Foto: Shutterstock
Tumšie loki un tūska zem acīm ir pietiekami izplatīta problēma. Tās pamatiemesls ir traucējumi venozā un limfas attecē. Apkārt acs orbītai atrodas acs gredzenmuskulis. Tam saraujoties, tas pārpumpē starpaudu šķidrumu un novada to kopējā limfas uzkrājējā, kas atrodas mīkstajos audos ap muskuli. Tas pats muskulis arī nodrošina normālu venozo asiņu atteci. Attecei norisēt pilnvērtīgi palīdz acu ābola un acu plakstiņa kustības - mirkšķināšana, acu kustība uz augšu un leju, pa labi pa kreisi utt.

Ja tiek traucēta limfas evakuācija, tad  parādās tūska, bet, kad palēninās venozo asiņu atteces ātrums, parādās tumšie loki zem acīm. Tumšo loku krāsa veidojas no tā, ka ādas audos nokļūst karboksihemoglobīna pigments, tas iekrāso tos zilganā un dzeltenīgā tonī. Vispār tumšie loki zem ācīm nav tendēti pāriet paši par sevi, ja tiem nepieķerties klāt. Sākt kā vienmēr vajag no iemeslu noskaidrošanas.

1. Tūska un tumšie loki parasti ir visvairāk pamanāmi no rītiem - tas ir neizbēgamu, dabisku procesu sekas: miega laikā mēs nemirkšķinām acis, sejas dinamika ir ļoti zema, muskuļi nesaraujas, nestrādā asins kustība un limfas attece ir palēnināta. Īpaši izteikta tūska uz acīm veidojas tiem, kuri mīl pirms gulēt iešanas padzerties ko siltu un  nomierinošu. Par alkoholu jau sen visiem ir zināms, ka tas aiztur ūdeni un uzkrāj to audos. Lūk arī rezultāts pietūkušām acīm pēc ballītes vai pat no nevainīgas vīna glāzes pie vakariņām.

2. Šo nepatīkamo tumšo loku un tūskas iemesls ir vecums. Kā jau visi muskuļi, arī acs gredzenmuskulis ar gadiem pamazām atrofējas, kļūst vājāks. Un tā spējas pilnvērtīgi strādāt un sarauties mazinās. Bez tā saistaudi, kuri vijās cauri arī zemādas taukaudu slānim acu zonā, pavājinās, kļūst vītušāki. Zaudējot spēku, saistaudi nesatur zemādas tauku audus un tā pamazām gravitācijas ietekmē  viss noslīd uz leju, kas arī papildus traucē venozās un limfas atteces procesā. Bet šis iemesls arī tiek apstrīdēts, jo vēl maisiņi zem acīm veidojas dēļ tā, ka atsevišķiem cilvēkiem ir tendence pieaugt periorbitālām škiedrām, kuru pieaugošo apjomu nespēj noturēt acs saistaudi un rezultātā arī spiežas uz āru.

3. No saslimšanām, kuras provocē ap acīm tumšos lokus, pirmā vietā ir aizcietējumi. Tieši tie noved pie kopējas organisma intoksikācijas, asins sastāvā iekļūstot biliverdīna un bilirubinna pigmentiem. Šie pigmenti dažādu aknu un citu slimību gadījumā pāriet asinīs un iekrāso gan pašu ādu, gan zonu ap acīm dzeltenīgu, smagā formā dzeltenzaļu. Citi populāri tūskas provokatori ir traucējumi sirds un nieru darbībā.

Ja vēlaties šos  visus trūkumus novērst, tad rezultāta efektivitāte būs saistīta ar pareizu diagnozi.  Ja esiet pārliecināta ka ar nierēm, sirdi un gremošanas traktu Jums viss ir kārtībā, tad viss ir vēl cerīgāk un var sākt risināt problēmu. Visiedarbīgākā šajā gadījumā būs acu speciālā masāža vai sejas fitnesa vingrojumi acīm. Protams, varat likt cerības uz acu krēmiem, bet neesiet naivi.

Mazliet anatomijas  lielākai izpratnei:

Acs ābols atdalīts ir no orbītas ar taukaudu slānīti, kurš pilda amortizatora funkciju un saucas periorbitālā škiedra. No acu plakstiņu ādas to atdala saistaudu membrāna - orbitālās starpsienas, kuras notur taukaudus  acs dobuma iekšpusē.

Vēl nesen uzskatīja kā maisiņi zem ācīm parādās, kad saistaudu membrāna zaudē savu elastību, izstaipās, izstumjas uz āru, jo nevar turēt taukaudus iekšpusē, veidojot sava veida trūci. Tāpēc, veicot plastiskās operācijas acu apakšējo plaktiņu zonā, lai novērstu "maisiņus ", ķirurgi galvenokārt nostiprināja un šuva orbītas membrānu.

Tomēr 2008. gada vasarā zinātnieki pierādīja, ka maisiņu veidošanos zem acīm nosaka acu periorbitālo škiedru pieaugums. Šāds pieaugums pārspēj acs saistaudu membrānas elastību un nostiepumu, taukaudi izspiež to uz āru ārpus orbītas robežām. Bet pats taukaudu apjoms var palielināties dēļ tūskas  vai tā paša izaugšanas.

Maisiņi zem acīm radušies tūskas rezultātā parasti ir vairāk pamanāmi pamostoties no rīta un mazinās, vai pavisam pazūd tuvāk vakaram, kad zem gravitācijas ietekmes asinscirkulācijas stimulēšanas rezultātā šķidrums no ķermeņa augšējās daļas attek uz leju. Ja Jums nav laika gaidīt dienas otro pusi, lai izskatītos labi, tad nepieciešamas uzlabot spēcīgi asinriti acu zonā un to visātrāk var panākt pareizi un mērķtiecīgi izkustinot un iedarbinot acu muskuļus.

Diemžēl maisiņi zem acīm, kuri ir saistīti ar taukaudu slānīša apjoma palielināšanos, ir pastāvīgi un neatkarīgi no diennakts jebkura laika. Šādos gadījumos tiešām ir vērts painteresēties par labākajiem plastiskajiem ķirurgiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!