīrieša un sievietes dzīvē. Greizsirdības jūtas arī attiecīgi reti iezogas viņu sirdīs. (Ja seksa nav ģimenē, tad diez vai tas parādīsies kaut kur ārpus tās.) Materiālais faktors pamatīgi satur kopā šos cilvēkus. To pastiprina fiziskās simpātijas faktors, kurš ar gadiem tikai pastiprinās.
Kā likums, ar gadiem (īpaši pēc 24 gadiem) cilvēks iztērē savu prāta potenciālu, tāpēc vēja stihija - domas - neietekmēs simpātiskā trijstūra transformāciju, un "mīlestības garša" tā arī paliks salda.
Visumā vecums atstāj ietekmi tikai uz ģimenes seksuālo vektoru, samazinot to vīrietim, savukārt sievietei tas notiek vēlāk. Vīrietim aptuveni pēc 30 gadiem. Taču šīs vecuma pārmaiņas ne ar ko neapdraud "saldo pārīti", jo jau sākotnēji viņiem šī problēma nepastāv.

Tāda laulība var sabrukt (neskatoties uz tās pamatīgumu) samazinoties materiālajam faktoram: bankrots, dabas katastrofa vai kādi citi neparedzēti apstākļi. Visas augstāk minētās materiālās nedienas ir attiecināmas tikai uz bagātiem cilvēkiem. Vienkāršās ģimenēs pat mēneša algas zaudējums neatstāj nekādu iespaidu uz kopējā vektora lielumu.

Fiziski izkropļojumi, kas radušies kādas traumas vai slimības rezultātā, arī var būt par šķiršanās iemeslu, turklāt, cilvēkiem, kas pārvalda stihiju zeme, uz Zemes tas notiek salīdzinoši reti.
Visspilgtākie "saldā pārīša" pārstāvji no pasaulē pazīstamām personībām ir Deivids Koperfilds un Klaudija Šīfere.

"Skābā mīla"
Šīs mīlestības garša arī ir pietiekami spēcīga, bet... skāba. Tieši šāda piegarša ir attiecībās ar prostitūtu. Tu viņai naudu - viņa tev seksu, pie kam ar apšaubāmu kvalitāti. (Gandrīz visas prostitūtas cieš no anorgazmijas, t. i. viņas nav spējīgas izjust orgasmu seksuālā akta laikā.) Iespējams tas ir skarbi teikts, bet tādas laulības formas gadās arvien biežāk.

Ja vīrietim ir nauda, pie tam viņš ir jauns un skaists, un neprecējies, tad tieši "vieglas uzvedības" sievietes uzmācās dienu un nakti. Ja vīrietis nav pietiekami gudrs, un tālu no skaistuma etalona, viņš riskē iekļūt kādas aukstās sievietes valgos. Viņa ātri pārņem vadību savos grožos, pie kam ļoti veikli iedvešot laulātajam, ka viņš ir galvenais ģimenē.

Neskatoties uz to, ka šī garša ir pietiekami noturīga, jāņem vērā vecuma izmaiņas. Kaut kādā brīdī seksualitātes vektors samazinās, un, ja nekas cits nenāk klāt (prāts, domas), tad tāds pāris riskē noslīgt ūdens stihijā (naudā). Diezgan bieži ģimenes pāri ar izteiktu "skābo" sejas izteiksmi sastopami starp militāristiem.

"Sāļā mīla"
Tā nu esam nonākuši līdz sāļajam, par kuriem klusē liekulīgie morālisti, kas sludina mīlu, kas nostādīta uz pjedestāla un tai pat laikā, kaut kur kādā klusā stūrītī šķirsta pornogrāfiskos žurnālus. Jā, "sāļā mīla" - tā ir kaisle, tikai divi ķermeņi un tikai sekss. Gandrīz nekādu sarunu par laiku un vēl jo mazāk par naudu. Vīrietis un sieviete satiekas vienīgi seksuālo un fizisko izjūtu dēļ. Tādas tikšanās paliek atmiņā uz visu mūžu, jo atmiņas par to glabājas nevis "caurajā" galvā, bet ķermenī, zemapziņā.

Šis pāris ir brīvs no slazdiem, kurus nereti izliek prāts, kuru ietekmē no ārpuses. Pāris ir psihiski līdzsvarots no iekšējiem faktoriem, kuri nemainās atkarībā no situācijas biržā, politikā vai kultūrā. Viņu iekšējās attiecībās pilnībā nav falšuma un māņu - viss ir caurskatāms un atklāts.
Kādu iespaidu uz "sāļo" pāri atstāj laiks? Sāļā garša nav galējā. Daba īstenu vīrieti un sievieti apbalvo ar saldo garšu. Ko tas nozīmē? Saldajai garšai, kā zināms, piemīt materiālais faktors. Iznāk, ka "sāļā" mīla, "sālās" attiecības ar laiku palīdz nopelnīt naudu, izveidot ģimenes materiālo bāzi. Ja pie tā visa arī seksuālais vektors nepaliek bez uzmanības, tad tādu pāri var tikai apskaust, kas laika gaitā kļūst par "saldo pārīti".

"Sāļā mīla" piederēja Romeo un Džuljetai, bet diemžēl, viņiem patraucēja kļūt par "saldo pārīti", lai gan tam bija visi priekšnosacījumi.

"Rūgtā mīla"
Lūk, esam nonākuši līdz rūgtajai garšai. Ja iepriekšējās varēja pieskaitīt pie spēcīgām, kurām var piedēvēt "plus" zīmi, tad tagad sāksim papētīt vājās "mīlas garšas", kurām piemīt "mīnus" zīme. Tas nozīmē, ka tieši tās ģimenes, kuras iekļaujas šajā un zemāk aprakstītajās kategorijās, ir visvairāk pakļautas šķiršanās riskam.

Šiem pāriem iet secen dažādi mīlas un miesiskās baudas prieki. Diez vai abpusēja simpātija saved viņus kopā kādā dzīvokļa stūrī, kad viņi ir apslēpti no svešām acīm. Noteikti ar gadiem naudas paliks vairāk, un, ja "nepazaudēsies" prāts, tad tāda savienība vēl vairāk nostiprināsies.
Ilgstošākais šajā savienībā, iespējams, ir tas, ka abi apzinās, kāpēc tas viņiem ir vajadzīgs. Tāpēc, ka šī garšas forma ar laiku nepakļaujas nekādām izmaiņām (tā var palikt tikai vēl rūgtāka), tad var lolot cerības, ka šādas attiecības var būt ilgstošas. Acīmredzot visas citas "mīlestības garšas" katrs no laulātajiem mēģinās izbaudīt ārpus mājas.

Visiem zināmais pārītis, ko var apsveikt ar aplausiem un saukt "rūgts", jo tieši Alla Pugačova un Filips Kirkorovs ir spilgts "rūgtā pārīša" piemērs.

"Dedzinošā mīla"
Uzreiz prātā ienāk izteiciens: dedzinoša kaisle, un jau bez pēdiņām. Prāts aptumšots, aizrauts no mīlas uzplūdiem. Šajā stāvoklī cilvēks izdara lielu daudzumu nepārdomātas rīcības, kuras pēc tam jānožēlo. Bet tagadnes laikā... tagadnē viņš nedomā. Acu priekšā stāv iemīlējies tēls, kurš aicina un uzbudina.

Gan sieviete, gan vīrietis, ar "dedzinošo" mīlu pārņemts, var sastrīdēties ar vecākiem, draugiem un nekas viņus nespēs apstādināt. Līdzīgi tauriņam, kurš akli dodas pretī savai nāvei, tāpēc, ka dedzinošā garša nozīmē arī "karstumu", "dedzināšanu". Apdegums uz sirds no tādas mīlas saglabājas ilgu laiku.

"Dedzinošā" mīla visbiežāk izbaudāma ar mīļāko, viņu starpā nav aprēķina, materiālo attiecību, un mīļākie parasti nedomā par ģimenes dibināšanu. Šajā posmā iestrēgst daudzas meitenes - fanātiķes, kuras iemīlējušās savos elkos - estrādes vai filmu zvaigznēs.
Kas gan sagaida dedzīgos mīlniekus? Ja viņu kaisle pāraugs noturīgākās attiecībās, tad var izveidoties arī ģimene. Bet ģimenes attiecībās jau vienmēr ir arī materiālais faktors. Visām galējām garšām piemīt ūdens stihija. No laulību potenciāla viedokļa tas ir materiālais (naudas) attiecību vektors. Lai gan laulība tiek noslēgta debesīs, dzīvojam mēs tomēr uz zemes, un šeit par visu ir jāmaksā: par ēdienu, drēbēm un dzīvokli. Kāda tad ģimene bez savas mājas.

Tad, lūk, ja mūsu mīlnieki nolemj izveidot ģimeni, tad viņus sagaida rūgtā garša. Dod Dievs viņiem nepazaudēt seksuālo kvēli, tas palīdzēs stabilizēt attiecības ģimenē. Uz prātu paļauties nevajadzētu - tas ir nenoturīgs, kā vējš, bet uz naudu un seksu var paļauties droši. Iznāks skābi - rūgta, taču noturīga.

Pēc "dedzinošās mīlas" principa ir izveidots bizness, kuru dēvē par "sekss pa telefonu" un "sekss datora virtuālajā vidē". Tās ir bīstamas spēlītes, kuras izkropļo ne tikai psihi, bet arī miesu, jo atšķirībā no īsta seksa, kad viss notiek pa īstam, telefoniskā vai virtuālā pasaulē viss notiek tikai smadzenēs. Tādi cilvēki kļūst par viegli ietekmējamiem, pierodot pie tā, ka viņu smadzenēm ir darīšana nevis ar realitāti, bet ar iedomātu pasauli.
Reālu "dedzinošo" mīlnieku attiecības kļūst saprotamākas, ja izlasīsiet P.Merime noveli "Karmena".

Sūrā (savelkošā) mīla.
Šī tipa mīlestība ir pati vājākā jeb nenoturīgākā. Visā visumā, viss, kas notiek vadoties no prāta pozīcijām, neder ģimenes attiecībām. Atcerieties parunu: "muļķiem vienmēr veicas". Bet pasakas, kurās muļķītis - trešais tēva dēls, beigās kļūst par visu mīlētu un apbrīnotu varoni. Patiesums un godīgums - vienmēr tiek augstu vērtēti.

Sirds nekad nepiemānīs, bet prāts - ir mūžīgais maldinātājs. Ne jau velti tumšie spēki izmanto tieši prāta īpašības un "ieliek" galvā dažādas pazudinošas domas. Ievērojiet, ka pēdējie trīs mīlas veidi sevī ietver vēja stihiju - prātu. Tieši tāpēc tie ir paši vājākie.
Ģimenes dzīvē cilvēki vienmēr balstās uz to, kas ir un ko var izmantot. Grūti ir noķert vēju, katrā gadījumā ne katram tas izdodas.

Sūrā garša - piemīt platoniskai mīlestībai. Tas ir kā pīlādža augļi. Tiklīdz pārkod - it kā nekas, saldens. Bet pēc tam savelk muti un vēl piedevām liek noskurināties, brrrrrr...Ja laulātajiem tomēr izdodas palikt kopā, tad viņi pāries uz daudz augstāku pakāpi, viņu attiecības kļūs "rūgtas". Ja jau ģimene ir izveidojusies - tātad, arī naudas faktors ir klāt. Kur tad mums grēciniekiem bez nīstā metāla! Šajā gadījumā ģimene vēl ilgi var pastāvēt, laiku pa laikam saldinot savu dzīvi ar televīzijas "ziepju operu" skatīšanos.

Tiem, kuri vēlas izbaudīt sūro mīlas garšu, iesaku nodrošināties ar atspirdzinošiem dzērieniem un tikai tad ķerties pie Ļ. Tolstoja romāna "Anna Kareņina" lasīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!