Foto: Shutterstock
Tu esi sākusi satikties ar brīnišķīgu vīrieti un jūsu kopīgā nākotne rādās itin spoža un cerīga, ja vien viņam nebūtu kāda trūkuma… Bijusī draudzene! Gadās, ka attiecības ar bijušo sievieti ir beigušās jau krietni sen un pirms tevis viņš saticies ar citām, taču bijusī pēkšņi uzrodas un sāk jaukt gaisu, jo tu esi pirmā sieviete, ar kuru vīrietim beidzot izveidojušās nopietnas attiecības.

Sāpes un dusmas mēdz cilvēkos izgaismot vistumšākos dvēseles nostūrus, un reizēm bijusī draudzene sāk spēlēt pavisam netīru spēli. Lai cik saprātīga un pārliecināta par jaunajām attiecībām tu būtu, var gadīties, ka vadzis lūst un tu zaudē savaldību. Ir svarīgi neļaut pagātnei saindēt tavu tagadni. Mēs apkopojām septiņus bijušo draudzeņu tipus un uzzinājām, kā ar tām tikuši galā vairāki pāri.

Pop-up bijusī

Kā no zila gaisa viņa uzrodas visur, kur vien dodies. Apmeklējat Kalnciema tirdziņu? Viņa jau ir priekšā. Vakariņas iecienītajā krodziņā? Arī viņa ar draugiem ir turpat. Pārāk daudz sakritību, un tu nevilšus sāc domāt, ka šīs nejaušās tikšanās, iespējams, nav nemaz tik nejaušas. Šis eksdraudzenes tips daudz neatšķiras no Stalkeres, par ko rakstīsim turpinājumā, tikai šīs klātbūtne ir fiziska un redzama.

Stalkere

Viņa ir apsēsta ar sekošanu tev vai taviem draugiem visos iespējamajos sociālajos tīklos, mēdz noparkoties netālu no tevis, ja nejauši (Ha, kā tad!) esat saskrējušās lielveikala stāvvietā, un sekot tev, kad dodies iepirkties, kā arī regulāri izprašņā kopīgos paziņas par tavu dzīvi. Spocīgi, lai neteiktu vairāk.

Neaizmirstulīte

Gluži kā dziesmā "Viss nāk un aiziet tālumā, un sākas viss no gala...", arī viņā, redzot savu bijušo vīrieti uzsākam jaunas attiecības, pēkšņi atplaukst vecās jūtas. Un nav tā, ka viņa patiešām vēlas visu vērst par labu un atgūt savu vīrieti. Nē, viņu vienkārši tracina doma, ka viņš spēj būt laimīgs kopā ar kādu citu.

Dubultaģente

Šī bijusī tavā priekšā ir īsts draudzības iemiesojums un paraugmeitene, bet aiz muguras slepus trin asus jo asus atriebības dunčus. Viņa mēģinās izveidot labas attiecības ar tevi, uzaicinās tevi draudzēties Facebook vai mēģinās uzsākt sarunu kādā pasākumā, taču tas viss ir tikai tādēļ, lai izvilinātu no tevis sev noderīgu informāciju.

Upuris

Šī bijusī draudzene ir pārliecināta, ka viņai ir visas tiesības būt iesaistītai jūsu attiecībās, jo tas ir "tikai bērnu labā", lai gan patiesībā viņa vai plīst aiz skaudības un rūgtuma par to, ka vīrietis spējis tikt visam pāri un dzīvo tālāk. Viņa izmanto bērnus, lai uzzinātu visu, ar ko partneris nodarbojas, un īpaši – ar ko viņš pavada savu laiku. Arī tad, ja bērnu nav blakus.

Kā ar bijušo draudzeņu aktivitātēm tiek galā citi pāri? Lūk, šoreiz vīriešu pieredze!

Uģis (29), programmētājs

No aprakstītajiem tipāžiem esmu saskāries ar divām – "Pop-up eksdraudzeni" un "Upuri". Lai cik smieklīgi neizklausītos, viņa mūs tiešām vajāja Kalnciema tirdziņa pasākumos, jo zināja, ka vasarā turp dodamies katru nedēļu. Sākumā jaunajai draudzenei to nemaz neteicu, līdz viņa pati pamanīja manu bijušo blenžam uz mums no stāvlaukuma otras malas. Toreiz pasmējāmies, taču ar katru nākamo reizi kļuva arvien neomulīgāk – vai Rīgā vietu trūkst, kur izklaidēties? Savukārt ar "Upuri" mēs pēc šķiršanās ilgi nevarējām sadalīt no patversmes paņemto kaķi. Viņa ilgi meklēja dažādus iemeslus, lai apciemotu mani un paskatītos, vai nedaru pāri kaķim. Manai tā brīža draudzenei tas visbeidzot apnika, un mēs nolēmām atdot nabaga runci manai bijušajai.

Reinis (31), fotogrāfs

Foto: Shutterstock

Manas bijušās draudzenes lielākoties uzvedušās ļoti adekvāti, un ar vairākām joprojām esmu labos draugos. Taču viena, ar kuru satikos pavisam agrā jaunībā, vēl vidusskolas gados, stipri līdzinājās "Stalkerei". Toreiz biju sācis satikties ar kādu citu meiteni no mūsu skolas, un bijusī viņai dažādos veidos nemitīgi atgādināja par mūsu attiecībām. Aizgāja pat tik tālu, ka viņa manai meitenei iespieda rokās izdruku ar pikantu sms saraksti no mūsu attiecību pirmsākumiem. Tad gan es paliku škrobīgs un pateicu visu, ko domāju par šādu vajāšanu. Diemžēl tā beidzās tikai tad, kad visi absolvējām skolu un aizgājām katrs uz savu pusi.

Matīss (39), strādā valsts pārvaldē

Foto: Shutterstock

Māris (25), jurists

Foto: Shutterstock

Artūrs (29), fitnesa treneris

Foto: Shutterstock

Reiz iepazinos ar meiteni – Laini*. Pāris randiņu, labi pavadīts laiks, bet meitene nepiesaistīja tik ļoti, lai veidotu ko nopietnu. Turklāt viņai pēc diviem mēnešiem bija jābrauc Erasmus apmaiņas programmā uz ārzemēm. Tā, kādu laiku pastaigājot pa randiņiem, sāku zaudēt interesi, īpaši pirms viņas došanās prom. Tikšanās palika aizvien īsākas un retākas. Pirms braukšanas prom gan vēlreiz tikāmies, novēlēju jauki pavadīt laiku un uzsvēru, ka starp mums nekā nav un abi esam brīvi cilvēki. Viņa atbildēja, ka tādas arī ir viņas sajūtas un uz neko nav cerējusi, lai gan nedaudz saskuma un palika nedaudz dīvaina. Tā arī viņa aizbrauca.

Pāris reizes uzrakstīja, kā viņai tur iet, un tas arī viss, mūsu kontakts pazuda. Tad es pēc trīs mēnešiem satiku Ināru*, savu šī brīža draudzeni, savukārt Laine bija iepazinusies ar kādu vietējo Itāli, ar kuru arī bija izveidojusi attiecības. Tā vismaz informēja viņas sociālo tīklu profili.
Pēc kāda pusgada devos ar draugiem uz Vecrīgu atpūsties, kur nejauši kādā klubā burtiski uzskrēju virsū Lainei un viņas itālim.

Aprunājāmies, iepazināmies un pēc iespējas ātrāk mēģināju doties tālāk, lai izvairītos no neveiklām situācijām. Tomēr pēc 10 minūtēm Laine mani uzmeklēja un teica, ka mīlot mani un vienmēr esot gribējusi ko nopietnu. Turklāt tikko satiktais itālis esot tikai plāksteris, kuru manis dēļ viņa esot gatava pamest šajā pašā brīdī.

Es mēģināju viņu nomierināt un izskaidrot, ka starp mums nekā nekad īsti nav bijis un ka man nav jūtu, turklāt man jau ir draudzene, ar kuru saistu nākotni. Viņu šis teksts sadusmoja, Laine vēlreiz uzsvēra, ka mēs saderam kopā un ka es pieļaujot lielu kļūdu. Pēc neilga laika dzirdēju, ka izceļas strīds starp viņu un itāli un ka viņa dusmās aiziet no kluba. Pasmējos un arī drīz devos mājās.

Nākamajā dienā saņēmu ziņu no nezināma numura, kurā bija teikts, ka kāda persona grib tikties ar mani. Atteicos no šāda veida anonīmas tikšanās. Bet tad tikai sākās. Kā izrādās, tā bija Laine, kura bija noskaidrojusi manas dzīves vietas adresi un ieradās pie manis, kā kalns pie Muhameda. Viņa svētdienas pēcpusdienā ieradās pie mana dzīvokļa durvīm, kad tur bija Ināra. Ieraugot viņu, Laine sāka ar rupjiem vārdiem viņu apvainot un uzsvēra, ka esmu pilnīgi dumjš, viņas vietā izvēloties ko tādu. Mēģināju viņu nomierināt un teikt, lai iet prom, bet viņa tikai vēl vairāk uzvilkās. Ināra to necieta un arī iesaistījās konfliktā, kuru izšķīra tikai kaimiņu iejaukšanās.

Bet Laine nelikās mierā un sāka terorizēt mūs sociālajos tīklos un sūtot īsziņas. Es neizturēju un nolēmu ar viņu tikties aci pret aci. Kārtīgi izskaidroju savas sajūtas un ka nekad neko neesmu jutis pret viņu, ka tikai pavadījis jauki laiku, bet viņa emocionāli nav saistījusi mani. Viņa centās pretoties, bet pēc šīs sarunas atkāpās un vairs mūs netraucēja. Bija liela skaidrošanās ar Ināru, bet viņa saprata visu un mūsu attiecības tikai kļuva stiprākas.

Tomēr vienas attiecības Laine sabojāja. Viņa sāka saieties ar manu draugu Raimondu*, kuru es gan brīdināju par Laini, bet viņam bija jūtas un sirdi jau neietekmēsi. Lai pasargātu Ināru un mūsu attiecības, sāku distancēties no Raimonda, jo negribēju Laini satikt. Diemžēl ar laiku kontaktu ar Raimondu zaudēju pavisam.

*Vārdi mainīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!