Jautājums: Man ir radusies interese par vēdera tauku atsūkšanu. Esmu 22 gadu veca, nedaudz apaļīga, bet mani tas īpaši daudz netraucētu, ja vien visi tauki nebūtu sakrājušies tieši uz vēdera. Vai Latvijā ir iespējams veikt šādu tauku atsūkšanu un cik tas apmēram maksā?

Kā ir ar rezultātiem, cik ilgi tie saglabājas? Esmu dzirdējusi, ka vēl vismaz mēnesi pēc tam par smiešanos nav ko sapņot, bet cik no tā atbilst patiesībai? Nekādas diētas manā gadījumā nederēs un tā vien liekas, ka aug tikai vēders, tāpēc citu ideju šobrīd vienkārši neredzu. Pie kāda speciālista būtu jāgriežas? Paldies par atbildēm jau iepriekš.

Atbild “Veselības centra 4” plastikas ķirurģe Evija Rodke un ķermeņa estētikas terapeite Linda Bāliņa:

Tauku atsūkšana vēdera rajonā vidēji izmaksā no 500 līdz 1000 latiem. (Cenā ietilpst operācijas, anestēzijas, uzturēšanās un pārsienamo materiālu izmaksas.) Papildus izdevumi – speciāla veļa un procedūras pēcoperācijas periodā (aptuveni Ls 100 par kursu).

Protams, pēcoperāciju periods ir pietiekoši sarežģīts, jo operācijas laikā ne tikai tiek atsūkti tauki, bet arī likvidēta liekā āda, t. i. veikta vēdera plastika. Turklāt jāatceras, ka vienas operācijas reizē nedrīkst atsūkt vairāk par 3 litriem tauku.

Vispirms diagnostika, tad – risinājums

Jāatzīst, ka 22 gadu vecumā lieko tauku uzkrājumi uz vēdera liecina par androīdo jeb vīrišķo figūras tipu, t.i. iedzimtības rezultātā vēdera priekšējā sienā skaitliski ir tauku šūnu pārsvars, kas ir pretēji ginekoīdam jeb sievišķam figūras tipam, kad tauku šūnas uzkrājas gurnu rajonā.

Šīs figūras tipa sievietes vienmēr tiks pakļautas lielākam vēdera aptaukošanās riskam. Tādēļ plastiskā ķirurģija ir viena no alternatīvām metodēm, proti, radikālajām. Pastāv daudzas citas alternatīvas metodes, kas saistās ar aparāttehnoloģiskām iespējām, kam paralēli vēlama dzīves stila maiņa (fiziskas aktivitātes, atbilstoši ēšanas paradumi utt.) tādēļ vispirms jākonsultējas ar ķermeņa estētikas speciālistu, kurš ar speciālu diagnostisko iekārtu palīdzību novērtēs ķermeņa masas indeksu, figūras tipu un ieteiks pareizāko risinājumu.

Piemēram, kā novitāte Eiropas skaistumkopšanas industrijā ir aparāttehnoloģiskās firmas CERRI diagnostikas iekārta WELLSLIM. Diagnostikas laikā, ievadot nepieciešamos datus par klienta parametriem, ikdienas uzturu un fiziskajām aktivitātēm, izveido individuālu svara samazināšanas un pretcelulīta programmu (no 1 mēneša līdz pusgadam), nemainot cilvēka dzīves stilu un ikdienas paradumus. Programma ietver figūras korekcijas procedūras (atkarībā no klienta laika un finansiālajām iespējām), kā arī ieteikumus ikdienas uzturam un fiziskajām aktivitātēm.

Figūras korekcijas procedūru laikā ar aparāttehnoloģiskajām diagnostikas iekārtām ir iespējams kontrolēt un salīdzināt iegūtos datus, kas pierāda ķermeņa kopšanas procedūru efektivitāti un klienta līdzdalību figūras korekcijas cikla laikā. Turklāt šo diagnostiku var veikt arī grūtniecības laikā un bērna barošanas periodā, lai ātrāk pēc dzemdībām atgūtu labu ķermeņa ādas izskatu un svaru.

Ja vēdera aptaukošanās nav saistīta ar veselības problēmām, piemēram, endokrinoloģiskām saslimšanām, tad ieteicama 2 mēnešu ilga sadarbība ar ķermeņa estētikas speciālistu, lai vienotos par pareizākās metodes izvēli.

Jāatzīst, ka tauku šūnas dzīves laikā skaitliski nemainās, tas nozīmē, ka ar plastiskās ķirurģijas palīdzību atsūktās tauku šūnas neatjaunojas. Taču, neievērojot pareizus dzīves stila principus, pāri palikušajām tauku šūnām ir iespēja palielināties apkārtmērā. Tādējādi atgūstot apkārtmēru aptuveni par ½ no bijušā. Ar aparātprocedūru palīdzību un diētām tauku šūnas tiek samazinātas tikai apkārtmērā, kā rezultātā, neievērojot pareizus dzīve stila principus, tām ir 100% iespēja atgriezties iepriekšējos apkārtmēros.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!