Fakts, ka mūsdienās dažu stundu laikā var tikt pie garākiem un biezākiem matiem, nevienu vairs nepārsteidz. Un tomēr par šo procesu līdz pat šai dienai klīst visdažādākie mīti un leģendas, kurus atspēkosim šajā rakstā.
1. Pieaudzē dabīgus matus
Agrāk, kad matu pieaudzēšanu uzskatīja par gluži vai eksotisku procedūru, un Rīgā to atļāvās piedāvāt tikai dažas frizētavas, matus piegādāja galvenokārt no Āzijas reģiona. Patlaban saloni sadarbojas ar dažādām firmām, tajā skaitā arī tādām, kuras izejmateriālu iepērk Eiropas valstīs. Frizieri atzinuši, ka eiropiešu mati vairāk atbilst Latvijas iedzīvotāju matu struktūrai, tāpēc pieaudzēti izskatās dabiskāk. Tas ir svarīgi, jo parasti šo procedūru izvēlas sievietes, kurām ir smalki, nevis biezi un spēcīgi mati. Pieaudzējamos matus iegūst tieši tāpat, kā parūku gatavošanai — tos iepērk no cilvēkiem, kurus daba apveltījusi ar spēcīgiem, veselīgiem, ātri augošiem matiem un kuriem nav žēl tos nogriezt. Firmas, kuras matus iepērk, tos rūpnieciski apstrādā: attīra, balina un krāso. Izejmateriāla tīrību un nekaitīgumu apliecina sertifikāts. Tiek uzskatīts, ka pēc apstrādes mati par savu izcelsmes objektu nesatur absolūti nekādu informāciju. Sievietes to pat esot mēģinājušas pārbaudīt pie ekstrasensiem, kas atzinuši, ka tie patiešām kļuvuši pilnīgi bezpersoniski un anonīmi.
2. Pieaudzēšanas process matus nebojā
Mūsdienās iespējams izvēlēties vairākas matu pieaudzēšanas sistēmas, bet gandrīz visas darbojas pēc līdzīga principa — matus pie īstajiem piestiprina ar keratīna kapsulām. Tas notiek šādā veidā: pie īstās matu šķipsnas pieliek tikpat biezu pieaudzējamo matu šķipsnu, kuras galā ir keratīna kapsula. Ar īpašu ierīci keratīnu sasilda, tas maina konsistenci un abas šķipsnas savieno. Lai šo savienību fiksētu, var vai nu ar pirkstiem saplacināt kapsulu, vai to izdarīt ar speciālu aparātu. Frizieri, kuri izmanto aparātu, uzskata, ka tad kapsula veidojas plakanāka un neuzkrītošāka. Bet abos gadījumos mati netiek bojāti. Katrā ziņā keratīns — viela, kas ir arī pašu matu sastāvā — tiem nekaitē.
3. Pēc pieaudzēšanas mati nav jānogriež
Kad mati ir atauguši un pienācis laiks liekās šķipsnas noņemt, tie nav jānogriež. Pie friziera gan jāiet, bet tāpēc, lai uz keratīna kapsulām uzklātu īpašu šķīdumu, kas tās padara trauslas, un pēc tam ar spailēm kapsulas saspiestu. Pats to nevar izdarīt, jo kapsulas ir ļoti stingras. Lai no tām atbrīvotos mājas apstākļos, mati patiešām būtu jānogriež. Jāatzīst gan — jo saudzīgāka būs bijusi attieksme pret pieaudzētajiem matiem, jo ātrāk un vienkāršāk šķipsnas varēs noņemt. Lai gan arī tad, ja mati ir savēlušies, no tiem nav jāšķiras. Vienkārši, tad šķipsnu noņemšanas process ir ilgāks. Ar to, ka pieaudzētās šķipsnas varētu saķerties, ir jārēķinās. Precīzāk — saķeras nevis pašas šķipsnas, bet izkritušie mati. Kā zināms, cilvēkam mati izkrīt katru dienu, tikai parasti tos var izķemmēt. Pieaudzējot šķipsnas, mati paliek iestiprināti keratīna kapsulā. Šiem izkritušajiem, piesaistītajiem matiem ir tieksme saķerties. Tas gan nenotiek visu laiku, bet pirmajā mēnesī, kamēr kapsulas ir tuvu. Turklāt, ja rūpīgi seko frizieru ieteikumiem un regulāri atdala šķipsnas (jūtot, ka tās saķērušās, pavelk katru uz savu pusi), mati nemaz nesaveļas.
4. Pēc šķipsnu noņemšanas matu nekļūst mazāk
Jāatzīst, sajūta, kad noņem vidēji 100–120 pieliktu matu šķipsnu, pirmajā mirklī var radīt iespaidu, ka zaudēta puse matu. Bet zaudēti ir tikai liekie, kā arī tie, kas katru dienu izkrituši. Neprofesionāli pieliktas matu šķipsnas gan var veicināt matu izraušanu. Ja frizieris sadala pieaudzējamās matu šķipsnas mazākās daļās un attiecīgi stiprina pie mazākas īstās šķipsnas, tad, izkrītot matiem, pieaudzētos matus tur mazāks daudzums īsto matu. Slodze ir lielāka un mati var to neizturēt. (Iedomājieties atšķirību, ja jūs rausta aiz bizes vai aiz viena mata. Lielāka varbūtība izraut, protams, ir vienu matu, nevis bizi.) Šā iemesla dēļ visiem arī nepieaudzē matus. Ja savējie ir ļoti smalki, ļoti plāni un to ir maz, tad jau iepriekš var paredzēt, ka tie varētu šķipsnas nenoturēt.
5. Pie īsiem matiem nevar pieaudzēt garus
Patiesībā — var, tikai tas būs redzams. Šķipsnas stiprina aptuveni centimetru no ādas. Tas nozīmē, ka pie divu vai trīs centimetru gariem matiem tās būs fiziski grūti piestiprināt. Turklāt, lai stiprinājuma vieta nebūtu redzama, īstajiem matiem tā ir jānosedz. Ja īstie mati ir ļoti īsi, pārklājuma vietā un starp stiprinājumiem (pie pilnīgi visiem matiem šķipsnas nestiprina) tie kā volāns veidos ievērojami īsāku līniju. Jārēķinās arī, ka matu pieaudzēšanu sāk apmēram deniņu augstumā, ņem vērā, kā novietots celiņš — ja tas izšķirts sānos, attiecīgajā pusē šķipsnas pievieno zemāk. Attiecīgi — ja mati ir īsi, galvas virspusē tie jebkurā gadījumā nepagarināsies. Frizieri atzīst, ka vislabāk papildus šķipsnas var pieaudzēt gariem matiem, kam izveidots pakāpenisks griezums — tad rezultāts ir visdabiskākais.
6. Pieaudzētie mati neatšķiras no īstajiem
Pastāv uzskats, ka pieliktās šķipsnas uzreiz ir pamanāms. Patiesībā meistarīgi pieaudzētus matus no īstajiem neatšķir pat profesionāļi. Tiesa, pieaudzētie mati pēc struktūras ir nedaudz viļņaini, tāpēc, ja savējie ir absolūti taisni, tad pēc mazgāšanas tos vēlams vai nu visus kopā iztaisnot, vai žāvēt ar difūzeru, lai tie visi būtu viļņaini. Un tomēr šīs atšķirības nav tik būtiskas, lai tās pamanītu. To, ka mati ir pieaudzēti, var ievērot tad, ja tie ir ļoti būtiski pagarināti. Vienā mēnesī mati izaug aptuveni par centimetru. Ja vienā naktī tie pēkšņi izstiepjas par 30–40-50 centimetriem, tas, protams, ir pamanāms. Pastāv arī iespēja, ka atsevišķās situācijās kapsulas varētu atklāties skatienam. Piemēram, ja vaļējiem matiem vējā pastaigājas gar jūru (īpaši ja mati ir atauguši un kapsulas vairs neatrodas tik tuvu galvas virsmai). Taču arī tad ir vērīgi jāieskatās, jo kapsulas ir matu krāsā un patiesībā ir ļoti neuzkrītošas.
Svarīgi!
Pieaudzētus matus var mazgāt, veidot, tīt uz ruļļiem (tikai tie ilgāk žūs) un pīt bizēs tieši tāpat kā savējos, bet ir jāievēro daži nosacījumi.
  • Lai mati nesaveltos, labāk tos mazgāt dušā, nevis pretēji augšanas virzienam bļodā vai zem krāna.
  • Mazgājot matus, jālieto speciāla kosmētika vai šampūns ikdienas lietošanai un balzams krāsotiem matiem (profesionāla kosmētika, jo parastā ir pārāk agresīva pret kapsulu un var to laika gaitā grauzt un irdināt, kas var palielināt matu izkrišanu).
  • Ja mati savēlušies, tajos var ieziest balzamu un slapjus saudzīgi izsukāt.
  • Mati jāķemmē, sākot no galiem, pieturot šķipsnu un pakāpeniski virzoties uz augšu. Tos var izķemmēt tikai virs un zem kapsulas.
  • Vislabāk matus ķemmēt ar speciāli šim nolūkam domātu matu suku vai ķemmi, kurai ir retāks zaru izvietojums.
  • Pirms matu pieaudzēšanas vēlams tos nokrāsot. Pēc mēneša vai diviem var piekrāsot tikai ataugušās matu saknes.
  • Kad mati pieaudzēti, tiem nav ieteicams kardināli mainīt krāsu. Piemēram, ja pie blondiem matiem pieliktas blondas šķipsnas, tos nevajadzētu krāsot melnus, jo kapsulas nenokrāsojas.
  • Lai nedeformētu keratīnu un nejauši neatdalītu šķipsnas, matus nav ieteicams veidot ar metāla lokšķērēm vai tā saucamo pannu.
  • Pirms gulētiešanas matus vēlams sapīt bizēs.
  • Paturiet prātā!
    Pieaudzējot matus, jārēķinās, ka friziera krēslā pavadīsiet divas stundas un samaksāsiet no Ls 1,50 līdz Ls 220. Vidēji pieaudzē 80–120 šķipsnu. Šādā veidā var iegūt gan garākus, gan biezākus matus. Tiesa, arī tad, ja mērķis ir tikai garāki mati, to apjoms palielinās. Bet jārēķinās, ka laika gaitā mati paliek plānāki aptuveni par 20%, tāpēc vai nu sākumā vai arī kādā starpposmā var likt klāt tā, lai izskatītos pietiekoši biezi. Var pieaudzēt pat 60 cm garus matus, taču frizieri to neiesaka (jo garākas šķipsnas, jo lielāks svars jātur saviem matiem). Vidēji pieaudzē 40 cm garus matus. Pieaudzējamās šķipsnas tiek piedāvātas gandrīz tikpat lielā izvēlē kā matu krāsas. Var izvēlēties toni, kas atbilst īstajiem matiem, vai tādu, kas patīk, un attiecīgi nokrāsot savus matus. Pieaudzējot divu toņu – gaišākas un tumšākas šķipsnas – var panākt dubultu efektu — mati izskatīsies nokrāsoti, bet ar balināšanu netiks bojāti. Triju vai četru mēnešu laikā, kamēr matos ir pieaudzētās šķipsnas, var izkrist līdz 20 šķipsnām. Var arī neizkrist neviena.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!