Foto: Shutterstock

Kurš gan nezina zelta vērto teicienu ''mazāk ir vairāk''? Tik tiešām, šie vārdi ir kā radīti interjera iekārtošanai – vieniem to izdodas veiksmīgāk piekopt, citiem pie tā vēl krietni jāpiestrādā, taču šādas un tādas idejas, kuras būtu vērts ievērot, apkopojis iedvesmojošais portāls Houzz.com.

Nebūt nav tik viegli ikdienā atcerēties šos vārdus, it īpaši tad, ja ir tik daudz skaistumlietiņu interjeram, kuras tā vien gribas ieviest arī pašu mājokļos. Šādos brīžos ieteicams atcerēties, ka ar vienkāršiem risinājumiem nekad netiks pieļautas kļūdas, un nevajadzētu piesātināt istabu ar dažādām mantām, lai arī cik skaistas tās būtu. Ja vēlies mākslas darbu telpā, izvēlies vienu visā telpā, nevis pa vienam pie katras sienas. Turklāt sienu ''nokrāmēšana'' ar pārlieku daudz mākslas darbiem vai bildēm var radīt arī nekārtīgāku iespaidu.

Minimālisma sinonīms varētu būt miers, jo tieši šādas asociācijas rodas, vērojot šāda stila piekoptu interjeru. To der atcerēties vienmēr, jo mierīga noskaņa nudien netiks panākta ar raibiem noformējumiem un dažādām krāsu gammām. Neizvēlies vairāk par trim krāsām, ievēro to saderību un saskaņotību interjerā.

Teicienu ''mazāk ir vairāk'' noteikti vajadzētu atcerēties biežāk tieši vannasistabas kārtības uzturēšanā ikdienā, lai visi plaukti nebūtu nokrāmēti ar kosmētiku, šampūniem, dvieļiem un citām telpā nepieciešamām lietām. Protams, tas viss ir nepieciešams, un tam jāuzglabājas tieši šeit, taču noteikti var atrast vietas, kur tas viss nav acu skatieniem tik uzkrītošs.

Radošums ir vienkāršībā – tā patiesi ir taisnība. Pēdējos gados novērtēti ir interjeri, kurus apskatot, pirmais iespaids pat ir šķietami vienkāršs, taču dažkārt tieši šādu gala rezultātu ir pat grūtāk panākt. Tīras krāsas, dabīgi materiāli un tekstūras, saskaņotība un brīva telpa – tas viss jāņem vērā, lai iegūtu interjeru minimālisma stilā.

Minimālisma tendences nenozīmē tikai baltas krāsas ieviešanu, tās var būt arī piesātinātākas un izteiktākas krāsas, taču jāatrod tas īstais zelta vidusceļš, kā šo krāsu pasniegt telpā. Šādu toņu izvēle pievērsīs vairāk uzmanību, tāpēc jādomā par iekārtojumu un apgaismojumu. Tumšākām krāsām vienmēr nepieciešami mājīgi elementi, piemēram, ne tik spilgts apgaismojums, gaisīgas tekstūras un noskaņas radīšana, ko sajust ar visām maņām.

Attiecīgā stila piekopšanā uzmanībā jāvērš tam, lai tiktu rūpīgi izvērtētas tās mēbeles, kas patiesi tiek izmantotas ikdienā. Nav nepieciešamība telpu aizņemt ar krēsliem vai plauktiem, kas netiek izmantoti, tāpēc telpā vienmēr jāatrodas tikai tam, kam arī piemīt lietderīgs izmantojums.

Viens no minimālisma atslēgas vārdiem ir telpas brīvība, kas noteikti jāizpauž interjerā. Ja tas ir ēdamgalds, tad tā virsmu nevajadzētu nokrāmēt ar daudz priekšmetiem vai pie tā novietot pārlieku daudz krēslus.

Kas attiecas uz krāsu izvēli, tad šajā stilā valda tāds apzīmējums, kā vienas krāsas interjers. Tātad izvēlēties vienu vienīgo krāsu noteikti nav tas nepareizākais variants, gluži pretēji – ar to tiks panākts vēlamais efekts. Tā kā tekstūras interjerā ir dažādas, tad krāsa uz katras no tām izskatīsies atšķirīgi.

Ja nu tomēr vienas krāsas izmantojums nešķiet tā piemērotākā izvēle, arī kontrastu izmantošana var būt veiksmīgs risinājums, tikai šādā gadījumā katrai kontrastu krāsai jābūt perfekti vienā tonī, neskatoties uz to, ka vienviet tā dominē dīvānā, bet citur paklājā.

Minimālisma iezīmes lieliski izcels dažādi dabas materiāli, tāpēc no to izmantošanas nudien nevajadzētu vairīties. Koks, akmens, betons, lins, kokvilna, vilna - tas viss noteikti piestāvēs šim stilam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!