Foto: Shutterstock
Katrai ar krūti barojošai mammai pienāk brīdis, kad aktuāls kļūst jautājums, kā mazo atradināt no zīdīšanas. Pastāv dažādi paņēmieni, kā to izdarīt – pārtraukt spontāni vai pakāpeniski, samazinot gan barošanas reizes, gan ilgumu. Tādā veidā mazulis pāriet uz pieaugušo pārtiku un pienāks diena, kad viņš vispār aizmirsīs par mammas pienu. Tomēr šādas situācijas notiek ne ar visām mammām. Lūk, piedāvājam iepazīties ar pediatres un zīdīšanas konsultantes Anastasijas Hudjakovas ieteikumiem portālam "Mama.ru"!

Mierīga, pareiza un bērnam iespējami mazāk traumatiska atteikšanās no krūtsbarošanas. 10 ārstes ieteikumi

  • Atradināšanu vēlams sākt periodā, kad bērnam nav papildu stresa (slimošana, zobu nākšana, šķiršanās ar mammu, kad viņa atsāk darba gaitas vai dodas ilgstošā ceļojumā). Ir nepieciešams jau iepriekš izplānot laiku, kad visērtāk būtu sākt atradināšanu vai arī uz neilgu laiku šo jautājumu atlikt.
  • Piens pazūd pakāpeniski, tādēļ arī atradināšanu no zīdīšanas vēlams veikt pakāpeniski. Sākotnēji kādu krūtsbarošanu reizi vajadzētu aizstāt ar ko citu, izvēloties to reizi, bez kuras mazulis vieglāk varētu iztikt. Mazākiem bērniem atradināšanā palīdzēs knupīšu un piena maisījuma vai ūdens došana no pudelītes. Vecākiem bērniem gan papildu vēl nepieciešams just mammas uzmanību – var palasīt grāmatiņu vai paspēlēties kopā, likt saprast, ka mamma līdz ar krūtsbarošanas pārtraukšanu nav atteikusies no mazuļa.
  • Kā pirmās barošanas reizes, kas jāmēģina atteikties no zīdīšanas, jāizvēlas "maltītes" dienas laikā. Nakts un rīta zīdīšanas reizes lai paliek pašas pēdējās, no kurām varēsi atteikties.
  • Ievies rituālus, kuros krūtsbarošana ir tikai maza to sastāvdaļa. Piemēram, liekot bērnu gulēt, palasi pasaku vai padziedi dziesmiņu, paglāsti bērnu, bet tad iedot arī nedaudz pazīst pieniņu. Pakāpeniski tieši šie rituāli mazulim kļūs svarīgāki par zīšanu.
  • Mēģini novērst bērna uzmanību ik reizi, kā tev kļūst skaidrs, ka bērnam parādījusies vēlme tikt pie krūts. Centies atrast jaunas un interesantas nodarbes vai jaunus apstākļus. Ja bērns nav radis zīdīt pastaigas laikā vai citā sabiedriskā vietā – ej biežāk staigāt, ej ciemos, kur bērnam nebūs iespējas tikt pie krūts.
  • Centies bērnu neprovocēt – neizģērbies viņa priekšā, nestaigā puskaila un nerādi krūtis. Šāda veida darbības lieku reizi bērnam atgādinās par iespēju atkal tikt pie mammas piena.
  • Ar daudz lielākiem bērniem ir nepieciešams vienoties, paskaidrot savas darbības ar vārdiem.
  • Atradināšanas procesā var palīdzēt tētis vai vecmāmiņa, no kuru rokām bērns varbūt labprāt paņems pudelīti un atkal lieku reizi nesaskarsies ar provokāciju – dabūt mammas krūti.
  • Izvairies no tādas metodes kā krūšu apsmērēšana ar kaut ko asu, rūgtu, tas bērnam var izraisīt ādas kairinājumu un arī nodarīt bojājumus tavām krūtīm. Arī ilgstoša prombūtne no mājas bērniem ir grūti izturama, īpaši, ja viņi nav pieraduši pie šādām šķiršanās reizēm no tuvākā cilvēka. Pēc tavas atgriešanās bērns vēl spēcīgāk var tev pieķerties.
  • Salvijas, piparmētras un pētersīļu uzlējums var samazināt laktāciju.

Ja krūtsbarošanas atradināšanas laikā tev radušās nepatīkamas sajūtas – sāpes krūtīs, paaugstināta temperatūra, tas var liecināt par laktozi, kas saistīta ar nepietiekamu piena dziedzeru iztukšošanos. Šajā gadījumā vislabāk vērsties pie ārsta un ievērot visas viņa sniegtās rekomendācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!