Jautājums: Ar savu meiteni kopā esam aptuveni 4 gadus. Viņai pirms manis ir bijuši vairāki puiši, man gan viņa ir tikpat kā pirmā īstā, līdz tam nopietnu attiecību nebija. Tagad, kad sākam domāt par bērniņu, mani pārņem pamatīgas bailes. Ne jau no atbildības un pienākumiem bērnam piedzimstot, bet no tā, ka es visu laiku iekāroju citas sievietes. Un, manuprāt, tā citu sieviešu gribēšana ir pārspīlēti slimīga.

Runāju ar draugiem par šo, citi saka tas ir normāli, jāsakož zobi un jāturas vai arī jālaiž pa kreisi. Un ir tādi, kas atzīstas, jā, laiž pa kreisi, jo savādāk nav iespējams. Citi saka, ka nav tik grūti, vajag daudz mīlēties ar savu sievieti. Nu jā, mums, kā jau nedaudz apsūnojušam pārim, ir ar to problēmas. Un vispār, tas jau arī daudz nepalīdz. Tāpat nākamā dienā es skatos uz visiem meteņu dupšiem un domāju visādas neķītras lietas.

Es neticu īstai mīlestībai no vīrieša puses, es vispār uzskatu, ka normāls (fiziski/psihiski vesels) vīrietis nav spējis iekārot tikai vienu savējo sievieti. Viņš vienmēr gribēs citas, tikai man diemžēl tas sagādā pamatīgas mokas. Esmu apsvēris izstāstīt šo situāciju savai draudzenei un vienkārši aiziet no viņas.

Kā risināt šādu situāciju? Es labprāt dzertu kaut kādas tabletes, lai vienkārši negribētu citas sievietes. Nopietni, bet es zinu, nu nav tādu zāļu! Iet prom no meitenes un vazāties pa klubiem, kā citi jākļi to dara? 

Andrejs

Atbild psihoterapeite Benita Griškeviča (konsultācijas Brīvības ielā 37, pieteikšanās pa telefonu 29204920 vai e-pastu benita@psihodinamika.lv):

Atbilde: Just seksuālo dziņu - tajā nav nekā nosodāma vai aplama. Iekārot citas un fantazēt par viņām ir dabiski, veselīgi un tonizējoši. Savukārt pašcieņu saistīt ar seksuālo dzīvi tiešā veidā, manuprāt, nozīmē sevi ierobežot.

Seksuālā enerģija ir lieliski sublimējama dažādās cilvēka darbības sfērās -  darbā, izglītībā, mākslā, zinātnē, sportā un vaļaspriekos. Parasti mēs to mācāmies tā sauktajā zelta vecumā pirms pubertātes, kad seksualitāte ir latenta, un tas ļauj attīstīt intereses, veidot pieradumu cītīgi un sistemātiski piepūlēties mācībās, kopt draudzības saites utt.

Jūs neticat vīrieša mīlestībai pret vienu sievieti. Šajā apgalvojumā saklausu neticību savai spējai veidot pilnvērtīgu, vētrainu seksuālo dzīvi ar vienu partneri, vienlaikus  pašcieņas pamatu meklējot jomās, kur to tiešām var atrast. Mīlestība ir jūtu kokteilis, kurā kaisle līdzās cieņai un draudzībai ir tikai viena no sastāvdaļām, un katrai no tām cilvēka mūža garumā ir dažāds svars un nozīme kopdzīvē.

Pastāvīga partnera klātbūtne, kuru turklāt vēl mīlat un cienāt, atrisina nepieciešamību atkal un atkal iekarot jaunas sievietes tikai dzimumdziņas dēļ. Liels enerģijas patēriņš. Tā vietā Jums ir iespēja pilnveidot seksuālo dzīvi ar savu  partneri, nostiprinot un izkopjot arī emocionālo saikni Jūsu starpā. Par to, ka esat bijis uzticīgs, esat pelnījis cieņu. Bet var just līdzi tādēļ, ka šajā uzticībā maz prieka. Likumsakarīgi, ka vīrieši, kas veiksmīgi realizē sevi profesijā, biznesā, sportā, retāk ielaižas īslaicīgās gadījuma attiecībās, jo viņu pašapziņa ir kārtībā.

Iesūnojusi dzimumdzīve 4 gadu laikā? Domāju, ka Jūsu tiekšanās pēc citām vairāk saistīta ar to, kā uztverat savu sievieti. Ja viņai tiek tikai cieņa un maigums, bet seksualitātes kaislīgo un neķītro daļu neatļaujaties ielaist šajās attiecībās, nav brīnums, ka nepiepildītais raisa fantāzijas par sakaru ar svešiniecēm, pret kurām mierīgi varētu izturēties tikai kā pret seksuālas funkcijas veicējām. Zināmā mērā varētu teikt, ka seksualitāte tiek noplicināta, ja pret vienu un to pašu cilvēku nevarat just visu jūtu gammu un spēlēties attiecībās. Ienest dzīvē vairāk rotaļas, - tas prasa mazliet piepūles, izdomas un uzdrīkstēšanās. Varbūt Jūsu seksuālajā inertumā lielāka loma ir nevis aizliegumam pastāvīgo attiecību dēļ, bet vēlmei palikt komforta zonā (pie TV)- labāk slikti jūtos, nekā riskēju? Pašpaļāvība vienlīdz nepieciešama, gan lai iekarotu svešās, gan pilnveidotu jau esošās attiecības.

Līdz šim esat gājis pa godīgo un taisno ceļu. Jūsu  attiecību nākotnes plānošana aktualizē jautājumu - vai esat gatavs tā dzīvot visu mūžu, vai tomēr laisties lapās pirmajā krustojumā. Iespējamos virzienus Jūs jau pa daļai iezīmējāt. Padomāsim kopā par to plusiem un mīnusiem:

1) "nekārtīga"  seksuālā dzīve vismaz kādam laikam. Plusi - varbūt, ka bagātīga seksuālo uzvaru pieredze "izārstē" no mazvērtības. Mīnusi - liela piepūle "medībās", iespēja radīt neplānotu bērnu, iespēja, ka šāda "terapija" nav risinājums ilgākam laikam. Risks - kā daudziem šī ceļa gājējiem pusmūžā piedzīvot vilšanos un depresiju;

2)  palikt kopā ar savu sievieti, ko, iespējams, uztverat kā madonnu, bet kaisli vai seksualitātes neķītro pusi dzesēt ar citām. Plusi - nav jāmainās pašam, nav jāiet psihoterapijā, nav jāriskē mainīt seksuālos ieradumus ar sievu. Mīnusi - visi, kas pirmajā punktā, turklāt vēl neuzticības blakusefekti ar meliem, slēpšanos, dāvanām un solījumiem vai sabiedrības nosodījumu daudzsievības dēļ;

3)  atzīt, ka uzticīga mīlestība ir realitāte un pieņemt to par savu mērķi, pilnveidot sevi kā personību attiecībās. Plusi - miers mājās un iespēja no visa spēka apliecināt sevi darbā. Mīnusi - jāsamierinās ar faktu, ka visas citas pasaules sievietes nav Jūsu seksuālās partneres. Tas pa spēkam nobriedušām personībām, un te nav runa par vecumu.

Varbūt ir vēl kādas iespējas? Domāju, ka Delfi lasītāji par tām pastāstīs!

No seksologu novērojumiem izriet, ka 76% vīriešu krāpj savas partneres. Savukārt visbiežākais sieviešu depresiju un pašnāvību iemesls ir tieši viņu partneru neuzticība.
Interesanti, ko vīrieši paši domā par neuzticību un kā mēģina izskaidrot savus sānsoļus. Psihologi visbiežāk dzird atbildi: "Ko es tādu izdarīju. Tā sieviete man neko nenozīmē! Man vienkārši bija labi ar viņu un viņai ar mani gultā. Savukārt savu sievu es mīlu un savu ģimeni netaisos zaudēt. Nesaprotu kāpēc sieva tik ļoti to pārdzīvo. Tas bija tikai sekss!"

Dažkārt vīrieši pat spēj atrast argumentus, kuri, pēc viņu domām, pilnīgi loģiski izskaidro sānsoļu nepieciešamību. Viņi uzskata, ka vīrietis nespēj gūt pilnu seksuālo apmierinājumu, ja ir saistīts ar vienu sievieti, jo vīrietim ir nepieciešama sajūtu un iespaidu daudzveidība. Citi savukārt pārliecina, ka vīrietis pēc dabas ir poligāms. Monogāmas attiecības vīrietim ir kā cietums. Daži pat mēģina ieskaidrot, ka poligāmija vīrietim ir ģenētiski nosacīta.

Tomēr seksologi nepiekrīt šādām tēzēm. Pēc viņu domām, sānsoļi ir veids kā vīrieši cenšas paaugstināt savu pašnovērtējumu. Vīrietis pēc savas būtības vienmēr vēlas sasniegt ko jaunu, tāpēc dažiem vīriešiem "jauna partnere", "mīļākā" ir sava veida sasniegums, kurš spēj celt viņa pašapziņu.
Pēc seksuologu novērojumiem, 83-85% vīriešu, kuriem ir bijuši ārlaulības sakari, epizodiskus, vienas nakts sakarus neuzskata par neuzticības izpausmi. Pēc viņu domām neuzticība ir ilglaicīgas ārlaulības attiecības. Tas nozīmē, ka šī vīriešu grupa epizodiskus sānsoļus uzskata par kaut ko pilnīgi normālu un pašsaprotamu. Interesanti gan ir tas, ka īslaicīgu sānsoli no viņu partneru puses viņi uzskata par ārkārtīgu parkāpumu.

Ko īsti vīrieši meklē ārlaulības attiecībās? Vairums sieviešu noteikti ir pārliecinātas, ka vienīgais ko vīrieši meklē ārlaulības sakaros ir sekss. Tomēr izrādās, ka viņi nebūt nemeklē seksu, bet gan iespēju, kā celt savu pašapziņu. Statistikas dati rāda - jo lielākus panākumus vīrietis ir sasniedzis profesionālajā sfērā, jo mazāk viņu vilina sānsoļi. No tā izriet, ka savas partneres krāpj tie, kuri nespēj sasniegt jebkādus panākumus citās dzīves sfērās.
Sānsoļos vīrieši meklē arī daudzveidību seksā. Ja partneri savās attiecībās nav atklāti un atvērti dažāda veida eksperimentiem, tad vīrietis šos seksuālos eksperimentus vēlas sasniegt ar citu partneri.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!