Foto: AFP/Scanpix
Nav obligāti ikreiz skriet uz aptieku pēc imunitāti spēcinošiem līdzekļiem, ko reklamē televīzijā. Tie daudz sola, bet ne vienmēr solītais piepildās. Organisma spēju paaugstināšanai rudenī ir arī citi, daudz dabiskāki līdzekļi. Portāls ”Delfi” piedāvā dažus no tiem.

1. Piežmiedz stresu


Foto: PantherMedia/Scanpix

Kaut arī stress var būt pozitīvs un kalpot kā sava veida treniņš un sagatavotājs dažādiem pārbaudījumiem, ilgstošs un pastāvīgs stress nodara organismam pamatīgu kaitējumu. Mēs visi esam stresā, bet ir jācenšas lietas mainīt. Mediķi - zinātnieki apgalvo, ka stress padara imūnsistēmu vājāku, un organisms zaudē spēju stāties pretī slimībām. Kaut arī sacīt ir viegli, grūtāk ir ar padomu realizāciju. Mediķi iesaka iemācīties atslābināties un iespēju robežās nodarboties ar to, kas nes prieku un gandarījumu. Tādējādi nervu sistēma saņems pozitīvus impulsus un organisms būs spēcīgāks.

2. Uz gultas pusi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Labs sekss ne tikai lieliski atbrīvo, atslābina un sagādā lērumu patīkamu emociju, tas arī paaugstina imunitāti. Pētījumi rāda, ka regulāra seksuālā dzīve (turklāt, vēlams ar vienu un to pašu partneri) ir labas veselības ķīla. Pētījumi rāda - pusmūža un gados vecākiem cilvēkiem, kuriem ir aktīva seksuālā dzīve, vispārējās veselības stāvoklis ir daudz labāks nekā tiem, kuru dzimumdzīve ir blāvāka.

3. Smiekli un prieki

Foto: PantherMedia/Scanpix

Izspiest no sevis smaidu īsteni drūmā rudens dienā, dažkārt tas var būt izaicinājums! Izrādās, ka pētnieki ir atraduši saikni arī starp organisma funkcionēšanu un smieklu daudzumu. Pavisam vienkārši - kādā pētījumā tika secināts, vislielākie smējēji multfilmas skatīšanās laikā uzrādīja paaugstinātu imūno funkciju līmeni.

4. Pastiep - pietupies

Foto: PantherMedia/Scanpix

Cik var runāt par aktīvu dzīvesveidu?! Bet tagad, rudenī, tiešām ir laiks šim jautājumam pievērsties. Regulāras fiziskas aktivitātes lieliski trenē sirdi un vispārējo ķermeņa izturību, kā arī paaugstina ķermeņa aizsardzības spējas un imunitāti. Vajadzētu saņemties un katru dienu veltīt vismaz 15 minūtes fiziskai slodzei. Ideālā variantā - tam jābūt stundu garam treniņam trīs reizes nedēļā.

5. Mazie 'mīļuki'


Foto: Mavrix/Scanpix

Ne jau velti, piemēram, suns laika gaitā saņēmis apzīmējumu "cilvēka labākais draugs". Suņi, tāpat kā citi mājas mīluļi, dāvā cilvēkam kopā būšanas prieku. Dzīvnieki neļauj mums sēdēt uz vietas, liek mums kustēties un tādā veidā uzlabo mūsu veselību. Pētījumi apliecina, ka mājdzīvnieku turētājiem ir lielākas izredzes normalizēt asinsspiedienu un holesterīna līmeni. Uzlabojas sirds veselība un asinsvadu stāvoklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!