Foto: DELFI
No 2018. gada 28. aprīļa Modes muzejā (Grēcinieku ielā 24) varēs apskatīt muzeja jauno izstādi "Zelta divdesmitie", kas veltīta žilbinošajiem 20. gadiem – laika posmam, kas aprakstīts romānā "Lielais Getsbijs". "Viņa" komandai tika dota ekskluzīva iespēja ielūkoties, kas tajā būs apskatāms, vēl pirms muzeja durvis vērtas arī apmeklētājiem.

Divdesmitie gadi – tā ir 20. gadsimta jaunība, kas dzirkstīja un reibināja kā šampanietis. Tieši tolaik tā pa īstam kļuva skaidrs, kāds izskatīsies jaunais gadsimts. Džezmeņi, dejotājas, brīvdomīgās "flapper" meitenes, kinozvaigznes, literāti, mākslinieki – viņi visi bija jauniegūtās brīvības sajūtas apburti un savaldzināti. Šī laikmeta stila ikona un slavenība – amerikāņu rakstnieks Frānsiss Skots Ficdžeralds – savā romānā "Lielais Getsbijs" meistarīgi un ironiski atainojis vētrainās desmitgades dzīvesveidu: "Man patīk lielas viesības. Tajās viss notiek intīmi. Mazās viesībās nekad nevar justies netraucēts."

Nepiesātināmā vēlme baudīt dzīvi, izklaidēties un žilbinoši ģērbties lielā mērā bija saistīta ar milzīgajām pārmaiņām un šoku, ko izraisīja Pirmais pasaules karš. Kamēr Eiropa dziedēja kara cirstās brūces, Amerika iznāca priekšplānā kā pasaules lielvara – debesskrāpju, milzu naudas, patēriņa un hedonistiska dzīvesveida valsts, kurā tic uzņēmīgu cilvēku neizsmeļamajām iespējām. Bagātie amerikāņi nodrošināja darbu Parīzes juvelieriem un augstās modes tērpu meistariem, par spīti "sausajam likumam", patērēja kokteiļus, viskiju un šampanieti nepieklājīgā daudzumā un dejoja caurām naktīm. Ticība gaišajai nākotnei un tehnikas progresam, aizvien straujākais dzīves temps, debesskrāpju būvniecība, avangarda māksla – tas viss, džeza mūzikai un automobiļu taurēm skanot, ielauzās lielpilsētu ikdienā… Un apveltīja sievietes ar tādu brīvību, kādas viņām nekad vēl nebija bijis. Zīmīgi, ka tieši 1920. gadā sievietes ASV ieguva vēlēšanu tiesības.

Modē un mākslā šo spožo laika posmu jeb "zelta divdesmitos" atainoja elegantais, kaut arī salīdzinoši īslaicīgais Art Deco stils – viena no skaistākajām lappusēm 20. gadsimta dizaina vēsturē.

Raksturīgākais 20. gadu siluets bija taisns, ar pazeminātu jostasvietu; desmitgades pirmās puses tērpi vēl bija visai konservatīva garuma, taču 20. gadu otrajā pusē svārki strauji kļuva īsāki, reizumis pat atsedzot ceļgalus. Beidzot uzmanības centrā nokļuva kājas, tālab īpaši uzplauka apavu dizains. Tas piedāvāja galvu reibinošu krāsu, formu, materiālu un rotājumu dažādību, tostarp ar mākslīgajiem akmentiņiem rotātus papēžus, kas atgādina izsmalcinātus mākslas darbus. Čarlstons un citas populāras džeza laikmeta dejas izvirzīja nopietnas prasības arī apavu izturībai un funkcionalitātei: kurpēm bija ne vien brīnišķīgi jāizskatās, bet arī labi jāturas kājās. Šī iemesla dēļ apavu konstrukcija nereti bija visai sarežģīta – tipiska 20. gadu apavu iezīme ir dažāda veida siksniņas.

Unikālie eksponāti, kas būs apskatāmi izstādē, iekļauti kaislīga apavu kolekcionāra, izstāžu rīkošanas lietpratēja Nazima Mustafajeva kolekcijā, kura ar šo izstādi piedzīvo savu pirmizrādi Eiropā. Izstādes apmeklētājiem būs iespēja apskatīt brīnišķīgus tērpus un apavus, kas tikuši izstādīti Ermitāžā. Kopumā kolekcijā ir tūkstošiem pāru apavu, ar tiem saistītie aksesuāri, kā arī brīnumskaisti tērpi – īsti šūšanas un izšūšanas meistardarbi. Aleksandrs Vasiļjevs, pats būdams kaislīgs kolekcionārs, ne reizi vien aicinājis Nazimu Mustafajevu piedalīties savās izstādēs.

Nazims Mustafajevs atklāj, ka viņa sirdij īpaši tuva tieši 20. gadu mode: "Arī kolekcionārs ir tikai cilvēks, kuram ir savas iecienītākās krāsas, laikposmi, dizains. Mana vājība ir 20. gadi – ārišķīgas, žilbinošas bagātības periods gan apavos, gan tērpos, tāpēc man vienmēr grūti no kaut kā atteikties – te skaists salikums, tur – ne mazāk skaists. Mani ļoti interesē 20. gadu stils, pērlītēm bagātīgi izšūtās kleitas un elegantie apavi."

Nazims Mustafajevs uzsver: "Kolekcionēšana sagādā prieku ne jau tikai tālab, ka iegūstat savā īpašumā jaunus un jaunus priekšmetus, kas saistīti ar jūsu interešu loku. Neizsakāmu gandarījumu sagādā, pirmām kārtām, iespēja aizvien uzzināt ko jaunu…"

Izstāde Modes muzejā būs apskatāma sešus mēnešus, līdz 2018. gada oktobra beigām. Eksponātus no Nazima Mustafajeva unikālās kolekcijas papildinās video un audiomateriāli, fotogrāfijas, plakāti. Izstādes laikā notiks arī lekcijas, kas ļaus uzzināt vairāk par 20. gadiem: par šīs desmitgades modi, dizainu, dzīvesveidu un personībām. Tiks saglabāta arī iepriekšējo izstāžu tradīcija – apmeklētājiem būs iespēja piemērīt izstādes stilistikai atbilstošus tērpus.

Vairāk informācijas šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!