Foto: PantherMedia/Scanpix

Katrai no mums ir viena vai vairākas iemīļotu smaržu pudelītes, taču ne visas no mums zina, ka tās satur ķīmijas, kas var postoši ietekmēt mūsu hormonu darbību. Tas nenozīmē, ka būtu jāpārstāj lietot smaržas - portāls mindbodygreen.com rekomendē, ka būtu vērtīgi zināt, ko smidzinām uz sava ķermeņa un atrast saudzīgākus un veselībai drošus aromātus.

Sintētiskās smaržās ir atrodami pfalāti

Pfalāti ir kairinošas vielas, kas uz smaržu etiķetēm parasti nav norādītas un spēj izraisīt nopietnas veselības problēmas. Smaržu sastāvdaļas uzskata par komercnoslēpumu, tāpēc parfīmu ražotāji tajās zem termina "aromāts" var noslēpt var noslēpt simtiem kaitīgu ķīmiju.

Hormonu darbību traucējošas vielas

Pfalāti ietekmē hormonus, atdarinot vai bloķējot mūsu ķermeņa dabīgos hormonus, kas noved pie ķermeņa dabīgo funkciju traucējumiem. Mūsu ķermenis katru dienu nelielos daudzumos ražo hormonus, tāpēc pat nelielas izmaiņas to līmenī var radīt krūts vēzi, neauglību, diabētu, vielmaiņas problēmas, iedzimtus defektus, aptaukošanos un vēl vairāk. Nesen veiktā pētījumā tika pierādīts, ka flatāti arī palielina priekšlaicīgu dzemdību risku.

Ietekme uz apkārtējiem

Ik dienu mēs esam ieskauti savu un apkārtējo cilvēku smaržu mākonī. Vīriešiem paaugstināts pfalātu līmenis organismā var novest pie neauglības vai samazināta spermatozoīdu skaita, savukārt bērniem tie var izraisīt astmu, aptaukošanos, uzvedības problēmas, kā arī dzimumorgānu maiņu zēniem un priekšlaicīgu pubertātes sasniegšanu meitenēm.

Kā sevi pasargāt

Protams, visefektīvākais veids, kā sevi pasargāt no pfalātu iedarbības ir nelietot smaržas vai to darīt minimālā daudzumā, tomēr tas noteikti nav vienīgais veids.

Piemēram, kā alternatīvu var izmantot dabīgās smaržas, kas veidotas no ēteriskajām eļļām, dabīgām sastāvdaļām un nesatur sintētiskos aromātus vai citas ķīmiskas vielas.

Lasi etiķetes un izvēlies lietot produktus, kuru sastāvā ir dabīgās eļļas, augi vai arī ir speciāli minēts, ka tie nesatur pfalātus. Ik reizi, kad uz etiķetes redzi, ka smaržas satur "aromātus", ir ļoti iespējams, ka tajās ir izmantotas arī kairinošas vielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!