Foto: Shutterstock
Darba intervija ir tā reize, kad sevi vajag parādīt no labākās puses. Novērtēts tiek viss – zināšanas, valoda, izturēšanās un arī apģērbs. Nav noslēpums, ka tieši apģērbs ir tas, kas piesaista darba devēja uzmanību vispirms – ja tas būs neatbilstošs, diez vai priekšnieks vēlēsies redzēt tevi savu darbinieku kolektīvā. Taču, kas ir tās lietas, kas par tevi neatstāj sevišķi labu iespaidu? Atbildes un ieteikumus, kā to novērst, lasi turpinājumā.

Kļūda: pamanāmas krūštura lencītes

Ja uz interviju dodies, piemēram, blūzītē ar īsām rokām, pārliecinies, ka apakšveļa nav redzama. Arī kaut kas tik šķietami nevainīgs un mazsvarīgs darba intervijā var šķist nepiedienīgs. Vēl jo vairāk, ja krūštura lencīte būs mežģīnēs tīta un izcelsies uz pārējā fona, radot pavedinošu tēlu.

Risinājums. Pirms dodies uz tikšanos, kārtīgi izpēti sevi spogulī. Pagrozies, pastaipies, pieliecies – ja lencītes neparādās, tad vari būt droša, ka tās neievēros arī darba devējs. Ja krūštura lencītes tomēr ir pamanāmas, labāk izvēlies citu veļu.

Kļūda: caurspīdīgi apģērba gabali

Noteikti jutīsies neērti, ja, atbildot uz āķīgajiem intervijas jautājumiem, darba devēja acis pievērsīsies tam, kas atrodas zem caurredzamā auduma.

Risinājums. Pirms izvēlies apģērbu, kārtīgi izpēti tā audumu. Ņem vērā arī to, ka gaismu ietekmē citi drēbju gabali paliek caurredzami – izvairies no šaubīgiem apģērbiem un velc to, kas rada pārliecību, ka jutīsies ērti.

Kļūda: apģērba izvēle neatbilstoši etiķetes standartiem

Ja pēc intervijas uzreiz plānots kāds pasākums, un nav laika doties uz māju pārģērbties, nekādā gadījuma necenties apvienot brīvā laika apģērbu ar darbam atbilstošo. Tas radīs iespaidu, ka izklaide ir svarīgāka par darbu.

Risinājums. Centies izvairīties no šādām situācijām – pārcel izklaides uz vēlāku laiku un dodies uz mājām pārģērbties. Nekādā gadījumā drēbes neņem līdzi somā, lielais somas izmērs būs neatbilstošs un radīs ne sevišķi labu iespaidu.

Foto: Shutterstock

Kļūda: pārāk īsi svārki

Atceries, ka īsi svārki neliecinās par augsto profesionalitātes līmeni. Svārkiem jābūt tik gariem, lai ērti vari apsēsties un sēžoties nevienu nepārsteigt ar skatu uz savu apakšveļu.

Risinājums. Ja neesi pārāk droša par izvēlēto svārku garumu, labāk uzvelc bikses un neradi liekas problēmas sev.

Kļūda: neatbilstošas augstpapēžu kurpes

Ja uzvilksi papēžkurpes, kurās pīsies kājas un, tā teikt, nevarēsi sevi iznest, radīsi nepārliecinošu iespaidu par sevi.

Risinājums. Izvēlies visatbilstošākos apavus un tādus, kuros jūties pārliecināti, ērti. Dažām tās būs kurpes ar nedaudz zemāku papēdīti, citām – vienkārši laiviņas.

Kļūda: nepiemērots grims

Pārāk tumšas acu ēnas, pārlieku daudz pūdera un košas lūpas var novērst uzmanību no tavām zināšanām un prasmēm.

Risinājums. Pataupi krāšņās acu ēnas un spilgtākās lūpu krāsas brīvdienām. Izvēlies tikai pašu minimālāko – tas būs izskats, kas iederēsies biroja telpās.

Foto: Shutterstock

Kļūda: nepārliecinoša tērpa izvēle

Ja pirms intervijas ielūkojies spogulī un nevari saprast, vai apģērbs ir par uzkrītošu, košu vai vienkārši neatbilstošs, labāk izvēlies ko citu.

Risinājums. Ģērb tikai tādu apģērbu, kas tevi rada komforta sajūtu un pašpārliecinātību. Ja šaubīsies par savu apģērbu, tavu nepārliecinātību manīs arī darba devējs.

Kļūda: blūzītes ar šaurām lencītēm

Jo šaurākas lencītes, jo mazāka iespēja, ka tiksi uztverta nopietni.

Risinājums. Labāk izvēlies tērpt blūzītes ar nosegtiem pleciem vai izvēlies plikos plecus noslēpt ar žaketes vai kādas jaciņas palīdzību.

Kļūda: vecumam neatbilstošu detaļu izvēle

Iespējams, ka piemīlīgi aksesuāri vai apģērbi ir tava būtība, tomēr, dodoties uz interviju, ir jāpārliecinās, ka esi piemērota šim darbam.

Risinājums. Izvairies no vecumam neatbilstošām lietām vai atstāj tās brīvajam laikam.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Cosmopolitan.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!