Foto: Shutterstock
Viena no attiecību sāpīgākajām pieredzēm ir sānsolis jeb krāpšana. Nav svarīgi vai krāpšanas gadījums notiek sievietei vai vīrietim, tas gandrīz vienmēr tiek izdarīts apzināti. Tomēr pastāv krasi atšķirīgi viedokļi – viena puse piekritīs tam, ka sānsoli vajadzētu noklusēt, savukārt otra puse uzskata, ka fakts noteikti jāatklāj. Kā liecina portāla "Psychology today" informācija, visa jezga ap krāpšanu ir saistīta ar to, cik lielā mērā attiecībās pastāv uzticēšanās.

Portāla "Psychology today" eksperti skaidro, pēc sānsoļa veikšanas viena no nepareizākajām izvēlēm ir klusēšana. Parasti noklusēt krāpšanas faktu cilvēki iesaka, jo tā netikšot sāpināta otra puse. Tomēr veselīgu attiecību pamatā nav sekss, nauda vai pat bērni, bet gan uzticība. Krāpšana ir šīs uzticības salaušana, un sānsoļa neatzīšana šo attiecību pamatu vēl vairāk grauj.

Mīļoto cilvēku visbiežāk sāpina fakts, ka attiecībās iezagušies meli, nevis, ka viņa partnerim bijis fizisks kontakts ar citu personu. Tāpat pārdzīvojumus rada apzināšanās, ka konkrētajās attiecībās ir sagrauta uzticēšanās. Tie, kas izvēlas veikt sānsoli, spēj labi sevi pārliecināt: "Tas, ko nezina mans partneris, nevar viņu sāpināt". Šādi domājot, cilvēks izlemj par labu melošanai un krāpšanas slēpšanai.

Tomēr, lai arī otrai pusei nav nojausmas par partnera sānsoli, nav izslēgts, ka viņi jūt - kaut kas nav kārtībā, piemēram, pēkšņi attiecībās ir manāma gan emocionāla, gan fiziska distance. Parneris aiz neziņas par notiekošo var sākt tajā vainot sevi. Tas nereti var pāraugt strīdos un atkārtotos jautājumos: "Kāpēc esam attālinājušies viens no otra?" Šāda partnera rīcība savukārt nereti ceļ "spalvas pa gaisu" krāpšanā iesaistītajam, jo viņš skaidri zina, kāpēc attiecībās ir iestājusies krīze, taču nevēlas to atzīt.

Jāsaprot, vai esošās attiecības ir svarīgas

Foto: Shutterstock

Neviens nevar nosodīt pieņemto lēmumu – krāpšanu paturēt noslēpumā. Tomēr tas neko neatrisina un ilgtermiņā nedarbojas. Ja izdodas pirmo vai otro sānsoli noklusēt un panākt kaut kādu līdzsvaru esošajās attiecībās, pēc laika viss var sākties no jauna un attiecībās var atgriezties spriedze, kas pārvērtīsies strīdos.

Katram krāpšanas veicējam pašam ir jāsaprot – vai viņam esošās attiecības ir svarīgas un vērtīgas? Ja nē, tad nav nepieciešams vēl vairāk sāpināt otru, savukārt, ja tās ir patiesi īpašas un ir vēlme savienību noturēt, tad agrāk vai vēlāk par sānsoļa gadījumu būtu jāizstāsta. "Psychology today" eksperti krāpējam iesaka aizdomāties – vai esi gatavs riskēt un zaudēt attiecības, kad atklāsi patiesību un centīsies tās padarīt labākas?

Ir grūti paredzēt, kāds būs patiesības atklāšanas iznākums, tomēr nereti tas ir labāk, nekā turēt nodarīto noslēpumā. Sākumā partneris izrādīs dusmas, iespējams, pat draudēs ar šķiršanos, taču scenāris varētu būt arī citādāk - otra puse novērtēs tavu atklātību un vēlmi risināt radušos problēmu. Var notikt piedošanas process, kas vēlāk ļauj attiecības atjaunot un pāriet pavisam citā gultnē – bez meliem, krāpšanas un atjaunotu uzticēšanos.

Attiecību uzlabošanas atslēga ir iepriekš minētā uzticības atjaunošana. Saprotams, ka tas nav paveicams vienā dienā un pat nedēļā, tomēr ilgstoša un konsekventa atklātība, palīdzēs no jauna izveidot spēcīgas attiecības.

Ja esi nolēmis savam mīļotajam cilvēkam atzīt savu kļūdu, tad tev jāzina, ka saruna var izvērsties emocionāla abiem iesaistītajiem. Tomēr, lai cik banāli tas izklausītos, patiesa mīlestība spēj uzvarēt jebko.

Pieredzē dalās Linda: kad runāšana nepalīdz

Foto: Shutterstock

Nevar noliegt, ka attiecībās ir divi cilvēki, tāpēc simtprocentīgi uzvelt vainu vienam – krāpējam, nevar. Piemēram, Linda atklāj, ka attiecībās jutusies vientuļa, mēģinājusi tās labot, tomēr otra puse nav uzklausījusi, tāpēc kādā pasākumā viņa veikusi sānsoli.

Linda atklāj, ka ir vienreiz krāpusi savu puisi. Tajā laikā attiecības bijušas problēmas: "Man šķita, ka tieku uztverta, it kā būtu pati par sevi saprotama, katrs uzmanības apliecinājums bija jāizlūdzas. Laiku kopā praktiski vispār vairs nepavadījām. Nebiju laimīga, bet runāšana neko nemainīja. Tad vienā pasākumā, kurā biju viena, man uzmanību sāka pievērst cits puisis. Lai arī ļoti mīlēju savu draugu, visi komplimenti un uzmanība lika justies ļoti, ļoti labi."

"Neatceros, kā īsti tas sākās, jo biju arī iedzērusi, bet attapos skūpstoties ar puisi, kas nebija mans draugs. Nekas vairāk nenotika, bet jutos, kā pēdējā neliete," atklāj Linda. Viņa saņēmusies un izstāstījusi par notikušo savam puisim, jau bijusi gatava, ka draugs attiecības izbeigs, bet tā nenotika.

Kādu brīdi pat šķita attiecības uzlabojās, un Linda sākusi just, ka viņas draugs nebūt nav vienaldzīgs un vairs nebija sajūtas, ka pilnīgi viss viņam ir svarīgāks par Lindu. Tomēr tas nebija ilgstoši, pēc laika situācija bija tieši tāda pati kā pirms Lindas sānsoļa, visi mēģinājumi kaut ko risināt beigušies ar tukšiem solījumiem pavadīt vairāk laika kopā... kaut kad citreiz, bet ne tagad.

Tad Linda sapratusi, ka attiecības jāpārtrauc: "Vai tiešām man ir jāizdara kaut kas tik briesmīgs, kā jāpiekrāpj otrā pusīte, lai manī ieklausītos? Es neuzskatu, ka tas ir kaut kas ar ko lepoties un ko vajadzētu darīt, bet manā gadījumā tas palīdzēja saprast, ka tad, ja tu piekrāp otru, ne vienmēr tas nozīmē, ka esi padauza. Iespējams, ka tavās esošajās attiecībās kaut kas nav kārtībā, ja jau laimi meklē citur."

Pazīmes, kas liecina – attiecībās iezagušies sānsoļi

Foto: Shutterstock

Kā informē portāls "Health", sānsoļu iezagšanos attiecībās, var pamanīt pēc otras puses attieksmes un uzvedības. Piemēram, seksuālā dzīve ar partneri. Te gan jāpiebilst, ka situācijas ir dažādas un nav iespējams apgalvot, ka tā notiek visos gadījumos. Tomēr, ja partnera libido ir īpaši augsts vai tieši pretēji – pārlieku zems, tā var būt pazīme iespējamai krāpšanai.

Ir vērts pavērot arī mobilā telefona lietošanas paradumus. Ja partneris pēkšņi izvēlas, slēpt savu telefonu vai arī pēc ziņas saņemšanas viņš dodas to izlasīt citā istabā, aizdomājies – tas var liecināt par sarakstīšanos un intereses izrādīšanu kādai citai. Tāpat var parādīties situācijas, kad tiek izrādīta neapmierināta, ja pieskaries telefonam vai datoram.

Vēl viena pazīme ir jauna aizraušanās vai hobijs, kas iepriekš nav eksistējis vai pret to nav izrādīta nekāda interese, tomēr tagad par to vien dzirdi. Ja jūti, ka šajā hobijā tiek pavadīts nesamērīgi ilgs laiks, jūs nedarāt to kopā, piemēram, došanās uz trenažieru zāli, tad liec aiz auss, ka kaut kas varētu notikt aiz tavas muguras. Hobijam pašam par sevi nav nekādas vainas – problēmu rada tas, ka brīvais laiks tiek pavadīts atsevišķi.

Interesanti, bet partneris savu sānsoli var mēģināt slēpt pilnīgi pretējā veidā – apmelojot un vainojot krāpšanā tevi. Ja regulāri notiek izjautāšana par satiktajiem cilvēkiem vai e-pasta vēstules saņēmējiem, kas tuvojas nelielai apsēstībai, aizdomājies vai tādā veidā otra puse nevēlas noslēpt savu neuzticību.

Ja attiecībās iestājusies vienas puses vienaldzība, tas var arī liecināt par iespējamajiem sānsoļiem. Tas var vainagoties pat ar tādām darbībām kā atklātu neuzticības fakta izrādīšanu, piemēram, dāvanu pirkuma čeka atstāšana uz galda. "Health" eksperti skaidro, ka šādos gadījumos ir vēlme panākt sava veida atklātību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!