Foto: F64

Jautājums: Sveiki! Mani moka problēma, kas saistīta ar urinēšanu, tā ir ieilgusi jau vairākus mēnešus. Dzimumdzīvi dzīvoju pusotru gadu. Ir bijuši divi partneri, ar pirmo viss bija bez problēmām, ar tagadējo pirmo pusgadu arī, bet vasarā uzradās dažādas problēmas. Iesākumā domāju, ka esmu apsaldējusies, biju pie ģimenes ārsta, izrakstīja zāles urīnceļu iekaisumam. Dzēru visu noteikto laiku, iedzēru arī tēju ik pa laiciņam, beidzu dzert zāles, bet viss īsti nebija pārgājis.

It kā esmu samērā zinoša par ginekoloģiskiem jautājumiem, cik vien pati esmu varējusi uzzināt. Gadījies tā, ka pie Ginekologa esmu bijusi tikai 1 reizi, tad, kad man sākās šīs problēmas. Likās, ka ir piena sēne, vai pēc simptomiem līdzīgs iekaisums. Es pieļauju, ka tas varēja būt no skūšanās iekaisumiem un piesārņotā ūdens vasarā. Izrakstīja vaginālās svecītes un iekaisums pārgāja. Ginekoloģe atstāja ļoti nepatīkamu iespaidu, runāja tikai krieviski, izteica dažādus pārmetumus, kāpēc nezinu visu savu mēnešreižu grafiku no galvas. Muļķīgi, bet tas man ir sarakstīts ekselī, un īsti 'iekalt' man nav vēlēšanās. Zinu, ka ir kārtīgi jāzina savs mēnešreižu grafiks, bet ja jau esmu pirmo reizi, varēja izturēties nedaudz saprotošāk. Ginekologs savā ziņā biedēja un biedē vēl šobrīd. Tā kā mana mamma nav tāda, ar kuru varu pārrunāt šos sieviešu jautājumus, un ar ginekoloģi arī nebija ne mazākās iespējas, es vēršos šeit.

Pēc vasaras atkal bija neizturams sāpju uzplaiksnījums, gāju pie ārsta, veicu analīzes, bet urīns bija pilnīgi normāls. Zāles līdz ar to izrakstīt nevar. Vienīgais, kas, manuprāt, varētu būt, ir 'medusmēneša' cistīts. Bet ja ir tā, tad tas ir pavisam nelāgi. Kopš šiem visiem maniem pārdzīvojumiem, šo mēnešu laikā mēs ar draugu cenšamies vienmēr izmantot smērvielas, + tagad biežākais sekss ir reizi nedēļā. Ja man ir slikti, parasti kādu laiku nogaidām, līdz paliek labāk, bet īsti labi nav vēl līdz šim brīdim. Sliktākais ir tas, ka citas zāles nelīdz, bet antibiotikas man neizraksta.

Man šķiet, ka tas nav normāli, ka pēc katras mīlēšanās reizes, man ir smeldzīga sajūta urinējot, citreiz tā uzrodas pati, periodā kad ar seksu pat nenodarbojos. Cenšos ievērot visus 'drošības pasākumus'. Nesaldēju muguru, ģērbjos silti, aizeju uz tualeti pirms/pēc mīlēšanās, vienmēr pirms mīlēšanās ieejam dušā, cenšos lietot tikai kokvilnas apakšveļu. Es nezinu ko lai dara!

Mani tas viss jau ir nomocījis, vairs nevaram izbaudīt seksu, draugs visu laiku uztraucas par mani, un es piedomāju pie katra sīkuma. Viss ir kārtīgi jāpārdomā, pirms kaut ko uzsāk. Tā taču nevar būt, ka man vienkārši nav iespējams normāls sekss?!

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205): 

Atbilde: Mēģinot saprast, kādas medicīniska rakstura problēmas varētu būt iemesls Jūsu sūdzībām un ņemot vērā to, ko esat jau pārbaudījusi, pirmais, kas nāk prātā - izslēgt kādu STS. Kombinācija - urinācijas traucējumi un diskomforts dzimumdzīves laikā ir samērā klasiska vairāku STS simptomātika.

Diemžēl ne parastās ginekoloģiskās analīzes, nedz arī urīna analīzes šos mikroorganismus neuzrāda. Ir jāveic speciālas analīzes. To var izdarīt gan pie ginekologa, gan arī iestādēs, kas specializējas tieši STS diagnostikā un ārstēšana kā ĀSTSKC A.Briāna ielā 2 vai STĀSC Pērnavas ielā 70. Ja STS analīzes ir negatīvas, tad jāturpina padziļināta izmeklēšana gan urīnceļiem, gan ginekoloģijas jomā.

Kas attiecas uz pirmo neveiksmīgo pieredzi ar ginekologu, tad ir ļoti skumji, ka tā vēl aizvien notiek arī mūsdienās. Taču, lai kāda nebūtu jūsu pirmā pieredze, savs ginekologs ir jāatrod katrai sievietei. Tādeļ pirms iet pie nākamā speciālista, varbūt vajag aprunāties ar draudzenēm, kursabiedrenēm, darba kolēģēm vai kādām citām sieviešu kārtas uzticamības personām - domāju, ka kādu labu ārstu tev noteikti varēs ieteikt.

Vēl var meklēt atsauksmes arī internetā, taču šeit vienmēr jāņem vērā, ka tas, kas der vienam, neder citam, bet komentētājus tu nepazīsti un viņu viedokli par dzīvi un ārstiem nevari izdiskutēt, tikai pasīvi izlasīt.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!