Foto: Shutterstock
Lai atbalstītu ģimenes, kas saskārušās ar domstarpībām par bērnu aizgādības jautājumiem, Rīgas bāriņtiesa ieviesusi jaunu pakalpojumu. Tā mērķis ir sniegt atbalstu vecākiem un, nekaitējot bērnu interesēm, palīdzēt viņiem panākt vienošanos par bērnu aizgādību. Līdz ar to bērniem nebūtu jāpieredz vecāku savstarpējie konflikti un manipulācijas šķiršanās gadījumos, kā arī bērni varētu ar abiem vecākiem saglabāt labas attiecības, informē bāriņtiesas pārstāve Ginta Subbota.

Jaunais pakalpojums kā pilotprojekts tika aizsākts jau pagājušajā gadā, savukārt 2024. gadā tas tiek turpināts pilnā apmērā, sadarbojoties ar biedrību "Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija". Lai ģimene varētu izmantot pakalpojumu, nepieciešams Rīgas valstspilsētas pašvaldības bāriņtiesas nosūtījums, tad palīdzība tiek sniegta bez maksas.

Šī pakalpojuma ietvaros būs iespēja saņemt individuālas un pāra konsultācijas ar ģimenes psihoterapeitu, psihologu, gadījuma vadītāju vai arī mediatoru. Vecāki arī varēs saņemt atbalstu, lai panāktu vienošanos par bērna aizgādības jautājumiem un saskarsmes tiesībām, kā arī kopā izstrādātu domstarpību risināšanas stratēģiju atbilstoši konkrētās ģimenes vajadzībām, tādējādi veicinot sadarbību starp iesaistītajām pusēm.

"Vēlos uzsvērt un aicinu apzināties, ka partneru neizrunātās savstarpējo attiecību lietas, neizreaģētās emocijas un neizsāpētās nodevības, aizvainojumu, pāridarījuma un citas sāpes nevar atrisināt un sakārtot ar bāriņtiesas lēmumiem vai tiesas spriedumiem, jo tie attiecību problēmu līkločus neatrisina un nesakārto. Šādos strīdos partneri savas nesakārtotās pieaugušo attiecības nereti savstarpēji risina nevis kā nobriedušām pieaugušām personām būtu atbilstoši, bet gan visas partnerattiecību negācijas pārnes uz vecāku attiecību līmeni, kurā tiek iesaistīti arī bērni, " pakalpojuma ieviešanas nepieciešamību skaidro Rīgas valstspilsētas pašvaldības bāriņtiesas Ģimenes domstarpību nodaļas vadītāja Iveta Lielmane.

Lielākoties gadījumu runa nav par to, vai otrs būtu slikts vecāks, bet gan par to, kā mēs – vīrietis un sieviete, neesam nokārtojuši un pabeiguši savas partnerattiecības, lai pēc tam uzņemtos atbildību un izlemtu, kā turpmāk abiem būt savu bērnu dzīvē un būt labiem vecākiem.
Iveta Lielmane

Vienlaikus bāriņtiesas pārstāvji atgādina, ka iestādes kompetencē ir dažādu ar bērnu tiesībām saistītu jautājumu kārtošana, tostarp arī ģimenes domstarpību risināšana. Ja vecāki nevar vienoties, bāriņtiesa lemj par bērna uzvārda, vārda vai tautības ierakstu, kā arī jautājumus par izglītības, ģimenes ārsta izvēli vai maiņu, došanos ceļojumā un tamlīdzīgi.

Atbilstoši Bērnu tiesību aizsardzības likumam, bāriņtiesā var vērsties arī bērns, ja vecāki, viņaprāt, noteikuši nepamatotus ierobežojumus vai radušās citas domstarpības viņu attiecībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!