Foto: Shutterstock

Jautājums, kas būs aktuāls visām topošajām mammām – cik kilogramus ir normāli pieņemties svarā, gaidot mazuli? Kā būt, ja sievietes svars ir pazemināts vai nedaudz par daudz? Vai tiešām spēkā ir vecmāmiņu iecienītais teiciens – jāēd pa diviem? Uz jautājumiem, kas skar svara pieaugumu grūtniecības laikā, portālam Cālis.lv atbildes sniedz Rīgas Dzemdību nama galvenā vecmāte Vija Bathena.

Vēlamais svara pieaugums grūtniecības laikā ciparos

Jāatceras, ka tas ir atkarīgs no mātes ķermeņa masas indeksa (ĶMI) pirms grūtniecības. To aprēķina pēc formulas: ķermeņa masa (kg) : ķermeņa garums (m)2.

Ja sievietei pirms grūtniecības ĶMI ir pazemināts jeb ĶMI< 18,5, tad grūtniecības laikā kopējais svara pieaugums varētu būt no 12,5 līdz 18 kilogramiem (KG). Nedēļas laikā svara pieaugums – 0,5 kg.

Ja pirms grūtniecības topošās mammas svars ir normāls jeb ĶMI 18,5-24,9, tad pieaugums gaidību laikā var būt no 11,5 līdz 16 kg, nedēļas laikā svarā pieņemoties par 0,4 kg.

Turpretī, ja sievietei pirms grūtniecības svars bijis paaugstināts jeb ĶMI 25-29,9, tad deviņu mēnešu laikā kopējais svara pieaugums varētu būt no septiņiem līdz 11,5 kg, nedēļas laikā uzņemot ap 0,3 papildus kg.

Pie aptaukošanās jeb ĶMI >30 svara pieaugums grūtniecības laikā varētu būt no pieciem līdz deviņiem kilogramiem, nedēļas laikā pieņemoties svarā par 0,2 kg.

Šie cipari ir rekomendējoši, taču katra sieviete un viņas ķermenis ir individuāls, tādēļ kopīgas receptes nepastāv.

Kāpēc jāseko līdzi svara pieaugumam grūtniecības laikā?

Joprojām ir grūtnieces, kas tic apgalvojumam, ka gaidību laikā jāēd par diviem. Tā noteikti nav, tas ir pilnīgi aplams mīts, norāda vecmāte.

Grūtnieces svars ārkārtīgi ietekmē gan augli, gan pašas sievietes veselību un labsajūtu, uzsver Bathena, skaidrojot, ka, piemēram, palielināts svars var ietekmēt bērna dzimšanas svaru – mazulis var būt liels, kas, savukārt, var radīt traumatismu dzemdību laikā gan bērnam, gan mātei. Tāpat palielināts svars grūtniecības laikā var veicināt tūskas rašanos, hipertensijas, preeklampsijas draudus, kā arī grūtniecības pārtraukšanos pirms laika.

Kā atzīmē vecmāte, liekais svars arī bez grūtniecības rada papildu slodzi sirdij, asinsvadu sistēmai. Sievietēm ar lieko svaru grūtniecības laikā var rasties arī sarežģījumi izmeklējumu laikā. Reizēm ir pat neiespējami saklausīt augļa sirdstoņus, norāda Bathena. Tāpat dažādi pētījumi apliecinājuši, ka bērniem, kuru mātēm grūtniecības laikā bijis palielināts vai pazemināts svars, burtiski ir iekodēta platforma turpmākajai dzīvei – šie mazuļi neapzināti ir tendēti uz aptaukošanos, vielmaiņas traucējumiem.

Lielie (ar lielu dzimšanas svaru) bērni pieraduši pie taukvielām bagāta ēdiena, arī turpmāk pieprasa tādu pašu ēdienkarti, bet mazie ( ar mazu dzimšanas svaru), regulāri būdami "badā" mammas dzemdē, esot ārpusē vēlas kompensēt zudušo, ēdot daudz un bieži.

"Viss, kas ir ārpus normas, ietekmē bērnu. Katrs papildu kilograms rada diskomfortu," atzīmē vecmāte.

Uzņemto kaloriju daudzumam grūtniecības laikā būtu jāpalielina vien par aptuveni 15%. ja grūtniecības norise ir harmoniska, bērns aug un attīstās, tad viss ir kārtībā, taču svaram noteikti ir jāseko līdzi, uzsver vecmāte.

35 kilogramus smaga grūtniece un gaida dvīņus. Tas ir reāli?

Bathena piekrīt, ka daudz tiek runāts par lieko svaru, taču salīdzinoši retāki ir gadījumi, kad grūtniece ir ar pazeminātu svaru. Te lasi diskusiju portāla Cālis.lv forumā, kur pieredzē aicina dalīties kāda grūtniece, kuras svars pirms grūtniecības bija 35 kilogramu, un viņa patlaban gaida dvīņus.

Vecmāte, aicināta komentēt šādu gadījumu, izteica bažas, vai patiesi šāds gadījums iespējams, jo pastāv uzskats, ka ar šādu svaru nevar noritēt normāls menstruāciju cikls un līdz ar to – arī iestāties grūtniecība. Viņa atzīst, ka grūtnieces ar pazeminātu svaru ir neikdienišķi gadījumi. Šādos gadījumos būtu ieteicams vērsties ne tikai pie sava grūtniecību uzraugošā speciālista, kas varēs sniegt vien vispārīgus ieteikumus, bet gan pie uztura speciālista. Tāpat šādas konsultācijas būtu ieteicamas sievietēm ar lieko svaru, lai uztura speciālists izskaidrotu, kā mainīt ēšanas paradumus. Tiesa, grūtniecēm uztura speciālista konsultācija ir maksas pakalpojums.

Bērniem, kuri dzimuši sievietēm ar pazeminātu svaru, var būt mazs dzimšanas svars, nākotnē iespējami augšanas traucējumi, viņiem pastāv anēmijas riska. Šie bērniņi ir bālāki, vājāki, tāpat sievietēm ar pazeminātu svaru pastāv priekšlaicīgu dzemdību risks, skaidro Bathena. Arī "mazajiem" bērniem var būt traucēta dzīves kvalitāte saistībā ar vielmaiņas traucējumiem.

Katrā ziņā – grūtniecības laikā ikvienai sievietei ir lietderīgi pārskatīt savu ēdienkarti. Vislabākos ieteikumus, jo īpaši gadījumos ārpus normālajiem standartiem, var sniegt tieši uztura speciālists. Vienai grūtniecei varbūt vajadzēs ēdienkartē iekļaut vairāk olbaltumvielu, citai – ogļhidrātus. Tāpat ēdienkarte gaidību laikā būtu jāpārskata sievietēm, kas ir vegānes un veģetārietes. Svarīgi, lai grūtnieces ēdienkarte būtu pareizi sabalansēta, veselīga, jo ne vienmēr lieko svaru rada nemitīga rīšana, bet gan nepareiza ēšana, izvēloties kaitīgus produktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!