Foto: Publicitātes foto
Gada saulaināko sezonu, pavasara un vasaras, iestāšanās aktualizē jautājumu, kādas estētiskās lāzerprocedūras ir veicamas un vai tās vispār ir vēlamas.  Kā zināms, intensīva un ilgstoša saules UV staru iedarbība uz ādu, ja tā ir tikusi traumēta, piemēram, ar ķirurģisku iejaukšanos, apdegumiem, pīlingiem, lāzerprocedūrām un citām manipulācijām, ādā var izraisīt atbildes aizsargreakciju ar pastiprinātas pigmentācijas veidošanos attiecīgā ādas zonā. Tāpat atrašanās intensīvā saulē neatkarīgi no procedūrām, bez atbilstošiem saules aizsarglīdzekļiem ļoti būtiski paātrina ādas priekšlaicīgu novecošanos un ādas ļaundabīgu audzēju attīstību.

Estētiskās ādas lāzerprocedūras ādas atjaunošanai ir ļoti pieprasītas manipulācijas visā pasaulē, jo īpaši Āzijas un Amerikas reģionos, kur UV starojuma intensitāte ir augsta visu gadu. Līdz ar to lāzerprocedūru sezonalitāte pašlaik pasaulē ir krasi samazinājusies vairāku iemeslu dēļ: pateicoties jaunākās paaudzes lāzeru saudzējošai iedarbībai uz ādu; specializētu saules aizsargkrēmu attīstībai, kas tieši domāti lāzeriedarbībai pakļautas ādas aizsardzībai, un intensīvai cilvēku migrācijai visu gadu  pa dažādām klimatiskajām joslām. Šo lāzerprocedūru augstā pieprasījuma tendenci diktē galvenokārt paši cilvēki, jo vēlas maksimāli samazināt bioloģiskā novecošanās procesa izraisītās redzamās pēdas uz ādas.

Pirmkārt,  jāatbild uz jautājumu, vai es varu sauļoties un izskatīties aizvien jauna un svaiga? Atbilde ir - nē! Tie cilvēki, kuri vēlas veselu ādu,  noteikti nedrīkst uzturēties saulē bez saules aizsarglīdzekļiem neatkarīgi no tā, vai vēl tikai plāno veikt lāzerprocedūras, vai arī tās jau ir veikuši. Saulainā sezonā  būtībā visas lāzerprocedūras uz aizsarglīdzekļu fona var veikt tie cilvēki, kuriem nav pigmentācijas problēmu. Lāzerprocedūras var veikt arī atsevišķu nelielu defektu novēršanai, kurus īslaicīgi nepieciešams "piesegt" ar saules aizsarglīdzekļiem. Tomēr tad gan jāizvēlas saules aizsarglīdzekļi, kam aizsargfaktors nav mazāks par SPF 50.

Drošības noteikumi, veicot lāzerprocedūras

Lauma Valeine, skaistuma klīnikas 4. DDIMENSIJA dermatoloģe (Jeruzalemes, Рига, tel: 67016721; 26655577, www.dimensija.lv)

  • Ultravioletais starojums. Pirms jebkuras lāzerprocedūras āda nedrīkst būt sauļota ne dabīgā saulē, ne solārijā. Tas ir viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem! Uzsākot lāzerprocedūras, vēlams, lai lāzeram pakļaujamā ādas zona būtu dabiskā krāsā. Iesauļota vai dabiski tumša āda arī var veidot virspusējas kreveles pēc lāzerterapijas seansa, ādā esošajam dabīgajam pigmentam - melanīnam - reaģējot ar lāzerenerģiju. Tāpat, ja āda bijusi sauļota, var parādīties nevēlami tumšāki (hiperpigmentēti) vai gaišāki (hipopigmentēti) laukumiņi, kas saglabājas vairākus mēnešus. Šī iemesla dēļ cilvēkiem ar tumšu ādu (II-IV fototips) lāzerprocedūras jāizvēlas īpaši uzmanīgi, lietojot modernākās aparatūras, kas ļauj katram pielāgot individuālu programmu! (Tāpēc svarīgi, lai šo procedūru veiktu ārsts un atbilstošajā medicīnas vai skaistumkopšanas iestādē būtu pietiekami liels lāzeru klāsts, lai katram pacientam varētu izvēlēties atbilstošāko! Skaistuma klīnikā "4. Dimensija" to ir 9!) Tāds ierobežojums attiecas arī uz laiku pēc lāzerprocedūru veikšanas. No tiešas saules staru iedarbības jāizvairās arī 4 nedēļas pirms procedūras. Procedūru veicot vasaras laikā, jālieto augstvērtīgi saules aizsargkrēmi ar maksimālu aizsardzību SPF 50+, piemēram, Photoderm SPOT, kas ir pārbaudīts produkts pēc ārstnieciskām dermatoloģiskām procedūrām.
  • Gadījumos, kad ir pastiprināta organisma reakcija uz lāzera staru, var novērot ādas apdegumu, nereti arī rētu veidošanos. Lai no šādām nevēlamām blaknēm maksimāli izvairītos, ieteicams veikt proves procedūru, apstrādājot nelielu ādas laukumu. Izteiktāka ādas reakcija var parādīties procedūras laikā, tūlīt pēc procedūras vai arī pēc pāris dienām.
  • Fotosensibilizatori. Jāatceras, ka lāzera darbību un attiecīgi ādas reakciju var pastiprināt arī dažādas uz ādas nokļuvušas vai iekšķīgi lietotas vielas - augi, to sulas, kosmētiskie līdzekļi, ķīmiskas vielas, kā arī medikamenti.

No kosmētiskajiem līdzekļiem visbiežāk šādas reakcijas izraisa,  piemēram, spirtu saturošie tualetes ūdeņi, smaržas, dezodoranti.

No augiem - pelašķi, krizantēmas, selerijas, laims un to sula.

No medikamentiem - Fastum gēls, antibakteriālie līdzekļi (tetraciklīni, penicilīns, hlorheksidīns), pretiekaisuma līdzekļi, diurētiskie līdzekļi u.c.

Pirms lāzerepilācijas matus nedrīkst vaksēt, epilēt ar epilatoru. Tos drīkst tikai skūt, un to vēlams izdarīt 2-3 dienas pirms lāzerprocedūras. Optimālais ataugušā mata garums ir 1-2 mm. Ja mats ir garāks, tad procedūra būs sāpīgāka; tā nebūs maksimāli efektīva, jo daļa lāzerenerģijas, kam jānonāk līdz mata saknei, izkliedēsies mata stiebrā; mata stiebrs tiek "piecepts" pie ādas, radot nelielu, bet tomēr virspusēju apdegumu.

Procedūras laikā jāaizsargā acis ar īpašām brillēm, jo lāzera gaismas stars var būt bīstams acīm. Daudzu lāzerprocedūru laikā gan sāpju mazināšanai, gan audu atdzesēšanai lieto ledu vai aukstu gaisu, tādējādi  samazinot virspusējo apdegumu risku. Taču ir lāzerprocedūras, kuras veicot,  jālieto anestēzijas krēms vai injekcijas. Atsevišķām lāzerprocedūrām ir nepieciešama arī intravenoza anestēzija. Tomēr lielāko daļu lāzerprocedūru  veic bez anestēzijas.

Pēc lāzerprocedūrām 3-7 dienas nav ieteicams apmeklēt pirti, baseinu, iet karstā vannā. Dušā mazgāties parasti var jau tajā pašā vai nākamajā dienā pēc procedūras. Veicot lāzerprocedūru asinsvadiem, pāris dienas ieteicams atturēties no alkohola, kam piemīt asinsvadus paplašinoša darbība un kas var pasliktināt vai mazināt terapijas efektu. Svarīgi atcerēties, ka lāzerprocedūra tāpat kā saule var provocēt herpes vīrusa infekcijas uzliesmojumu, simptomiem parādoties procedūras dienā vai dažas dienas pēc tās. Veicot apjomīgu lāzerprocedūru, piemēram, visai sejai, ārsts profilakses nolūkos var izrakstīt pretvīrusa zāles. Ja veikta atjaunojoša procedūra vai rētas apstrāde ar lāzeru, procedūras vieta jāatvēsina, lietojot ledus maisus. Pēc jebkuras lāzerprocedūras ādai ir nepieciešama īpaša aprūpe, - āda  jāepitelizē un jālieto atjaunošanos veicinoši krēmi, piemēram, BIODERMA Cicabio . Tas veicina ne tikai dzīšanas procesu visās tā fāzēs, bet arī remdē sāpes.

Svarīgi arī izvēlēties maigus un hipoalerģiskus ādas attīrošos līdzekļus. Noderīgi ir, piemēram, micelārie attīrošie ūdeņi - BIODERMA Sensibio H2O. Tas pilnīgi notīra ādu, atsvaidzina, nomierina un mitrina. Turklāt pēc tā lietošanas nav nepieciešams ne noskalot ādu, ne papildus lietot pieniņu vai losjonu. Ādas nomierināšanai pēc dermatoloģiskām procedūrām ir ieteicams BIODERMA Sensibio Dermatoloģiskais ūdens aerosola veidā. Tas nekavējoties atsvaidzina, nomierina, remdē karstuma sajūtu un atjauno ādas komfortu. Pateicoties līdzsvarotam minerālvielu un mikroelementu sastāvam, Sensibio Dermatoloģisko ūdeni var lietot tik bieži, cik vajag.

Īpašais piedāvājums 4. DIMENSIJĀ skatīties šeit:

http://www.dimensija.lv/lv/sirds/atlaides-new

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!