Foto: Shutterstock
Vasara tuvojas straujiem soļiem, un arī mēs pašas aizvien biežāk izvēlamies savā saspringtajā dienas grafikā atrast laiku kādai aerobikas nodarbībai vai dodamies nelielā skrējienā. Jaunā sporta jaciņa un rozā kedas mūs iedvesmo pavingrot ilgāk – lai jau tauta redz, cik skaisti esam sapucējušās! Taču jāatceras, ka ir būtiski, lai sporta apģērbs ne tikai izskatītos labi, bet arī pildītu savas funkcijas.

Nav noslēpums, ka šad un tad mēs gan izvēlamies ietaupīt uz to, kas slēpjas zem mūsu jaunā sporta tērpa. Taču tieši sporta veļa patiesībā ir vissvarīgākā, jo pilda atbalsta un aizsargfunkciju mūsu intīmākajām zonām intensīvas slodzes laikā. Lūk, fizioterapeites Līgas Līdumnieces ieteikumi, ko ņemt vērā, izvēloties veļu intensīvai sportošanai!

Sportojot veļa ir jānomaina!

Tāpat kā, ejot peldēties, tiek vilkts peldkostīms, vai, ejot gulēt, netiek vilktas džinsa bikses, arī sportošana prasa savu maiņas veļas komplektu. Pēc sportošanas sporta tērpu nomainām, dušā ieskrienam, zeķes pārvelkam, bet ja nenomainām savu apakšveļu, tad zūd vēlamais higiēnas efekts. Baktērijām, kas mīl siltu un mitru vidi, sporta apakšveļa ir potenciāli lieliska vieta, kur uzdarboties un rīkot dažādu infekciju festivālus.

Sporta apakšveļa pēc katras sportošanas reizes ir vismaz jāizskalo, bet labākajā gadījumā jāizmazgā!

Pie intensīvas svīšanas no mūsu ķermeņa izdalās daudz vielmaiņas gala produktu, kurus no ādas veiksmīgi nomazgājam ar ūdeni, un arī mūsu veļa, kas visu sportošanas laiku ir bijusi mums mugurā, ir pelnījusi vannošanos vai vismaz ašu dušu.

Foto: Shutterstock

Komforts pret estētiku!

Izvēloties veļu sportošanai, priekšroka tomēr būtu dodama komfortam, nevis veļas izskatam. Mūsu intīmākās vietas ir pelnījušas atrasties komfortablā vidē, kamēr mēs pildām visnotaļ neērtās jogas asanas vai skrienam jau desmito kilometru.

Ja iespējams, jāizvēlas apakšveļa bez liekām vīlēm, kruzuļiem un citām atribūtikām jau pieminētās berzes dēļ. Pat, ja mežģīņu maliņa liek justies seksīgi, pēc desmit kilometriem un trīs noberztiem jēlumiem seksapīls būs pazudis.

Pareizs materiāls

Lai cik ļoti pēdējā laikā priekšroka visur netiktu dota dabiskajam, izvēloties sporta apakašveļu, tai būt jābūt sintētiskai. Sportojot liekākais ienaidnieks ir berze, un tā rodas no mitruma un tā neabsorbēšanas. Šajā situācijā kokvilna ir neveiksmīga izvēle, jo ātri uzsūc mitrumu, samirkst, sakrokojas, un sākas berzes process pret mūsu ādu. Apģērba materiālam būtu jābūt elpojošam un ar labu termoregulāciju, kas ļauj mitrumam iztvaikot.

Piegriezums

Apakšveļas vēlamākais piegriezums intensīvai sportošanai nav viennozīmīgi atbildams jautājums, bet būtiski izvēlēties tādu, kurā jūtamies ērti.

String biksītes varētu nebūt labākā izvēle jau pieminētās berzes dēļ, jo tās kustās un var radīt noberzumus, un nekomfortablas izjūtas.

Izvēloties sporta krūšturi, svarīgi būtu, lai tas stingri pieguļ mūsu mugurai un spēj balstīt krūtis. Aiz muguras lences vajadzētu spēt aizbāzt divus pirkstus, bet ne vairāk! Svarīgi, lai, ilgtermiņā kustoties, tas neizstaipītos un turpinātu sava balsta funkciju.

Plecu lencēm būtu jābūt pēc iespējas platākām, lai tās varētu sniegt lielāku atbalstu mūsu mugurai. Nav taču vērts svīst un strādāt pie skaistās presītes, ja pēc tam krūtis būs nošļukušas un mugurā – kupris!

Foto: Shutterstock

Sportošana īpašajās dienās

Sportot mūsu īpašajās dienās, ja vien sāpju dēļ neesam sarāvušās čokurā, var un pat vajag! Svarīgi gan ir nodrošināties, lai esam pasargātas no nepatīkamiem pārsteigumiem, tāpēc ieteicams izvēlēties tumšu apģērbu, un jau pieminētās berzes dēļ priekšroku dot tamponiem, nevis higiēnas paketēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!