Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums: Griežos pie Jums pēc padoma sakarā ar mana drauga problēmu. Pirms kāda laika uz drauga dzimumloceļa parādījās sarkani izsitumi. Draugs vērsās pie speciālista pēc palīdzības. Izmeklēšana nesniedza nekādus rezultātus un ārsta slēdziens bija, ka droši vien kāda sēnīte, un izrakstīja smērējamu krēmu. Problēma tāda, ka sarkanīgie izsitumi visu laiku parādās un tad atkal pazūd.

Nav ticības, ka tas krēms palīdz.... Drīzāk varbūt tikai notušē problēmu. Izsitumi ir drīzāk tādi, kā apsārtuši pleķi uz dzimumloceļa, mazliet jūtīgi.

Vai jums būtu kāds padoms, ka tas varētu būt? Ko jūs ieteiktu darīt? Un vai man, kā viņa draudzenei, arī vajadzētu veikt papildus izmeklējumus, kādus?

Atbild Dr. Nataļja Mošna ārstu prakse "Quartus" - tālr. 67271205

Atbilde: Labdien! Pamatojoties uz Jūsu vēstulē aprakstītiem drauga sūdzībām un simptomiem, kā arī uz speciālista slēdzienu pie kura bija Jūsu draugs, var domāt ka viņam ir piena sēnīte.

Piena sēnīte ir normālās mikrofloras sastāvdaļa, problēma rodas, ja sēnīte kādu iemeslu dēļ savairojas un kļūst noteicošā. Piena sēnītes rašanās iemesli ir ļoti daudz pētīti, tomēr speciālisti nesniedz viennozīmīgu atbildi. Ir zināms, ka liela nozīme ir ārējo faktoru iedarbībai, kā arī pašas sievietes un vīrieša organisma īpatnībām un aizsargspējām.

Vīriešiem sēnīšu infekcija bieži noris bez simptomiem, gadījumā, ja vīrietim pārādās kādas sūdzības, piemēram, nieze, ādas apsarkums, biezi izdalījumi, sausa gļotāda vai sāpīgas plaisiņas uz dzimumlocekļa, nepieciešams piena sēnītes ārstēšanas kurss. Akūtas piena sēnītes simptomu mazināšanai var izmantot Clotromazol krēmu (var nopirkt aptiekā bez receptes), kuru ziež uz ārējiem dzimumorgāniem. Bet tā kā augstāk minētās sūdzības ilgstoši traucē Jūsu draugam, iesaku viņam izdzert iekšķīgi lietojamo pretsēnīšu preparātu kursu (recepti var izrakstīt urologs vai dermatovenerologs, ginekologs vai arī ģimenes ārsts). Kā arī, lai uzveikt hronisko slimības gaitu,vat lietot arī līdzekļus, kas stimulē imunitāti.

Vairums speciālistu neuzskata maksts sēnīšu infekciju par seksuāli transmisīvu infekciju, tā vairāk ir sievietes maksts mikrofloras izmaiņu izsaukta saslimšana. Sēnīšu izraisītā vaginīta gadījumā, pamanot infekcijas simptomus, dzimumattiecības nav ieteicamas, jo, kaut arī iespēja ir neliela, sieviete var inficēt partneri un pēc atveseļošanās var atkārtoti inficēties no sava partnera (jo vīrietis ir sporu, kas izraisa slimību, pārnēsātājs) pat tad, ja viņam nav slimības simptomu.Tāpēc ja Jūsu draugam ir piena sēnīte, ļoti iespējams ka tā ir arī Jums, tāpēc iesaku Jums atnākt pie ginekologa uz ikgādēju apskati. Nepieciešamības gadījumā ginekologs nozīmēs Jums piena sēnītes ārstēšanas vai profilaktisku kursu.

Ar cieņu, Nataļja Mošna.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!