Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Dvēseles kliedziens! Ko lai dara, ja vīrs nespēj aizmirst bijušo mīļāko? Viņš solīja, ka viss jau beidzies pirms 5 gadiem, bet šodien, kad viņai ir dzimšanas dienā, visu savu darbu izplānoja tā, lai dotos pie viņas. Jūtos stulbi, ka noticēju viņa solījumiem. Nezinu, ko lai dara, kā lai rīkojas?

Kad viņam ir slikti, man tas viss jāuzklausa, visi triecieni jāuzņem uz sevi (mums ir kopīgs bizness). Bet šodien ievēroju, viņš pat izskatījās labāk nekā citās dienās, bija daudz pacilātāks. Man ir jautājums - vai viņš spēs aizmirst mīļāko, vai man tomēr jādomā par šķiršanos....? Mēs kopā esam 23 gadus un mums ir pieaugusi meita.

Atbild psihoterapeite Benita Griškeviča (konsultācijas Brīvības ielā 37, pieteikšanās pa telefonu 29204920 vai e-pastu benita@psihodinamika.lv. Konsultēšana skaipā: benita.griskevica):

Atbilde: Vienu no spēcīgākajiem pārbaudījumiem mums dzīvē izvirza situācijas, kurās neesam spējīgi atvairīt un mazināt tuvo cilvēku nodarītās sāpes. Vīrs ir rīkojies nodevīgi. Tas, protams, sāp un rada vēlēšanos bezspēcīgo niknumu izkliegt un aktīvi rīkoties. Tomēr tā visa ir emociju, impulsu un jūtu vētra, bet svarīgus lēmumus, kā zināms, labāk pieņemt ar vēsu prātu un sadarbojoties ar otru iesaistīto pusi. Uzticēties tuvākajam cilvēkam nav stulbi, bet dažreiz ir pārāk sāpīgi redzēt patiesību.

Vai viņš aizmirsīs mīļāko? Pavisam konkrēti ņemot, protams, ka nē. Nav pamata cerēt uz tik katastrofāliem atmiņas traucējumiem. Vai viņš vēlēsies un spēs pārtraukt paralēlās attiecības, lai dzīvotu ar sievu patiesā tuvībā? Tas ir atkarīgs no ļoti daudziem faktoriem, un vīra solījumi te nav tik svarīgi kā atklāta saruna par jūsu abu attiecībām. Gribētos domāt, ka Jūsu lēmums - šķirties vai nešķirties nav atkarīgs tikai no tā, ko dara vai nedara vīrs, bet arī  no tā, ko jūtat pati un ko vēlaties.

Mīļākā var būt risinājums gan  personības problēmām, gan  personīgajai krīzei, gan laulības krīzei. Varam uz to raudzīties no morāles viedokļa, un tad viss ir vienkārši.  Skaidri ir saskatāms neuzticīgais pāridarītājs, kas nespēj apslāpēt savus impulsus un visas vajadzības piepildīt ar vienu sievieti - savu sievu. Dažkārt pie šī skatījuma mierīgi var palikt, un tas pat ir ieteicams, ja spēki ir izsīkuši un skaidrs, ka neuzticība lielākā mērā ir personības problēma, nevis pāra kopīgā. Būt viens otram par "psihoterapeitiem" un risināt otra problēmas pāris spēj tikai līdz zināmai robežai, dažkārt nākas atzīt, ka labāk šķirties.

Tomēr ieteicams pārbaudīt arī citu versiju par paralēlajām attiecībām. Tam nepieciešams  skatījums caur izpratni, ka vīra mīļākā uzrāda ne vien viņa paša problēmas, bet arī pāra kopīgās. Ko viņš iegūst šajās attiecībās tik unikālu, ko nevarētu saņemt no savas sievas? Varbūt tas ir šīs sievietes īpašais skatījums uz viņu? Kopā ar Jums vīrs ir biznesa partneris, kurš dažu labu reizi jāglābj no spriedzes, nepatikšanām, jāatbalsta. Jūsu acīs viņš varbūt ir  neuzticīgais un neuzticamais vīrs, kas sāpinājis sievu un nav turējis solījumu? Bet viņas acīs? Varbūt tur viņš var justies veiksmīgs, pārliecināts un tieši tas viņu tik ilgi piesaista šīm attiecībām? Zināt, ir tāds teiciens, ka mēs cilvēkus mīlam nevis par to, kas viņi ir un kādi viņi ir, bet par to, kā viņi ļauj mums justies savā klātbūtnē. Un arī šī patiesība vēl nav kopdzīves veiksmes atslēga, jo ikvienam no pāra ir apzināti jāpiepūlas un kaut kas jāziedo attiecību dēļ.

Tālākos attiecību attīstības scenāriju izvērtējot, ir svarīgi, vai jūs kā pāris spējat paraudzīties uz sānsoļiem kā uz pāra kopīgo problēmu atrast savu motivāciju saskaņotiem lēmumiem.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!