Foto: Shutterstock

Jautājums: Labdien! Man ir 15 gadi. Pērnā gada pavasarī es saskāros ar ēšanas traucējumiem. Sākumā gribēju atteikties no lielās kāres pēc saldumiem, bet aizgāju azartā. Sākuma tikai vingroju 30 min dienā, vēlāk jau 1 stundu un vairāk dienā. Taču jau pēc pirmajām dienām man pazuda mēnešreizes. Tas man sākās pag. gada martā. Domāju, ka tās atjaunosies, taču nekā.

Augustā ģimene mani sāka vest pie ārstiem, es uzēdu 5 kg (kritiskais brīdis: pie auguma 1.62 m svars bija 43 kg, uzēdu svaru līdz 48 kg, bet, sākoties skolai, svars atkal nokritās, jo es tomēr nespēju tikt vaļā no anoreksijas).

Tagad sveru 46-47 kg. Vienreiz biju pie ginekologa, teica, ka it kā nekas nopietns neesot, izrakstīja E vitamīnu, kuru ēdu jau gandrīz 3 nedēļas. Teica, ka tas jāēd 3 mēnešus, bet mēnešreižu kā nav vēl, tā nav. Ko man darīt, lai savestu kartībā savu prātu, iegūtu apaļīgākus gurnus nevis vēderu un atgūtu mēnešreizes? Es tiešam esmu izmisumā. Varbūt varat ieteikt kādu ginekologi bez maksas? Loti gaidīšu atbildi! Izmisusī.

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205): 

Atbilde: Aprakstītā situācija ir patiesi nopietna, pat dramatiska. Labi, ka Jūs par to runājat un kaut mazliet apzinaties, ka situācija ir jārisina, pie tam iespējami ātri un radikāli. Diemžēl mēnešreižu atgūšana anoreksijas gadījumā ir visas garās simptomu un iemeslu ķēdītes pats pēdējais posms, tādēļ pirms doties pie ginekologa, jums pēc būtības ir jārisina citi daudz svarīgāki jautājumi.

Pirmais un svarīgākais ir kvalitatīvs psiholoģiskais atbalsts, lai gan jūs, gan jūsu ģimene, īpaši vecāki izprastu slimības būtību, iemeslus un ceļus, kā no tās atbrīvoties, tādēļ jāsāk ir ar labu psihoterapeitu vai pat psihiatru.

Pareizas un nesasteigtas svara atgūšanas konsultācijas Jums varētu sniegt dietologs, bet lai kvalitatīvi sakārtotu vielmaiņu un beigu beigās arī atgūtu normālas mēnešreizes, vislabāk būtu konsultēties ar kādu endokrinologu. Šajā situācijā ir smagi cietis viss organisms un visas tā sistēmas, tādēļ nepietiek ar koncentrēšanos tikai uz mēnešreizēm vien.

Kamēr soli pa solim risinat visus šos jautājumus, jūs noteikti varat papildus uzturam lietot vitamīnus, īpaši A un E, kas ir svarīgi dzimumhormonu sintēzes procesā, arī dažādus mikroelementus, īpaši selēnu, cinku, dzelzi. Tikai atcerieties, ka ar visām šīm vielām nedrīkst aizrauties - vislabāk tos lietot kursu veidā - 2-3 mēnešus dzer, un tad uztaisa pauzi.

Savukārt nepieciešamās analīzes vai kādus papildizmeklējumus pēc speciālistu rekomendācijām jums nozīmēt var arī ģimenes ārsts. Galvenais - esi gatava sadarboties, jo jebkurš speciālists noteikti gribēs palīdzēt, lai izvestu Tevi laukā no anoreksijas purva.

Ar cieņu - dr.Daiga Baranovska

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!