Foto: PantherMedia/Scanpix
Lūkošanās otras personas sejā liecina par romantiskiem nolūkiem, kamēr pretējā dzimuma ķermeņa aplūkošana saistāma ar seksuālām vēlmēm, liecina jauns Šveicē veikts pētījums.

Kā ziņo huffingtonpost.com, pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai iespējams noteikt atšķirību starp mīlestību un kaisli, balstoties tikai uz pirmo iespaidu un acs kustībām. Kā zināms, romantiskas izjūtas un seksuāla iekāre aktivizē divas dažās cilvēka smadzeņu zonas, tādēļ teorētiski vajadzēja būt atšķirībai acu kustībās, ieraugot cilvēku, kurš ir vienkārši patīkams un kādu, kurš liekas arī seksuāli iekārojams.

Pētījums divos posmos norisinājās Šveicē, Ženēvas universitātē. Pirmajā testā pētnieki 16 heteroseksuāliem studentiem iedeva 120 melnbaltas fotogrāfijas. Katrā no tām bija attēlots jauns pāris, kuri viens ar otru sarunājas. Otrajā testā pētījuma dalībniekiem iedeva 40 fotogrāfijas, kurās bija attēlots simpātisks pretējā dzimuma pārstāvis, kas skatījies tieši kamerā - gluži kā pirmā randiņa laikā.

Abos testos dalībniekiem vajadzēja ātri apskatīt bildes un ziņot, vai palūkojoties uz konkrēto fotogrāfiju, viņi jūt romantiku vai iekāri.

Pētījuma rezultāti uzrādīja, ka tie dalībnieki, kuri lūkojās tieši pretējā dzimuma sejā, skatīšanās laikā izjutuši patiku. Savukārt tie, kuru acis pievērsās arī pārējam ķermenim, ziņoja par seksuālu iekāri - šādi rezultāti bija gan sievietēm, gan vīriešiem.

Pētījums uzrādīja arī to, ka, lai noteiktu savus nolūkus attiecībā pret otru personu, pietiek ar acu uzmetienu, kas ilgst pussekundi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!