Svētki ir jāsvin! Domājams, par to nemaz nav runu, taču kas gan būtu svētki bez pienācīgi klāta galda? Jāsaka, ka ar svētku galda klāšanas tradīcijām mēs, latvieši, patiesi varam lepoties, taču bez tā, ka protam bagātīgi pagatavot un celt galdā gardu maltīti, protam to arī skaisti pasniegt. Tāpēc šoreiz rubrikā ''Ražots Latvijā'' atrādu atradumus, kas liekami galdā gan svētkos, gan ikdienā.

Smalkā punktualitāte

Pumpiņas pēdējos gados pārliecinoši iekarojušas modi dažādās jomās, sākot ar apģērbu, beidzot ar interjeru. Ideja par zelta pumpiņu krūzītēm jau izklausās skaisti, taču izpildījumā ideja savaldzina un iesēžas atmiņā uz ilgiem laikiem.

Porcelāns apvienojumā ar smalkām, apzeltītām pumpiņām katru trauka izmantošanas reizi pārvērš par svētkiem. Šķiet, tēja vai kafija no šādas krūzītes garšo labāk nekā jebkurā restorānā, un pasniegts ēdiens šāda stila traukā izskatās vēl apetītlīgāk. Simpātisko pieeju smalko detaļu apvienojumā radījusi māksliniece Jūlija Podziņa, kas ar šiem traukiem mudina cilvēkus skaistas lietas izmantot biežāk un katru dienu baudīt kā svētkus, bet skaisto roku darbu iemūžinājis ''Artdine''. Jāsaka, ka šo graciozo trauku izgatavošana no mākslinieces prasa ļoti rūpīgu darbu – katra krūzīte tiek dedzināta krāsnī trīs reizes 1250 grādu temperatūrā, bet smalkās pumpiņas ir ar roku zīmētas. Trauki ar pievienoto vērtību!

Burkas pārvērtības

Foto: Publicitātes foto

Kad šķiet, ka viss jau ir izdomāts un ar neko jaunu vairs nepārsteigt, pēkšņi ar pavisam svaigu skatu uz šķietami ierastām lietām nāk Ingus Gustavsons. Un vēl vairāk, radot kaut ko jaunu, kaut kam vecam rodot jaunu pielietojumu. Šajā gadījumā tās ir stikla burkas, kas pārvērstas par dizaina traukiem, kalpojot par ziedu vāzi, augļu trauku, salātu bļodu vai kārumu glabātuvi. Nezinātājs nemaz nepateiks, ka askētiskā dizaina trauks kādreiz bijusi necila stikla burka, kurā marinēti gurķi vai glabāti skābēti kāposti. Kas interesanti, trauku idejas autors izmanto vismaz 20 gadus vecas burkas, tāpēc katrs trauks ir unikāls un ar savu vēsturi.

Foto: Publicitātes foto

Griezuma vieta burkām ir slīpēta ar akmens virpu, bet pats trauks mākslinieciski noliets ar porcelāna krāsu, piešķirot tam jaunas dimensijas un mūsdienīgāku izpildījumu. Raibo dzīvi piedzīvojusī burka labi izskatās gan uz bagātīgi klāta svētku galda, gan ikdienā uz palodzes, kafijas galdiņa vai plaukta, kalpojot kā aksesuārs vai praktisks trauks.

Dēlis ar vēstījumu

Foto: Publicitātes foto

It kā netrūkst Latvijā meistaru, kas prastu izveidot kvalitatīvus un gaumīgus koka dēlīšus, tomēr tāpat parādās kāds, kas šo visiem nepieciešamo virtuves elementu ceļ saulītē jaunā izpildījumā. Tā kā šis praktiskais palīgs virtuves darbos vajadzīgs katram pavarda saimniekam, ''Brūklene Deco'' piedāvā iespēju iegūt unikālu ozolkoka dēlīti ar īpašu gravējumu. Tas var būt vēlējums, skaists citāts vai vienkārši kāds iecienīts motīvs. Piemēram, izgrebts Lielvārdes jostas motīvs ne vien labi izskatās, bet arī iederēsies svētku galda klājumā, servējot uz dēļa kādas uzkodas, kūciņas vai maizes klaipu.

Foto: Publicitātes foto

Interesantie gravējumi koka dēlītim piešķir unikalitāti un šādu elementu nemaz negribas slēpt plauktos vai atvilktnēs, tieši pretēji, tam jāatrod virtuvē goda vieta, lai skaistais izpildījums priecē acis katru dienu.

Dzīvespriecīgs izpildījums bērniem

Foto: Publicitātes foto

Pieaugušajiem netrūkst piedāvājuma trauku izvēlē, taču bērni gan nez kāpēc nedaudz tiek atstāti novārtā. Jebkuram taču ir svarīgi, lai trauki, kuros pasniegtu ēdieni, ir tīkami, arī bērniem apetīte noteikti ir lielāka, ja priekšā noliktais šķīvītis vai bļodiņa uzrunā ar savu dizainu. Dzīvespriecīgu, bērniem tīkamu un gaumīgu dizainu radījuši ''Mjau'' trauku veidotāji ar visdažādākajiem šķīvjiem, bļodām un krūzītēm bērnu priekam.

Foto: Publicitātes foto

Draiskas lapsas, helikopteri, piemīlīgi kaķi, rotaļīgi putni un pamācošas frāzes, piemēram, ''Paldies'' vārds, kas paslēpies zem servētā ēdiena, pamācoši un reizē acīm tīkami priecē katra bērna ēdienreizi. Jauki, ka kāds padomājis arī par skaistu dizainu bērnu maltītēm svētkos un ikdienā.

Omulīgam sveču apgaismojumam

Foto: Publicitātes foto

Svētku laikā galda klājumā neiztrūkstošas ir sveces, taču gada drūmajā sezonā arī ikdienā labprāt noskaņu padarām mājīgāku ar svecēm. Tad nu šādām reizēm noderēs ''Laureta Candles'' radītās sveču laternas. Šī ideja aizkustinājusi ar to, ka laterna paliks vienmēr, taču svecīti iekšpusē var mainīt. Tā kā sveces izdeg ātrāk nekā gribētos, šāds izpildījums ļaus ilgi priecāties par noformējumu, turklāt laterna no malas izskatās kā liela svece, kas nekad neizdeg.

Foto: Publicitātes foto

Dizaini šīm laternām ir visdažādākie, sākot ar gleznotām pļavas puķēm, beidzot ar latvju zīmju motīviem un skaistiem zīmējumiem. Vērtīgs ieguldījums sveču gaismas cienītājiem! Un pat tad, kad svece nedegs, laterna būs ganda dekoratīva tāpat stāvam kādā plauktiņā.

Citādāks māls

Foto: Publicitātes foto

Māla trauki allaž bijuši latviešiem ļoti tuvi, tāpēc joprojām netrūkst mākslinieku, kas no šī materiāla radītu arvien jaunas interpretācijas. Māksliniece Inga Pole rada māla traukus ar latvju zīmju nospiedumiem, latviskiem zīmējumiem un dažādiem musturiem, kas pārvērš par mākslas darbu pat vienkāršāko māla krūzīti. Šie mākslinieces radītie trauki atkal un atkal pierāda, ka māls noteikti ir neizsmeļams materiāls un no tā var radīt visdažādākos traukus visām gaumēm.

Foto: Publicitātes foto

Askētiski, grezni, koši, neuzkrītoši vai raibi lai vai kāds būs rezultāts, māls atgādinās par patiesām vērtībām. Katra mājās noteikti jābūt kādam skaistam māla traukam, varbūt tas būtu kāds Ingas Poles radītais?

Sveces ar noturīgu smaržu

Foto: Publicitātes foto

Nevarētu teikt, ka mēs varētu sūdzēties par sveču trūkumu. Tomēr atrast kvalitatīvas, tiešām smaržīgas (arī tām degot) un gaumīgas sveces nebūt nav viegli. Taču patiess prieks redzēt, ka plašajā piedāvājumā joprojām figurē mūsu zemē ražotās ''Dobeles sveces'', kas var lepoties ne vien ar bagātīgu klāstu, bet patiesi labu kvalitāti.

Foto: Publicitātes foto

Esmu iecienījusi vaniļas sveces, bet atrast tādas, kas smaržo, arī izņemtas no iepakojuma un ilgāk par stundu, sameklēt grūti. Šī ražotāja sveces nekad nav likušas vilties. Ražotājs piedāvā visdažādāko krāsu, formu un tipa sveces, sākot no peldošajām, beidzot ar figūrsvecēm.

Novērtēsim vietējos meistardabus un rotāsim māju ar Latvijā radītiem traukiem, dekoriem, prakstiskiem rīkiem un skaistumlietām!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!