Foto: PantherMedia/Scanpix
Straujiem soļiem tuvojas Ziemassvētki, kad biežāk apciemojam radiniekus vai dodamies uz saviesīgiem pasākumiem, kur parasti nākas sēsties pie bagātīgi klātiem galdiem. Svētkiem noslēdzoties, daudziem jāpalaiž vaļīgāk josta, jo klāt nākuši lieki svara kilogrami. Ko nu darīt? "BENU aptieku" farmaceite Dzintra Cimiņa stāsta, ka aptiekā ir pieejami preparāti, kas palīdzēs organismam aktivizēt vielmaiņu un kavēt svara pieaugumu svētku laikā, kā arī atbrīvoties no liekā svara, ja tāds būs uzkrājies.

Preparāti tauku šķelšanai un svara samazināšanai

Farmaceite Dzintra Cimiņa skaidro, ka cīņai ar lieko svaru ir pieejami trīs kategoriju līdzekļi - recepšu medikamenti, uztura bagātinātāji un tējas. Medikamenti svara zaudēšanai iegādājami, tikai uzrādot ārsta recepti, savukārt uztura bagātinātājiem un tējām recepte nav nepieciešama. Ja svara pieaugums radies īsā laika posmā, kā tas var notikt, piemēram, svētku laikā, šāda veida preparāti papildus fiziskajām aktivitātēm var kalpot kā labs palīglīdzeklis, lai atbrīvotos no liekajiem kilogramiem.

Svara zaudēšanai paredzēti uztura bagātinātāji, piemēram, "Apple Cider 600", "Safrin", "Chill Burn", "Kilo Trim", "Bio Drain" un "Bio Fiber". Šo preparātu pamatā ir dažādas aktīvās vielas. Tajos galvenokārt tiek kombinētas šķiedrvielas un vielas, kas taukus dedzina un pārvērš enerģijā - garnīcijs, safrāns, guarāna, vīnogu kauliņu ekstrakts, bromelaīns, zaļās tējas ekstrakts. Populāri ir arī preparāti ar ābolu sidru, ananāsu un greipfrūtu ekstraktu. Savukārt konjugētās linolskābes, kas palīdz uzturēt līdzsvaru starp ķermeņa skeleta muskulatūru un taukaudiem, atrodamas preparātā "Bio Cla Booster".

Ir iespēja izvēlēties arī īpašus preparātus dienai un naktij. Piemēram, Latvijā ražotā "Silvanol Silvaslim" dienai paredzēto kapsulu sastāvā ir greipfrūta ekstrakts, bromelaīns, L-karnitīns, Q-10 un guarāns, kas šķeļ taukus, C vitamīns, kas dod organismam papildu enerģiju. Turpretī nakts kapsulas īpaši pielāgotas tam, lai naktī, kad cilvēka vielmaiņa darbojas palēnināti, preparāts aktīvāk piedalītos tauku šķelšanā.

Lai gan šiem preparātiem nav nepieciešama ārsta recepte, tos lietot nav atļauts bērniem līdz 18 gadu vecumam. Neskatoties uz to, ka speciālisti svara samazināšanai paredzētos preparātus iesaka lietot tikai cilvēkiem, kam ir liekais svars (ķermeņa masas indekss ir virs 30kg uz 1m²), tie būs noderīgi arī gadījumos, ja cilvēkam ir mazkustīgs dzīvesveids un ikdienā nav iespējamas fiziskas aktivitātes, vai pēcsvētku laikā, kad pēc svinībām īsā laikā uzkrājušies lieki kilogrami. Tomēr farmaceite uzsver, ka šāda veida preparāti jāuztver tikai kā palīglīdzeklis svara samazināšanai, jo bez veselīga uztura un fiziskām aktivitātēm liekos kilogramus zaudēt tik ātri neizdosies. Tāpēc ir gan jādomā par veselīgu un sabalansētu ikdienas uzturu, gan ikdienā jāizbrīvē laiks fiziskām aktivitātēm, kā arī jādzer daudz ūdens (30ml uz 1kg svara), jo nereti šķietams izsalkums var patiesībā izrādīties slāpes. Svara zaudēšanai ļoti kaitē alkohola lietošana un kafijas dzeršana. Tāpat jāņem vērā arī tas, ka cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu preparātu iedarbība var būt vājāka.

Farmaceite rekomendē, uzsākot preparāta lietošanu, iepazīties ar lietošanas kursa ilgumu un pie tā arī pieturēties. Preparātus lietojot ilgāk, nekā norādīts instrukcijā, organisms pierod pie tā, ka pašam nav intensīvi jāveic tauku šķelšana, un kļūst kūtrs. Pārtraucot preparāta lietošanu pēc pārāk ilgstoša kursa, var pat ne tikai atkal pieaugt liekais svars, bet arī rasties gremošanas traucējumi. Jāņem vērā, ka, lietojot kombinētos preparātus, var paaugstināties cukura līmenis asinīs, savukārt cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu būtu jāizvairās no preparātiem, kuru sastāvā ir guarāna. Ņemot vērā preparātu darbības specifiku, iespējamas arī problēmas ar vēdera izeju.

Tējas vielmaiņas aktivizēšanai un svara mazināšanai

Tiem, kas nelabprāt lieto uztura bagātinātājus, farmaceite iesaka izmantot svara samazināšanai paredzētās veselības tējas, piemēram, Dr.Tereško un Dr. Pakalna veselības tējas, zāļu tējas "Grācija", "Figūra 1", "Figūra 2". Veselības tējas var būt efektīvs palīgs svara samazināšanai, jo satur augus, kas sekmē vielmaiņu, ietekmē apetīti un rezultātā izraisa ķermeņa svara samazināšanos. Kā skaidro farmaceite Dzintra Cimiņa, šāda veida tējas samazina apetīti, veicina zarnu darbību un no organisma izvada šlakvielas. Iegādājoties šāda veida tējas, būtiski pievērst uzmanību sastāvam. Vielmaiņu aktivizē, piemēram, zvērene, vārpatas sakne un trejkrāsu vijolīte, maura sūrene, tīruma kosa, bērzu lapas pastiprina nieru darbību, nātre, asinszāle dezinficē, bet vēdera izeju veicina, piemēram, senna, krūkļa miza un ugunspuķe.

Atšķirībā no preparātiem, kas paredzēti svara samazināšanai, veselības tējas var dzert arī cilvēki, kam nav liekā svara, piemēram, ja cilvēkam ir problēma ar vēdera izeju. Tāpat farmaceite tējas iesaka lietot pēc svētkiem, kad ir vairāk ēsts un radusies smaguma sajūta. Šādās reizēs cilvēks var izdzert iepakojumu tējas - ar to pietiks aptuveni divām nedēļām. Tēja būs labs papildinājums arī fiziskiem treniņiem, jo tā veicina svīšanu. Svara samazināšanai farmaceite Dzintra Cimiņa iesaka arī pirts procedūras, jo to laikā no organisma intensīvi izdalās sāļi. Uzsākot dzert tējas svara samazināšanai, "BENU aptieku" farmaceite brīdina par iespējamām blakusparādībām, piemēram, šķidru vēderu un vēdera spazmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!