Foto: Shutterstock

Apdzīvotā telpā ar mēbelēm, aksesuāriem un dažādām ierīcēm nereti rodas secinājums, ka mājoklis izskatās mazāks un viss, kas nepieciešams omulīgumam, ir plašuma sajūta. Varētu domāt, ka plašumu var iegūt, vien nojaucot kādu sienu, tomēr ir arī daži viltīgi paņēmieni, ko iesaka dizaineri portālā Houzz.com.

Ļoti veiksmīgs paņēmiens, kā telpu padarīt plašāku, ir griestu krāsa. Tiem noteikti vajadzētu būt baltiem, no tā telpa iegūs vislielāko plašumu, bet tikpat svarīgi ir tos arī izgaismot. Ja apgaismojums būs vērsts tikai uz leju, tad griesti būs tumši un telpa izskatīsies mazāka. Izmanto galda lampas, stāvlampas un sienas lampas, kas gaismu vērš arī uz augšu.

Lielu lomu plašuma sajūtai mājoklī spēlē mēbeļu izvietojums, it īpaši tad, ja griesti ir vairākos līmeņos un izmantoti dekoratīvi paneļi. Sēdēšanas zonai vienmēr vajadzētu būt tur, kur ir zemāki griesti, bet skatienam jābūt vērstam uz brīvāko un plašāko zonu. Ja sienas daļa, kur izkārtoti mākslas darbi, ir tumša, tad šī zona noteikti jāizgaismo, pretējā gadījumā telpa vizuāli sašaurināsies.

Efektīvs veids, kā novērst uzmanību no zemajiem griestiem un radīt plašāku sajūtu mājoklī, ir izmantojot mēbeles tumšākās un izteiktākās krāsās. Ja sienas un pārējais telpas fons ir gaišs un neitrāls, tad mēbeles pavisam droši var izvēlēties izteiksmīgākas. To pašu var attiecināt uz paklāju, krēslu, mazu kafijas galdiņu un visu pārējo, kas atrodas pēc iespējas tuvāk grīdai. Ja acu skatiens tiek pievērsts tumšākajām un spilgtākajām detaļām, gaišā daļa vizuāli paplašinās.

Vizuālu plašumu telpā noteikti var panākt ar zemām mēbelēm, kas neaizsniedzas līdz pašiem griestiem. Jo zemākas un ne tik masīvas mēbeles, jo labāk. Centies visus krāsainos un spilgtos akcentus izkārtot pēc iespējas tuvāk grīdai, tad telpa izskatīsies plašāka. Kā piemēru var ņemt šo interjeru, kur telpā ar zemajiem griestiem veiksmīgi izvēlēti dīvāna aksesuāri, kas pievērš uzmanību.

Šis ir interesants piemērs, jo ne vienmēr sijas ir jānosedz pilnībā – tās var atstāt arī redzamas. Izgaismojot sijas, telpa izskatīsies plašāka un šāds risinājums būs oriģināls, ja vien būs veiksmīgi noformēts.

Ir pieņēmums, ka sijas tikai vizuāli samazina telpu, taču ar pareizu apgaismojumu var panākt pretēju efektu, un telpa plašuma sajūtu nezaudēs.

Kā zināms, kontrasti telpā spēj darīt brīnumus, tāpēc arī siju izveidē var izmantot ne tikai balto krāsu. Lauku mājā vai mansarda tipa dzīvoklī labi izskatīsies arī koka sijas, kas vizuāli attālinās griestus no grīdas, tāpēc telpa izskatīsies plašāka.

Teiciens ''mazāk ir vairāk'', noteikti attiecināms arī uz plašuma sajūtas iegūšanu telpā. Jo mazāk telpa tiks aizņemta ar liekām mantām, jo plašāka izskatīsies. Piemēram, pat vismazākā guļamistaba izskatīsies lielāka, ja tur atradīsies tikai gulta un daudzajiem plauktiem, skapjiem un kumodēm piemēros citu telpu.

Telpā ar slīpajiem griestiem noteikti izmanto apgaismojumu, kas vērš gaismu ne tikai uz leju, bet arī augšu, tādā veidā, paplašinot telpu, nevis samazinot to.

Vērts atcerēties arī par aksesuāru pielietojumu un to, cik ļoti istabā var mainīties kopskats, ja izmantoti svītraini spilveni, vertikāli zīmējumi uz sienām, aizkari ar rakstu un citi viltīgi paņēmieni, kas rada dzīvību telpā.

Vērts pievērst uzmanību arī tam, ka spilgti, pārāk raibi un piesātinātu krāsu aizkari, it īpaši, ja tie sniedzas no griestiem līdz grīdai, aizņems daudz telpas, tāpēc izvēlies gaisīgu audumu un krāsas, kas nepārņem telpu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!