Foto: Publicitātes foto
Vai zinājāt, ka lielāko daļu draudu sievietes veselībai iespējams laikus noteikt un novērst? Veselības portāls ”Mayoclinic.com”, balstoties, galvenokārt, uz ASV Slimību kontroles un novēršanas centra datiem, atklājis nopietnākos no veselības riskiem.

Portāls "Delfi" piedāvā iepazīties ar septiņām visizplatītākajām veselības problēmām un iespējām tās novērst, lai nodrošinātu ilgāku un veselīgāku dzīvi. Lai gan daļa ieteikumu to novēršanai ir visiem zināmi, piemēram, veselīgas diētas ievērošana un smēķēšanas atmešana, tie norādīti, uzsverot katra faktora ietekmi uz konkrēto slimību.

Veselības apdraudējumi:

Sirds slimības


Foto: stock.xchng

Pretēji dažādiem stereotipiem sirds slimības nebūt nav izplatītas tikai vīriešu vidū, bet ir arī galvenais sieviešu veselības drauds. Līdz ar to ieteicams par savas sirds veselību laikus parūpēties, izvēloties ikdienu pavadīt veselīgāk:

  • Nesmēķējiet! Ja smēķējat vai lietojat jebkādus citus tabakas izstrādājumus, jautājiet savam ārstam padomu, kā no šī nelāgā ieraduma atradināties. Tāpat nozīmīgi ir izvairīties no pasīvās smēķēšanas, īpaši, ja smēķē jūsu ģimenes locekļi, kolēģi un draugi.
  • Ēdiet veselīgi. Izvēlieties vairāk ēst augļus, dārzeņus, pilngraudu un citus šķiedrvielām bagātos produktus, kā arī proteīna bagātus ēdienus, piemēram, zivis.
  • Ņemiet vērā hroniskās problēmas. Ja jums ir augsts holesterīna līmenis vai asinsspiediens, ievērojiet sava ārsta norādījumus. Ja jums ir diabēts, sekojiet līdzi cukura līmenim.
  • Ikdienas nodarbēs iekļaujiet fiziskās aktivitātes. Izvēlieties, kas jums patīk no fiziskām aktivitātēm. Varat sākt no rītiem skriet, bet tik pat labi pavadīt brīvdienas uz velosipēda vai svaru zālē.
  • Sekojiet līdzi svaram. Katrs papildus kilograms palielina sirds slimību risku.
  • Ierobežojiet alkohola patēriņu. Ja izvēlaties lietot alkoholu, apzinieties savas robežas un ievērojiet tās. Pārāk liels alkohola daudzums asinīs var paaugstināt asinsspiediena līmeni.
  • Izvairieties no uztraukumiem. Ja regulāri esat stresā, no tā cieš arī jūsu ikdienas ieradumi. Atrodiet veidu kā no spriedzes izvairīties vai arī samazināt tās ietekmi, atrodot laiku nomierinošām nodarbēm.

Vēzis


Foto: PantherMedia/Scanpix

Dažādi vēža veidi sieviešu vidū ir ļoti izplatīti, turklāt saslimšanai ir tendence pieaugt. Tostarp īpaši izplatītas ir krūšu, plaušu, ādas un taisnās zarnas vēža formas. Lai samazinātu saslimšanas iespēju ar šo slimību, uzmanību pievērsiet šiem ieteikumiem:

  • Nesmēķējiet! Smēķēšana vai jebkādu citu tabakas produktu lietošana palielina iespēju saslimt ar vēzi. Tāpat arī šajā gadījumā ļoti nozīmīgi ir izvairīties no pasīvās smēķēšanas.
  • Sekojiet līdzi svaram. Zaudējiet lieko svaru un uzmaniet, lai tāds nerodas no jauna. Tas palīdzēs samazināt vairāku vēža veidu iespējamību.
  • Palieliniet fiziskās aktivitātes. Aktīvas kustības ne tikai palīdzēs uzturēt normālu svaru, bet arī pašas par sevi samazina atsevišķu vēzu riskus.
  • Ēdiet daudz augļus un dārzeņus. Lai gan veselīgas un svaigas diētas ievērošana nespēj garantēt pilnīgu aizsardzību no vēža, tā var samazināt slimības risku.
  • Sargājieties no saules. Esot ārpus telpām, vasarā uzmanieties no pārlieku daudz saules stariem. Vislabākā aizsardzība ir piesegšanās un sauļošanās krēma lietošana. Tāpat nedrīkst aizrauties ar solārija apmeklējumiem.
  • Ierobežojiet alkohola patēriņu. Ja izvēlaties lietot alkoholu, patērējiet to normas robežās. Vairāku vēža tipu iespējamību, tajā skaitā, krūšu, plaušu, nieru un aknu vēžu iespējamību palielina izdzertā alkohola daudzums un regulāras lietošanas ilgums.
  • Uztveriet agru vēža noteikšanu nopietni.
  • Pēc mazuļa piedzimšanas, ja iespējams, izvēlieties barošanu ar krūti. Tas samazina krūšu vēža risku.

Insults


Foto: Scanpix

Nav iespējams ietekmēt vairākus insulta riska faktorus, piemēram, iedzimtību un vecumu. Tajā pat laikā ir iespējams ietekmēt citus insulta veicinošos apstākļus.

  • Ņemiet vērā hroniskās problēmas. Ja jums ir augsts holesterīna līmenis vai augsts asinsspiediens, ievērojiet sava daktera norādījumus. Ja jums ir diabēts, uzmaniet savu cukura līmeni.
  • Nesmēķējiet! Ja smēķējat vai lietojat jebkādus citus tabakas produktus, jautājiet savam ārstam padomu, kā šo ieradumu atmest.
  • Izvēlieties veselīgus ikdienas paradumus. Ēdiet veselīgi, īpaši ikdienas diētā izvairoties no trekniem un ar holesterīnu bagātiem ēdieniem. Ieviesiet ikdienā vairāk fiziskās aktivitātes un centieties izvairīties no liekajiem kilogramiem.
  • Ierobežojiet alkohola patēriņu. Ja izvēlaties lietot alkoholu, patērējiet to normas robežās, turklāt sievietēm nevajadzētu atļauties lietot vairāk kā vienu dzērienu dienā.

Hroniskas elpceļu problēmas


Foto: AFP/Scanpix

Hroniskas plaušu slimības kā bronhīts un emfizēma ir vienas no sieviešu izplatītākajām veselības problēmām. Lai aizsargātu elpceļus, ieteicams sekot līdzi šiem ieteikumiem:

  • Nesmēķējiet. Ja smēķējat vai lietojat jebkādus citus tabakas produktus, jautājiet savam ārstam padomu, kā no šo kaitīgo ieradumu atmest. Izvairieties no pasīvās smēķēšanas.
  • Izvairieties no gaisa piesārņojuma. Cik vien iespējams izvairieties no ķīmisku vielu izgarojumiem un dažāda veida izplūdes gāzēm.
  • Laicīgi novērsiet elpceļu infekcijas. Bieži mazgājiet rokas un vakcinējieties pret gripu. Tāpat painteresējieties pie sava ārsta, vai jums nepieciešama vakcīna arī pret plaušu karsoni.

Alcheimera slimība


Foto: Reuters/Scanpix

Lai gan nepastāv noteikti veidi, kā paredzēt un laicīgi novērst Alcheimera slimību, tomēr pastāv vairāki tradicionāli ārstu ieteikumi, kas var palīdzēt:

  • Ņemiet vērā hroniskās problēmas. Tādas pazīmes kā augsts holesterīna līmenis, augsts asinsspiediens, sirds slimības un pārdzīvoti insulta gadījumi norāda uz paaugstinātu Alcheimera slimības risku.
  • Nesmēķējiet. Dažādi pētījumi norāda, ka starp smēķētājiem ir lielāks risks saslimt ar Alcheimera slimību.
  • Ikdienā iekļaujiet fiziskās aktivitātes. Katra papildus kustība skaitās.
  • Uzturiet sociāli un garīgi veselīgu dzīvesveidu. Esiet sociāli aktīva. Satiecieties, runājieties, apmeklējiet publiskus pasākumus, apgūstiet ko jaunu.

Ceļu satiksmes negadījumi


Foto: DELFI

Transportlīdzekļu avārijas ir viens no galvenajiem fatālu negadījumu iemesliem. Līdz ar to papildus vērība jāpiešķir drošai braukšanai.

Tostarp jāņem vērā ceļu satiksmes noteikumi, piemēram, jāievēro ātruma ierobežojumi un jāpiesprādzējas. Tāpat nekad nedrīkst braukt dzērumā vai ja jūtams liels nogurums, kā arī braukt ar šoferi kas ir dzēris vai miegains.


2. tipa diabēts


Foto: Scanpix

Otrā tipa diabēta gadījumā ir traucēta insulīna izdalīšanās un darbība. Pretēji biežāk sastopamajam cukura diabētam, kad ir insulīna deficīts, šajā gadījumā pastāv disbalanss starp nepieciešamību pēc palielināta insulīna daudzuma no vienas puses un organisma šūnu spējām to pietiekami aktīvi izmantot no otras puses.

Neuzmanīga dzīvesveida gadījumā iespējams nodarīt vēl lielāku kaitējumu savai veselībai, palielinot sirds, acu, nervu un citu slimību iespējamību. Lai no šā diabēta tipa iegūšanas izvairītos, vēlams ēst veselīgi, uzmanīt savu svaru, kā arī regulāri laiku paredzēt fiziskām aktivitātēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!