Foto: PantherMedia/Scanpix
Kā jums šķiet - vai bieži ir tā, ka vedēji ir nevis precēts pāris, bet, piemēram, līgavas labākā draudzene un līgavaiņa labākais draugs? Tādā situācijā vedējtēva sieva varētu justies kā "piektais ritenis", kaut arī viņa uz kāzām ir ielūgta. Par mūsdienu kāzu vedēju izvēles tradīcijām un iespējamajām novitātēm pastāstīja SIA "Kāzu Aģentūra" direktore Dace Miezīte.

Kā parasti ir – vai vedēji ir precēts pāris vai arī sastopami citādi varianti?

Senos laikos vedēji vienmēr esot bijis precēts pāris, kas ar savu paraugu ievada dzīvē jaunlaulātos un uztur kontaktus ar viņiem arī pēc kāzām.

Katoļu jaunlaulāto pāri visbiežāk izvēlēsies kā vedējus precētu pāri ar pozitīvu pieredzi laulībā. Reizēm arī citu konfesiju pāriem šis ir noteicošais arguments vedēju izvēlē.

Pāri (arī civillaulībā dzīvojošu) par vedējiem saderinātie izvēlas balstoties uz dažādiem aspektiem: seni draugi; kopā pavadītais laiks ir īpaši palicis atmiņā; vairāk par citiem draugiem pavada laiku kopā; aktīvi vai pieredzējuši kāzu vadīšanā (ja vēlas lai vedēji vada); turīgi (ja vēlas, lai vedēji sedz kādus kāzu izdevumus).

Vedēji, kuri nav pāris, biežāk tiek izvēlēti, ja līgavainim ir labākais draugs un līgavai ir labākā draudzene vai māsa šajā pašā statusā. Ir bijušas pāris reizes, kad saderinātie nolemj "savest" savus neprecētos draugus, ieliekot viņus par saviem vedējiem. Reiz tas pat izdevās – es gan nezinu uz cik ilgu laiku.

No sirds iesaku izvēlēties par vedējiem pāri sekojošu apsvērumu dēļ – viņus vieno arī kopīgie joki, apcelšanās, komandas darbs, saspēle, kāzu jubileju svinēšana. Tomēr saprotu arī tos pārus, kuri tik ļoti vēlas par vedējiem savus labākos draugus, ka nav citas iespējas kā vedēji, kuri nav pāris. Par viņu otrajām pusītēm nebūtu jāsatraucas, ja tie ir labākie draugi, tad visiem šī situācija ir pieņemama. 

Tas, par ko būtu jāpadomā – vietas pie svinību galda. Šādā situācijā galda galā nevar būt tikai jaunais pāris un vedēji. Tur ir jāsēdina blakus vēl vedēju otrās pusītes un, iespējams, arī bērni. Varianti – sēdināt galda galā tikai jauno pāri vai arī jauno pāri un vecākus. Viss atkarīgs no zāles plānojuma un pāra sajūtām.

Par "piekto riteni" – esmu bijusi vedējmātes pusē pārim, kuri satikās strādājot "Kāzu Aģentūrā". Neredzu ne mazāko iemeslu kādēļ manam vīram būtu bijis jājūtas liekam, jo visur devāmies kopā – sešatā, svinību vakaru pavadījām kopā. Varētu teikt, ka šim pārim bija četri vedēji. Problēma varētu rasties, ja jaunajam pārim būtu uzstādījums, ka "tiltos" brauc tikai vedēji bez savām otrām pusītēm un pie galda viņiem blakus sēž tikai vedēji.

Kā rīkojas gadījumos, kad tādiem vedējiem, kas nav pāris, sauc "rūgts"?

Mums tā nav bijis. Es šādā situācija bučotos ar savu vīru un otrs vedēju pāris varētu darīt tāpat. Nesen kāzas vadīja Egils Melnbārdis kopā ar Elizabeti Zagorsku un viesi, nevarot sagaidīt jauno pāri, viņiem sauca "rūgts"! Egils lieliski izgāja no situācijas pieliekot mapīti priekšā viņu sejām (tā it kā bučotos) un visiem bija jautri.

Kas varbūt mainījies šajās tradīcijās, kas no jauna ienāk, kādas "parādības", pasākumi u.tml.? 

Kad pirms 10 gadiem sāku darbu, nebija līgavas māsu un līgavaiņa brāļu. Šī tradīcija ir jauna un lielisks glābiņš tiem pāriem, kuriem ir daudz draugu vai radu, kuri vēlētos būt par vedējiem. Tas ir veids, kā viņiem izrādīt īpašu godu. 

Vai ir kāzas, kurās vedēju vispār nav?

Jā. Ir pāri, kuri man uzreiz pasaka – mums nav tuvu draugu, ko likt par vedējiem. Palūdz māsas un brāļus parakstīties – pārējo uzņemamies mēs. Pieļauju, ka šis ir gadījums, kurā pāri mēdz izvēlēties "vedējus par naudu" – internetā ir šāds piedāvājums, kad precēti pāri par noteiktu honorāru kļūst par vedējiem.

Kā vispār sadalās tie pienākumi - laulību liecinieki, vedēji, kāzu vadītāji un organizatori. Vai parasti liecinieki, vedēji un kāzu vadītāji ir viens un tas pats?

Man ne visai patīk saukt "savus vedējus" (kāzās, ko organizējam) par lieciniekiem. Reizēs, kad jaunais pāris uzsver: "mums ir liecinieki", bieži tikšanās laikā kļūdos, pasakot "vedēji". Liecinieks ir persona, kas paraksta dokumentus. Vedējs ir tas, kurš to izdara, pieliekot daļu savas dvēseles.

Katrām kāzām pienākumu iedalījums atšķiras. Viss ir atkarīgs no tā, cik paši vedēji vēlas iesaistīties. Parasti vedēji ir jaunā pāra emocionālais atbalsts kāzu dienā. Viņi ir atbildīgi par jaunā pāra apčubināšanu "kāzu tiltu", kas mūsdienās vairāk ir "kāzu foto sesija", laikā. 

Ja ir kāzu organizatori, tad šis posms vedējiem ir izklaides brauciens, jo viss jau viņiem ir noorganizēts.

Kāzu vadītājs vada kāzas sākot no svinību vietas līdz tortes pasniegšanai pēc mičošanas vai atsevišķos gadījumos līdz otrās dienas pēcpusdienai. Vedējiem svinību vietā sākas svinības un atpūta.

Kāzu organizatori plāno kāzu dienu, budžetu, piedāvā visus ar kāzām saistītos pakalpojumus, lai vienīgais klienta uzdevums būtu izvēlēties. Viņi dalās ar savu pieredzi un ieekonomē klienta laiku. Izstrādā kāzu scenāriju, izpēta tā realizācijas iespējas, saskaņojot un pielāgojot norises vietai. Komunicē ar visiem piesaistītajiem sadarbības partneriem, nodrošināšana to darbību, instruē. Sagādā visu nepieciešamo inventāru gan vedējiem, gan vakara vadītājam. 

Asistentu komandas realizē dizainera idejas foto sesijas noformējuma vietai, palīdz vedējiem u.t.t.. Organizatori veic arī tehnisko uzraudzību un kāzu koordinēšanu saskaņā ar jaunā pāra vēlmēm. Tātad īsteno klienta sapņus vai, ja to nav, tad rada tos.

Varbūt ir kāds smieklīgs, dīvains vai citādi interesants atmiņu stāsts par vedējiem.

Man no sirds patika kā pāris centās "savest" savus neprecētos draugus un kāds bija prieks, ka tas izdevās. Vakara gaitā, kad viņi dejoja un bučojās, daļai viesu, kuri zināja situāciju, bija jautri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!