Ja cilvēkiem ir spiedošas sāpes galvā, visbiežāk cilvēki domā, ka tās ir asinsvadu spazmas, taču tas ir mīts. Traucējumi, kurus cilvēks izjūt kā asinsvadu spazmas, patiesībā ir traucējumi mugurkaula kakla daļā ar sprandas un skalpa muskuļu saspringumu. Otrs mīts – cilvēki galvassāpes uztver kā ļaundabīgus procesus vai asinsvadu slimības.

Gan viens, gan otrs iemesls izraisa galvassāpes ļoti reti. Biežāki iemesli ir vai nu mugurkaula saslimšanas sprandas vai kakla daļā, kad kairinātas nervu saknītes vai visdažādākie iemesli, kas iespaido nervu regulāciju. Tie var būt arī nepareiza cilvēka dzīves režīma dēļ - par daudz strādā, neatpūšas, darbā daudz stresa, liela psihoemocionāla slodze - tādēļ rodas saspringuma jeb tenzijas tipa galvassāpes. Izmainās smadzeņu aktivitāte, kas var sākties dažādu iemeslu dēļ, bet to var provocēt arī nepareizs dzīves režīms.

Cik lielā mērā galvassāpēm jāpievērš nopietna vērība? Galvassāpju iemesli var būt visdažādākie. Ja cilvēkam galva sāp jau sen, teiksim, regulāri pirms laika maiņām, pēc stresa, paaugstinātas temperatūras vai stīvas muguras gadījumā, tad cilvēks jau apmēram zina, no kā šīs galvassāpes rodas, un nav steigšus jāskrien pie ārsta. Taču jebkurā gadījumā galvassāpes nebūtu jāatstāj bez ievērības, jo tās ir simptoms, nevis normāla parādība.

Ir daudz tādu saslimšanu kā migrēna vai kūlīšu veida saslimšanas, kuras ir ģenētiski noteiktas. Šīs divu veida galvassāpes ir grūti ārstējamas, bet nav tā, ka tās nevarētu mazināt. Tās var mazināt, lai atvieglotu cilvēkam dzīvi.

Ārsts ļoti bieži cilvēku nevar pilnībā izārstēt, bet atvieglināt no galvassāpēm var.

Kā attiekties pret pašārstēšanos? Es pret to attiecos demokrātiski. Ja cilvēkam galvassāpes ir un viņš zina, no kā tās rodas, piemēram, cilvēks vakarā iedzēris par daudz alkohola un viņam nākošajā dienā sāp galva, viņš zina, kāda tablete palīdzēs. Tāpat arī, ja cilvēkam paaugstinās temperatūra, jādzer paraceptamols, aspirīns, lai galvassāpes pārietu.

Ja sāpes ir hroniskas vai biežas, es tomēr ieteiktu aiziet pie ārsta, lai noskaidrotu iemeslu, kāpēc sāp galva.

Kas attiecas uz situācijām, kad sāpes ir pirmo reizi, es neieteiktu dzert zāles, bet gan vērsties pie ārsta, jo sāpes ir simptoms, ka organismā kaut kas nav kā vajag. Otrkārt, lietojot kādas zāles bieži, notiek organisma pierašana pie tām.

Kā attiekties pret reklāmu televīzijā? Šeit esmu pārāk kritiska. Uzskatu, ka nevajag televīzijā reklamēt zāles, jo, piemēram, dzirdot, ka vīriešiem jāiedzer attiecīgais preparāts un tad nebūs jāskrien pa nakti urinēt, es būdama ārste, palieku nikna. Tas taču ir simptoms, ar kuru jātiek skaidrībā un jāiet pie ārsta, nevis jādzer zāles, ko rāda reklāmās. Arī galvassāpes ir signāls. Piemēram, rādīt sievieti, kura ir aizmirsusi maku, atslēgas, bet ibumetīns viņai ir visu laiku rokā, manuprāt, ir neētiski. Kāpēc sievietei visu laiku jābūt rokā ibumetīnam? Vai tas nozīmē, ka viņai visu laiku kaut kas sāp? Bet tad taču viņai jāvēršas pie ārsta!

Ja galvassāpes sākas pēkšņi, asi, tad sevišķi jāuzmanās. Ja tās ir ar vemšanu, sliktu dūšu, temperatūru, apziņas vai samaņas traucējumiem - tie ir signāli ļoti nopietniem procesiem. Tie var būt dažādi iekaisuma procesi smadzeņu apvalkos. Visbiežāk durošas sāpes sprandā ir saistītas ar nervu saknīšu kairinājumu starp skriemeļiem kakla daļā. Tās ir nepatīkamas kā jebkurš radikulīts. Taču nespeciālists pats nespēj atšķirt, kāda viņam ir vaina, - tad jāvēršas pie ārsta, lai to noteiktu.

Hronisku sāpju gadījumā, ja cilvēks pārbaudījis savu veselību pie ārsta un zina, ka viņam nav nervu sistēmas bojājumu vai procesu, var izmantot arī tautas līdzekļus, sākot ar kāpostlapu, ko var piesiet pie galvas. Migrēnas lēkmju gadījumos vislabāk ir pielikt ciešu apsēju pie galvas vai aplikt aukstu slapju dvieli ap galvu. Dažkārt, bet ne vienmēr, palīdz Vjetnamas balzams („Zvaigznīte"), ko ierīvē deniņos vai sprandas daļā. Bieži pielietojama ir arī homeopātija, bet diemžēl homeopātijas līdzekļi pret galvassāpēm ir mazefektīvi. Spazmu noņemšanu muskulatūrā veicina magnijs, bet uzlabot nervu regulāciju palīdz B grupas vitamīni.

Cilvēkam ir jāpārskata savs dzīves režīms, vairāk jāatpūšas, jāvingro, jāuzturas svaigā gaisā. Katrs pacients, kas nāk pie ārsta, nevis grib kaut ko mainīt savā dzīvē, bet dabūt tableti, kas visu atrisina! Tas nav pareizi. Brīnumlīdzekļu nav!

Cilvēki ir iecienījuši adatu terapiju. Tāpat kā homeopātija, arī adatu terapija dod mazu efektu.

Elektriskās procedūras pat pasliktina galvas problēmas. Nesaku, ka tās nav lietderīgas, bet varbūt elektriskās procedūras jāpielieto periodos, kad nav galvassāpju. Muguras sāpes spondilozes gadījumā var ārstēt dažādi - ar manuālo terapiju, masāžu, fizioprocedūrām un medikamentiem. Bet, lai sasniegtu ilgstošu efektu, ir pareizi un regulāri jāvingro.

Mans ieteikums - esiet optimisti un atcerieties, ka galvassāpes ir reti saistītas ar procesiem, kas ir ļauni, bet jācenšas kaut ko izmainīt savā dzīves ritumā, lai noņemtu trauksmi un muskuļu spazmas. Taču vispirms jādodas uz veselības pārbaudi pie ārsta, lai pārliecinātos par savu veselības stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!